Všechny dary léta na olomouckém výstavišti

Květinový fotoblog

Historie výstavy květin, okrasných dřevin a zahradní architektury v Olomouci sahá až do konce padesátých let minulého století a v době její vrcholné slávy v polovině let šedesátých ji každoročně zhlédly statisíce návštěvníků.

V posledních desetiletích jsou to sice “jen” desetitisíce a rozsah výstav je o něco skromnější, ale úsilí pořadatelů rozhodně nevychází naprázdno. Vždycky je tu na co se dívat a co obdivovat.

Jarní etapu, která po zimě vždycky dodá energii, jsem tentokrát nestihla, minulý týden jsem se tedy vydala s fotoaparátem na etapu letní, na které zazářily v plné kráse všechny dary léta.

Objevily se tu v pestré přehlídce nejrůznější letní odrůdy květin a letošní návrat do velmi zdařile rekonstruovaného pavilonu A oslavili pořadatelé v hlavní expozici exotickou podívanou s ukázkami pouštní flory a pralesní květeny.

K exotické atmosféře, která při vstupu do pavilonu na návštěvníky dýchla, přispěla i expozice, v níž se tu prezentovala příroda a kultura vzdálené Nigérie.

Jedním z hlavních lákadel výstavy byla česká premiéra růže Abracadabra ze skupiny Beetrose, nedávno vyšlechtěná v německém Hamburku, jejíž sazenice si zde bylo možné, byť v omezeném počtu, zakoupit. Dosud u nás byla prý k sehnání jen v řezané podobě a v jiném odstínu. A další sazenice budou ke koupi až na jaře příštího roku. Čarovná Abracadabra má překrásné plné květy a přes obrovskou konkurenci jiných nádherných odrůd byla svým efektním vzhledem vskutku nepřehlédnutelná.

Na návštěvníky výstavy ale kromě nově vyšlechtěného unikátu svou vznešenou a něžnou krásou útočily desítky dalších odrůd a forem ušlechtilých růží.

Růže...

Růže...

A zase růže...

I klání o nejlepší floristický výkon, bylo věnována růžím. Vítěz soutěže o letní věnec z těchto květů působil skutečně jako samotné ztělesnění léta,

jak ale vidíte, porota to s rozhodováním tak docela snadné neměla.


Komu se hlava nezatočila z růží, toho čekala očipřecházející podívaná na záplavu lilií, které navíc nešetřily svou typickou omamnou vůní.

V přehlídce řezaných květů vrcholného léta nechyběly ani mečíky a jiřiny.

Méně okázalá, ale stejně okouzlující čistá krása nejrůznějších trvalek, keřů a stromků pomohla návštěvníkům vyčistit oči,

takže střízlivým pohledem mohli ocenit plody práce členů Svazu zahrádkářů a dalších vystavovatelů.

Olomoucké výstavy květin a zeleně je příjemné navštívit nejen pro samotné půvaby a vůně rostlin. Návštěvníci zblízka i zdaleka tady totiž pod vlivem tolikeré krásy bývají vesměs mírumilovně a dobře naladění, usmívají se, vzájemně si radí, fotografují, radují se, obdivují. A kromě prohlídky výstavních exponátů, popřípadě i sbírkových skleníků je tu čekají také pravidelné zahradnické trhy. Ty představují zejména nepřeberně rozsáhlou a nekončně lákavou nabídku hrnkových rostlin, všemožných sazenic, semen a cibulek.

A tak opravdu jen málokdo odchází s prázdnou...
20.08.2014 | Svatava Morávková
  • Výstaviště Flora Olomouc a.s.

    Výstaviště Flora Olomouc a.s. patří k předním českým výstavnickým organizacím. Připravuje a komplexně zabezpečuje vlastní výstavy a veletrhy včetně doprovodných programů. Výstavní areál se čtyřmi pavilony o celkové výstavní ploše 4.395 m2 je situován ve Smetanových sadech poblíž historického centra města. Výstaviště rovněž pečuje o 47 hektarů městských parků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444