Vše o světlovodech

2. díl

V prvním díle jsme dpověděli na základní otázky, z čeho se světlovod skládá nebo jaká část ovlivňuje kvalitu získávaného světla. Druhý díl poskytuje cenné tipy, na co si při výběru dávat pozor, a zároveň instrukce, pokud uvažujete o zabudování světlovodu do energeticky úsporného domu.

Stropní díl, tzv. difuzor je nejdůležitější prvek světlovodu
Při výběru světlovodu nenechávejte výběr spodního krytu až na poslední chvíli. Mohlo by se stát, že zjistíte, že předem vytypovaný výrobce světlovodu nenabízí přesně takový spodní kryt, který by se právě do vaší místnosti nejlépe hodil, a již si nebudete moci vybírat. Zde je opět vhodné se držet kvalitních renomovaných výrobců jako např. Velux či SUNIZER. Ti nabízejí na výběr několik variant spodního krytu. Aktuálně nejvíce typů nabízí značka SUNIZER. Nabízí spodní kryty jak v barvě bílé, tak i barevné, nabízí různé tvary od čtvercových až po kulaté a pokud snad chcete zvolit moderní funkcionalistický vzhled nebo naopak jemně zaoblený, pak právě SUNIZER nabídne nejvíce variant.

Paradoxně spousta lidí vybírá světlovod podle nějakých reklamních hesel ohledně kopulí atd., ale zapomínají, že se celý život budou u světlovodu nejvíce dívat na spodní kryt, který musí plnit nejen funkční stránku, ale musí být i dostatečně hezký, stejně jako ostatní svítidla v místnosti. Když místnost vybavujete vhodnými svítidly, také si na to necháte spoustu času a vybíráte z nepřeberného množství. Stejný postup byste měli mít i u světlovodu. Musí se vám líbit. 

SUNIZER jako jediná značka na trhu nabízí téměř 50 typů spodních krytů, tudíž je opravdu z čeho vybírat.  Nemusíte se bát, že za pár let místnost zrekonstruujete a zůstane v modré místnosti červený rámeček světlovodu. Výrobce vám trvale nabídne na výběr další barevné odstíny, aby vám opět vše dokonale ladilo.
Bohaté příslušenství nebylo dříve zvykem
Poslední generace světlovodů, která prošla technickým zdokonalením do dnešní podoby má to hlavní za sebou, a nyní se výrobci začali zaměřovat na přidanou hodnotu ke světlovodu. Téměř všichni výrobci nabízejí nějaký zdroj umělého osvětlení, aby se dal světlovod využívat i v nočních hodinách. Výrobci nabízejí většinou držák na úspornou nebo na LED žárovku. Snad jen SUNIZERnabízí mnohem propracovanější systém osvětlení a to zabudování LED diod po celém obvodu spodního krytu. Vzniká tím velmi atraktivní osvětlení i neokoukaný žádaný vzhled. 

Naopak pro některé místnosti jako např. ložnice nebo dětské pokoje výrobci nabízejí tlumící klapku, aby se dal světlovod kdykoliv utlumit nebo zcela vypnout. 
 
Standardní tepelně izolační parametry splní každý světlovod
Pokud stavíte pasivní dům, pak se u světlovodu zaměřte také na vlastnosti jako tepelné ztráty, či vzduchotěsnost. Není moc renomovaných výrobců, kteří splňují ta nejpřísnější kritéria. Dnes je velmi snadné do světlovodu vkládat izolační prvek např. izolační sklo, dvojsklo, trojsklo, který tepelně izolační parametry světlovodu zdokonalí až k hodnotám kolem Us=0,3 W/m2K. To zní sice krásně, ale pro místnost to má vliv zcela zanedbatelný, vzhledem k malé ploše světlovodu. Pří instalaci těchto prvků ovšem výrazně zhoršíte účinnost světlovodu a to často až o 40 % a světlovod „příšerně“ prodražíte.

