Vraťme bioodpad zpět do života

Na třídění odpadu jsme si zvykli. Víme, že do žlutého kontejneru patří plasty, do modrého zase papír. Dejme tomu, že většina domácností tuto povinnost vůči životnímu prostředí respektuje. Co však s biodpadem? Do koše, mnozí z nás odpoví. Zamysleli jste se někdy nad otázkou, jak často odpadkový koš vynášíte?

V rozhovoru s Ing. Mojmírem Jiřikovským, odborníkem na domácí kompostování,  jsme se dotkli možnosti dalšího zpracování bioodpadu, jeho efektivního využití a výhod, které z kompostování plynou pro jednotlivé domácnosti i celé obce.

Proč by měl člověk kompostovat?

Protože je to ekologické a zároveň ekonomické. Z celkového odpadu, který člověk žijící v domě se zahradou vyprodukuje za rok, tvoří organický odpad až 45 %. Ten vyhazovat nemusíme, naopak jej můžeme opět efektivně využít. Jestliže nekompostujeme, musíme platit za odvoz a likvidaci odpadu, nebo vytváříme černé skládky. Kompostování je řešení, jehož prostřednictvím předcházíme vzniku dalšího odpadu. Z hlediska životního prostředí je samozřejmě kompostování jednou z nejpřirozenějších forem recyklace. Zužitkováním bioodpadu získáváme kvalitní hnojivo, aniž bychom museli nakupovat drahé průmyslové varianty.

Můžete nějak odhadnout, kolik lidí kompostuje?

Většina. V Čechách i na Slovensku má kompostování velkou tradici. Dokonce větší než v ostatních zemích. Kompostovali naši prarodiče a nyní se o to lidé začínají znovu velice zajímat. Přecházejí z tradičního způsobu kompostování v hnojištích a jámách k modernímu a funkčnějšímu řešení - kompostování v kompostérech. V České republice pracuji asi dva roky a zjistil jsem, že se nejvíce kompostuje na Moravě, mnohem více než v Čechách.
Jak se s kompostérem pracuje?

Kompostér se plní shora, a to biologickým odpadem, nejčastěji posekanou trávou, odřezky od stromů a keřů, kuchyňským odpadem (slupky od brambor, jablek...). Do kompostéru nepatří maso, všechno by mělo být pouze rostlinného původu. Ve spodní části kompostéru se pak vytváří čerstvý kompost, který člověk může postupně odebírat a dál využívat.

Můžeme mít kompostér i v bytě?

Ano, říkám jim kompostéry pro fajnšmekry. Jsou to tzv. vermikompostéry, kde je proces kompostování urychlen díky žížalám. Pro byty ovšem také existuje řešení ve formě tzv. košu na bioodpad. Jak se do obyčejného koše dává igelit, tak do tohoto koše se vkládá kompostovatelný sáček. Pak už jen zbývá bioodpad odvézt na kompostér.

Jak dlouho si na kvalitní kompost počkáme?

V hnojištích, která má na zahradách většina lidí, trvá zpracování biodpadu minimálně rok. Kompostér, tím že udržuje teplotu a vlhkost, dokáže tuto dobu zkrátit až o třetinu. Navíc nabízí mnohem větší pohodlí. Kompostování v kompostéru nevyžaduje tolik péče jako běžné kompostování v hnojištích.
Jaké využití má vzniklý kompost?

Jestliže člověk vlastní zahrádku, získává kvalitní, přírodní hnojivo, o kterém s jistotou můžeme říct, že neobsahuje žádné chemikálie. Kompost zúrodní půdu, je vhodný i pro pokojové květiny.

Kdo je vaším zákazníkem?

Největší skupinu tvoří majitelé rodinných domů, kteří vlastní zahradu. Kompostér nabízí domácnostem efektivní řešení neestetických hnojišť, které se v zahradách tradičně vyskytují. Vedle jednotlivých majitelů patří k našim zákazníkům i celé obce. Pro ně vidíme ve zpracování biodpadů obrovský ekonomický benefit.

Jak se může obci vyplatit zakoupení kompostérů?

Firmy, které organizují svozy odpadu, logicky nemají zájem jeho množství nijak snižovat.  My se naopak snažíme vzniku odpadu předcházet. Třetina celkového odpadu je tvořena tím biologickým. To znamená,že  třetinu nákladů na svozy může starosta obce ušetřit. Mnoho obcí v Česku nakoupilo kompostéry hromadně do všech domácností. Obci se tato investice vrátí za 2 nebo 3 roky a díky zavedenému systému domácího kompostování další roky už jen spoří.

Jakým způsobem rozšiřujete povědomí o možnosti zpracovávání biodpadů?

Jestliže spolupracujeme s obcemi, snažíme se domluvit s vedením, aby nám poskytlo prostor, kam bychom pozvali obyvatele na přednášku o dané problematice. Prostřednictvím informační kampaně chceme zájemcům nejdříve názorně ukázat a vysvětlit, jak bioodpad zpracovávat a efektivně využívat kompostéry. Každý automaticky dostává manuál, jak správně kompostovat se základními informacemi.

Pro více informací o kompostérech navštivte internetové stránky www.zahradni-kompostery.cz s možností nákupu online.
04.03.2013 | Jana Vaňková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444