Kam s věcmi předškoláka nebo studenta? Jak vybrat vestavěné skříně do dětského pokoje?

Kapesní Porsche, čůrající panenka, eiffelovka z lega, to všechno potřebuje čas od času někam schovat, aby dětský pokoj alespoň na chvilku vypadal uklizený. Jak ale vybrat skříň, která se nejlépe hodí do pokoje vašeho dítěte? Faktorů pro výběr vestavěné skříně do dětského pokoje je několik.

Výběr vzhledu vestavěné skříně pro děti: pozor na zóny!

Zda má skříň stát v prostoru bez jakýchkoliv atypických prvků nebo například v šikmině podkrovního pokoje, to už dnes nehraje roli. Výrobci dovedou zešikmené dveře opatřit vším, co dávají na ty rovné, ať už jde o zrcadlo či jakoukoliv jinou dekoraci. Inspirací, co vše je možné, vám mohou být různé internetové fotogalerie dětských pokojů.

Hlavní dilema výběru vzhledu vestavěné skříně pro děti tak představuje otázka barvy. Ty by měly být pastelové, veselé, ovšem spíše v hrací zóně místnosti. V místech, kde dítě odpočívá, nebo tam, kde si dělá úkoly, bychom se dráždivých barev měli vyvarovat. Záleží tedy na tom, kde nábytek stojí. Výrazné odstíny červené bychom pro skříně do pokoje dítěte neměli volit vůbec. Pokud uvažujeme o větší barevné pestrosti v rámci vnějšku jedné skříně, měli bychom si uvědomit jedno ze základních pravidel pro použití barev v místnostech, a to, že nejsvětlejší odstíny má mít strop, nejtmavší by měly být u podlahy. Světlejší plochy tedy raději do vrchní poloviny skříně. To pozitivně působí na optickou velikost pokoje a také vypadá mnohem lépe.

Výběr vestavěné skříně pro menší děti: Děti nevyrostou za týden, nejsou houby

Většinou se věnuje hodně času volbě správné židle či postele, ovšem výběr vestavěné skříně pro menší děti také nelze podceňovat. Někteří rodiče kupují úmyslně pro své ratolesti rozměrově větší kusy nábytku s vírou, že „do toho brzy dorostou“, z čehož leckterému architektovi vstávají vlasy na hlavě. Jde o to přizpůsobit podobu skříně aktuálnímu stavu. Nábytek pro nejmenší by pochopitelně neměl být moc vysoký, protože dvoumetrovou skříň předškolák asi těžko plně využije. Vyplatí se též vyvarovat se zrcadel na dveřích, to kvůli případnému rozbití a pořezání. Také barvy by měly být hravější a pojezdy posuvných dveří co nejsnáze ovladatelné.
Výběr vestavěné skříně pro větší děti: Nebojte se polepů

Výběr vestavěné skříně pro větší děti není zase až taková věda jako pro ty nejmenší. Do pokojů pro větší děti nebo studentských pokojů už si můžeme dovolit umístit nábytek, který se téměř neliší od běžně použitelného do „dospěláckých“ místností. Vnější vzhled by se měl přizpůsobit osobnosti a preferencím ratolesti, starší děti mají často samy o podobě svého království konkrétní představy. Vůbec se nebojte polepů v podobě elektrických kytar, siluet lidí a dalších svěžích prvků.

Výběr vestavěné skříně pro děti dle materiálu: Hlavně lehká údržba

Malé děti mají sice malou sílu, ovšem o to větší nadání věci ničit, ohýbat či ušpinit. Tím by se také výběr skříně pro děti dle materiálu měl řídit. Žádné příkrasy, vše jednoduché a dobře udržovatelné, nic z materiálů, které se snadno rozbijí, jako například sklo. Výplety z ratanu sice vypadají hezky, ovšem ne úplně dobře se myjí a dětská duše z nich na větvi (z ratanu ani jiného dřeva) většinou není. Mnohem více se hodí lamino. Je dobře udržovatelné a jeho nízká cena koresponduje s tím, že si dětský nábytek pořizujeme jen na omezenou dobu.

Uspořádání vestavěné skříně pro děti: Udělejte místo hrochům

Vestavěné skříně většinou nemívají speciální přihrádky pro obří plyšové hrochy, nicméně i s tím by mělo uspořádání skříně do dětského pokoje počítat. Počet poliček je menší než v šatních skříních, protože se sem musí vejít velké koše a boxy na stavebnice, plyšáky a další hračky. Pro větší děti zase můžeme použít police vyrobené pro uskladnění CD disků s hudbou a počítačovými hrami.
10.09.2013 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444