Vybíráte podlahu? Důkladně o ní dopředu přemýšlejte

Interiér vašeho domu či bytu je vždy velmi individuální částí, která již na první pohled napoví velmi mnoho ze života konkrétní rodiny. Máte vkus, smysl pro detail, líbí se vám módní designová řešení nebo preferujete spíše konzervativní přístupy? Máte děti, domácí mazlíčky, kolik času můžete věnovat úklidu a údržbě interiéru?

Tyto otázky jsou většinou zodpovězeny již při letmém zhlédnutí jakékoli domácnosti. A pokud jste se v nich poznali, je následující článek určený právě vám. Výběr je po designové stránce opravdu široký, užitné vlastnosti se ovšem u jednotlivých typů podlah dosti podstatně odlišují. Jakou podlahu si tedy vybrat?
V současné době pozvolna vítězí vinylové podlahy nad tradičními materiály. Tento trend způsobuje kombinace mnoha faktorů, z nichž hlavním je přání neplýtvat časem při rychlém životním tempu. Dřevěnou podlahu je nutné pracně a pravidelně udržovat, zatímco péče o tu vinylovou je minimální. Navíc jakékoli dřevo časem ztratí svůj původní vzhled, naopak vinyl si zachovává originální podobu velmi dlouho. V neposlední řadě je výměna vzoru například u dřevěných podlah velmi náročnou záležitostí. Vinyl vyměníte a nahradíte novým vzorem o poznání snadněji a samotná pokládka je natolik jednoduchá, že to šikovný člověk zvládne sám.
Nadstandardní kvalitu v přírodním designu dřeva či kamene a nyní i v dekoru koberce přináší vinylová podlaha Thermofix. Tuto luxusní vinylovou podlahovou krytinu vyrábí tradiční česká společnost Fatra. Není jednoduché rozeznat ji od přírodních materiálů, a to nejen na pohled ale i na dotyk. Struktura podlahové krytiny Thermofix věrně imituje kresbu dřeva i se suky (kolekce Wood), či kamennou dlažbu (kolekce Stone) a dokonce i koberec (kolekce Textil).

U lepených vinylových podlah si můžete vybírat z různých rozměrů jednotlivých dílců. Tento detail dokáže naprosto změnit ráz interiéru, a to jak v pozitivním tak i negativním duchu. Například úzký a krátký rozměr nevypadá dobře ve velkém otevřeném prostoru. A naopak větší rozměr (delší a širší) není vhodný pro prostory, jako jsou předsíně nebo úzké chodby.

Důležitou roli hraje také zvolená barevnost podlahy. Výběr ze současné nabídky 52 dekorů uspokojí snad každého zákazníka. Paleta jdoucí od světlých odstínů v přírodní barvě dřeva, přes šedou až po čokoládově hnědou dokáže učinit s interiérem opravdové divy. Je však nezbytné mít na paměti, jaký dojem by měla místnost vyvolávat. Správně zvolený odstín dokáže prostor opticky zvětšit, či naopak zmenšit, zesvětlit, protáhnout nebo rozšířit. Pokoji můžeme vetknout atmosféru útulnosti a nebo naopak vytvořit pocit čistoty, dokonce až chladné modernosti.

Pro malé prostory je doporučován světlý odstín podlahové krytiny, světlá podlaha totiž lépe odráží světlo a dokáže tak místnost vhodně prosvětlit. Další opticky zajímavý jev nastane, pokud použijeme velkoformátový druh krytiny, například dlažby, který místnost neuvěřitelně rozšíří. Často se této vlastnosti využívá v malých koupelnách a i zde si krytina Thermofix  najde své uplatnění. Je totiž velmi odolná ve vlhkém prostředí a lze ji kromě podlahy nalepit i jako obklad na stěny.

Co se týká konkrétní barevnosti, trendem je v současnosti užití teplých barevných odstínů, které se nebojí výraznosti. Největší oblibu si získaly tmavší nápadné tóny, které však nejsou příliš vhodné do malých pokojů, neboť prostor ještě více zmenší. Obezřetně bychom měli nakládat také s agresivními barvami, jako jsou červená a fialová. Na někoho totiž mohou působit až nepříjemným dojmem. Naopak uklidnění a harmonii hledejte v modré a zelené barvě, pokud budou navíc sladěny i s nábytkem, vytvoříte klidnou místnost pro relaxaci a odpočinek.

Podlahové krytiny Thermofix se díky své konstrukci řadí k nejkvalitnějším vinylovým podlahovinám. Při jejich výrobě jsou použity receptury, které neobsahují ftalátová změkčovadla, čímž dochází k významnému vylepšení vlastností z pohledu zdravotního a hygienického.
Pokud chcete, aby podlaha sloužila vám a ne vy jí, pak je Thermofix vhodnou volbou. Více informací o podlahovinách s 10letou garancí od společnosti Fatra získáte kliknutím na http://www.fatrafloor.cz.
27.04.2016 | PR
  • Fatra, a.s.

    Společnost Fatra představuje na celoevropském trhu důležitého hráče v oboru plastikářského průmyslu. V České republice zaujímá na pozici zpracovatele plastů PVC, PE, PP a PET dominantní podíl na trhu. Fatra, a.s. je jediným českým výrobcem vinylových podlah.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444