Proto pokud máte nebo stavíte běžný nízkoenergetický dům se standardními nároky, tak se těmto izolačním prvkům umísťovaným do světlovodu vyhněte. Výrazně ušetříte a světlovod 
bude stále plnit svůj hlavní účel a tím je kvalitní prosvětlení místnosti slunečnými paprsky. 

Standardní světlovod má celý systém postaven jako uzavřený tubus vzduchu a při velmi malé ploše otvoru se tudíž jedná o ztráty zcela zanedbatelné. Věřte, že více vám budou odvádět teplo obyčejné zásuvky na 220V.
 
Někteří výrobci sice zastrašují, že pokud nebudete mít ve světlovodu jejich dokonalou izolační přepážku, tak Vám bude světlovod kondenzovat, což je ale jen a pouze dokonalý marketingový tah, aby si Vás získali a vydělali více peněz. 
 
Kvalitní světlovod od již zmiňovaných značek jako Velux, SUNPIPE či SUNIZER tuto izolační přepážku pro běžné stavby nevyžadují, protože celý systém světlovodu je navrhnut tak, aby
kondenzaci předcházel. Běžně dostačuje parametr světlovodu kolem Us= 1,0 W/m2 zbytečné tento parametr srovnávat s totožným parametrem u oken, protože nezapomeňte, že i největší světlovod má plochu menší než nejmenší střešní nebo běžné okno. 
 
bydlinek
Přesvědčte se o výhodách světlovodů na vlastní oči

Pro zvědavce je připravena Road show firmy ABC, s.r.o., která se bude konat u příležitostí 
veletrhů  „Hobby České Budějovice“ 17. - 20.10.2013) a „Stavotech Olomouc“ (7.11. - 9.11.2013), při které budou světlovody Sunizer ukazovat svoji účinnost přímo pod širým nebem. 
Není špatných světlovodů, jsou jen katastrofálně provedené některé montáže
Ano, ke kondenzaci ve světlovodu může dojít a určitě se jedná aspoň o jeden světlovod z tisíce, ale vždy se nakonec ukáže, že při montáži byl hrubě porušen montážní návod nebo byly katastrofálně provedeny běžné stavební detaily. Kondenzace se objevuje pouze tam, kde byla neodborně provedena montáž. Po celém světě se instalují miliony světlovodů a žádný renomovaný výrobce standardně nepoužívá tyto izolační prvky, protože tam zkrátka nejsou potřeba. 

Proto spíše než do nějakých izolačních doplňků se pro běžný dům vyplatí investovat do kvalitní montážní firmy. Je důležité, aby tato odborná firma již měla s montáží těchto konkrétních světlovodů zkušenosti. Každý výrobce má trošku jiné detaily, které hrají významnou roli, a proto je důležité, aby tato firma vše instalovala správně.  Například brněnská firma ABC-American Bohemian Corporation dodává a montuje světlovody již od roku 2000 a má za sebou tisíce instalací. Nebo dokáže doporučit své ověřené instalační firmy. 
 
Už jsme se zmínili na začátku, že výkonnost světlovodu je při stejném průměru hladkého potrubí téměř shodná, tudíž je mnohem důležitější, aby světlovod vzhledově zapadl do střechy a současně, aby Vám udělal v místnosti parádu a nebyla to jen nějaká prosklená díra do stropu. 

Zkušený prodejce či nejlépe přímo poradce na světlovody od výrobce s vámi rád probere všechny detaily světlovodu a dokáže nabídnout a následně sestavit přesně takový světlovod, se kterým budete na desetiletí spokojeni. A vzhledem k tomu, že se jedná o nemalou investici často překračující částku 10 000,- Kč, je to o to důležitější. Více na stránkách výrobců: www.sunizer.cz, www.odl.cz nebo v novinkách na www.abcweb.cz.
První díl: Moderní světlovody dokážou rozzářit váš dům
 
 
17.10.2013
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444