Vybudování vstupu do sklepa

Kolem domu je stále dost práce. Rozhodli jsem se naše bydlení trochu zvelebit jak po stránce funkční, tak estetické. Měnili jsme okna, zateplovali, před pár lety postavili altánek, pak zabudovali tepelné čerpadlo a kutili jsme i ve sklepě. Teď bych vám chtěl napsat o tom, jak jsme se rozhodli spojit sklep se zahradou.

Do našeho sklepa vedou dva vstupy, jeden zevnitř domu a druhý přes garáž. Pro odběhnutí jen z altánku do sklepa na záchod (který ve sklepě ale ještě není) jsou oba vchody poměrně nevyhovující, a tak jsme se rozhodli pro vchod třetí. Jeho umístění jsme zvolili logicky dle dispozic domu a samozřejmě sklepních místností. Vchod tedy vede ze zadní části domu, blízko altánku. Bylo potřeba vykopat díru, udělat schody a probourat se do sklepa, konkrétně rovnou do prádelny.
Slibný začátek

Začali jsme jednoduše. Brácha půjčil malou ruční sbíječku a rozbil betonový - no, řekněme chodník. Jen co jsme vynosili težké kusy betonu a dostali se na hlínu, byly našimi nejlepšími přáteli krumpáč, rýč, lopata, kýbl a kolečka. Kopání bylo úmorné a hromada hlíny, co nám rostla vedle domu, byla mnohonásobně vyšší, než jsme odhadovali. Kromě hlíny jsme ještě rozbíjeli starý, betonový svod dešťovky, který jsme poté měnili. Po bocích jsme kopali ještě hlouběji, protože tam musel vzniknout základ na postavení zídky kolem schodů.

Babička s dědou asistují

Po dosažení potřebné hloubky nám dovezli v kontejneru písek na beton a kameny na zídku. Ty jsme vyskládali a kontejner se chystali naplnit hlínou. Byl to poměrně velký kontejner a jeho naplnění trvalo déle, než jsme očekávali. Celkem živě si to pamatuji. Někdy po čtvrté jsem došel domů z IT kanceláře BYDLENI.CZ, kde jsem měl sraz s bráchou, a okolo půl desáté jsme sypali poslední kolečka do kontejneru za svitu slabé, asi dvaceti watové montážní lampy. Babička s dědou na nás koukali z okna. :-) No vlastně oni se na nás často chodili koukat a vyprávěli, co všechno oni za život rekonstruovali (ale to by bylo na dlouhé vykládání).

Blížíme se úspěšnému konci

A jak jsme pokračovali? No bylo toho hodně. Půjčení míchačky, koupě cementu, míchání betonu, nošení kamenů, rozbíjení kamenů, skládání kamenů, měření metrem, provázkem nebo vodováhou. Řešili jsme, kde budou dveře, jak dlouhý bude schod, jak vysoký bude, kudy povede nový plastový odpad, kam dáme do zídky diodové osvětlení... A přitom všem jedna a pak druhá zídka rostly do výšky. Práce byla vidět.

Teprve po dokončení zídek jsme vybourali díru do sklepa na dveře. Ty nám na míru vyrobila a usadila firma. Jak byly dveře, začali jsme betonovat schody. Pěkně schůdek po schůdku. Bylo potřeba udělat bednění, vyskládat ho kameny a betonovat. Pro pracovní a studijní vytížení jsme na práci kolem domu našli jen omezené množsví času, a tak jsme vše do zimy kompletně nedokončili. Práce je ale již v cílové fázi, kdy stačí schody obložit dlažbou, zapojit diody do zídky a jednu zídku ještě dokončit.

Nad schody už visí venkovní jednotka tepelného čerpadla. Jeho vnitřní část je v kotelně, kterou rekonstruujeme paralelně. Právě o kotelně napíšu zase příště.
01.02.2013 | Daniel Kyzlink
  • Daniel Kyzlink

    Daniel Kyzlink je už rok součástí našeho týmu. Jako člen IT sekce, která úzce s portálem a celou redakcí BYDLENÍ.CZ spolupracuje, se stará o správu informačních technologií, zavádí a upravuje aplikace.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444