Vybíráme okna a dveře

Jedna z častých otázek z oblasti bydlení a stavění zní: Plastová nebo dřevěná okna? Správnou odpověď je vždy třeba hledat individuálně porovnáním konkrétních potřeb a vlastností oken - technických parametrů, životnosti, vzhledu a designových možností, stálobarevnosti, cenové náročnosti, požadavků na údržbu apod.

V posledních letech získal v Evropě i u nás významnou pozici plast, který se pro výrobu oken a dveří i dalších otvorových výplní stal vedoucím materiálem. Nejpádnějším argumentem pro jeho použití v této oblasti je minimální nutnost údržby. Vývoj technologie výroby plastových oken způsobil, že dnes poskytují svým uživatelům vynikající služby. Za příznivé ceny lze získat v různých barevných provedeních okna odolná vůči klimatickým vlivům, která jsou zároveň dobrou tepelnou i zvukovou izolací. Takřka ideální je plast pro rekonstrukce a výměny oken a dveří v panelových domech. 


K tomu, abyste si mohli užít nesporných příznivých vlastností plastových oken, které jsou dnes již obecně známé, je ovšem třeba, aby šlo o kvalitní výrobek a aby také byla zajištěna jeho kvalitní montáž. Proto je vždy třeba zvážit, pro kterou firmu se v případě pořizování nových oken rozhodnete. Vždy si nejprve zjistěte, zda použité materiály, případně celý výrobek je opatřen příslušnými certifikáty ze zkušeben a zda celý výrobní proces splňuje příslušné kvalitativní normy.

Plastová okna a dveře Stavona


K řadě našich výrobců plastových oken, kteří věnují velmi zodpovědnou pozornost kvalitě patří Stavona, spol. s r.o. V této firmě permanentně probíhá nezávislé ověřování a prověřování všech produktů. Zákonem stanovená podmínka, že výrobce musí prokázat shodu na základě zkoušky jednoho vzorku výrobku, je zde zpřísněna. Znamená to, že firma plní uložené podmínky náročnější formou, a to certifikací podle § 5, 163/2002 Sb. Certifikované výrobky jsou autorizovanou osobou, tzn. státní zkušebnou, kontrolovány trvale. Kvalita produktů je potvrzena Institutem pro testování a certifikaci a.s. č.224 ve Zlíně, který vydal příslušné výrobkové certifikáty.


Plastová okna a dveře Stavona jsou vyráběna z pětikomorových profilových systémů se stavební hloubkou 70 mm. Jsou to nejkvalitnější materiály, které jsou v současnosti na trhu k dispozici. Okna i dveře se ve Stavoně vyrábějí kromě základního bílého provedení v dalších třiatřiceti barvách a dřevodekorech. Celoobvodové kování plastových oken a dveří vyniká technickou propracovaností a bezproblémovým fungováním. Standardní součástí kování je pojistka proti současnému otevření i vyklopení křídla a speciální systém, který udržuje křídlo stabilně ve správné poloze. Tento systém eliminuje dodatečné seřizování a zabezpečí bezvadné fungování i po letech užívání. Samozřejmostí je možnost aplikace mikroventilace (spárového větrání). K zasklení je standardně použito izolační dvojsklo (to je při hodnotě Ug = 1,1 dodáváno s teplým okrajem skla). Konstrukce izolačního dvojskla s plastovým distančním rámečkem zabraňuje efektu tzv. tepelného mostu. Na součiniteli prostupu tepla U se tato skutečnost projeví ziskem (až 0,1 W/m2K), a to ve spojení se standardním zasklením U = 1,1 W/m2K přináší podstatné výhody.

Společnost Stavona byla založena v roce 1991 a sídlí v Českých Libchavách u Ústí nad Orlicí. Nové, nedávno otevřené výrobně administrativní centrum skýtá špičkově technologicky vybavené prostory. V nich probíhá výroba oken, dveří, výkladců, prosklených stěn, zimních zahrad a dalších produktů. Současně firma nabízí celou řadu doplňků a příslušenství, rolety, žaluzie, parapety, sítě proti hmyzu. Poskytuje veškeré služby spojené s výměnou oken, dopravu, demontáž, montáž a zednické práce


Od počátku byl ve Stavoně dominantním materiálem plast. Protože firma věnovala mimořádnou pozornost právě zdokonalování výroby v této oblasti a dosáhla v ní také vynikajících výsledků, je vnímána zejména jako výrobce plastových oken a dveří. Kvalitní okna a další otvorové výplně se zde však vyrábějí i z dalších materiálů. 


Zpracování hliníkových profilů a výroba tvorových výplní pro luxusní a reprezentativní prostory  nabývá ve Stavoně na aktuálnosti v souvislosti se zmíněným novým výrobním centrem. Prostory a špičková technologie jsou základním předpokladem kvalitní produkce. Okna, dveře i další stavební prvky vyrobené z hliníku vykazují velmi dobré technické vlastnosti, zejména vysokou kvalitu, různorodost zpracování, vysokou pevnost a vynikající vzhled.


Přírodní materiál a moderní zpracovatelské technologie spojuje Stavona v komoditě dřevěných oken. K výrobě jsou použity různé materiály smrkem počínaje, přes borovici, dub až po například meranti.

27.02.2006 | redakce Bydlení.cz
  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444