Voňavé a zdravé na talíři

Nastal čas, kdy se z kuchyní našich domácností začíná linout vůně cukroví, bez něhož si většina z nás nedovede Vánoce vůbec představit. I když řada příliš zaměstnaných žen dnes už dává přednost pečivu upečenému na objednávku nebo zakoupenému v obchodech, cukroví, které je připraveno doma, na našich stolech převládá a právě ono přispívá k pravé vánoční atmosféře.

V posledních letech se ale náš jídelníček dost proměňuje. Přibývá vyznavačů zdravé výživy a těch, kteří vyhledávají bio produkty, a na trh se dostaly suroviny, které umožňují i klasický jídelníček zpestřit a obohatit. Narůstá také množství informací o potravinách nezdravých, k nimž patří i základní složky většiny vánočních receptů - bílá mouka a rafinovaný řepný cukr, které obsahují rychle vstřebatelné cukry. Pečivo z bílé mouky lékaři doporučují nahrazovat pečivem celozrnným, které má mnohem vyšší biologickou hodnotu.


I vánoční sladkosti lze připravit s použitím celozrnné mouky, s přidáním moučných produktů z kukuřice, sóji nebo jiných obilovin a luštěnin, s přírodním cukrem, sušeným ovocem, ořechy a dalšími ingrediencemi, které jsou chutné a lépe prospívají našemu zdraví. Odpovídají také odpradávna praktikované zimní výživě - sušené ovoce, semena a jádra plodů představovaly vždy jakousi konzervovanou sílu letní přírody. Nabízíme vám několik takových receptů, jen mějte na paměti, že použité suroviny jsou biologicky hodnotné a zdravé, nikoli však nekalorické.

Řezy s ořechovou náplní
210 g celozrnné pšeničné mouky, 140 g rostlinného tuku, 30 g přírodního cukru
Na polevu: 2 bílky, 100 g přírodního cukru, 50 g mletých oříšků, nebo opražených mletých sójových vloček.

Z mouky, tuku a cukru vypracujeme těsto, je-li třeba přidáme několik lžic vody. Vyválíme plát asi 3-4 mm vysolý, který rozkrájíme na pruhy široké asi 5 cm. Ty přeneseme na suchý plech. Náplň připravíme z bílků ušlehaných do tuha s cukrem, do kterých vmícháme oříšky nebo vločky. Hmotou pak natřeme pruhy těsta a trochu ji posypeme polohrubou moukou. Pruhy upečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova, ještě za tepla z nich pak nakrájíme řezy.

 

Sezamové rohlíčky
300 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g sezamových semínek, 15 g rostlinného tuku, 40 g přírodního cukru, voda. Na obalení přírodní cukr smíchaný s vanilkovým.

Sezam lehce opražíme na pánvi a umeleme na makovém mlýnku. Z mouky cukru, tuku, sezamu a trošky vody vypracujeme těsto, ze kterého rukou tvarujeme rohlíčky. Pečeme na lehce vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě dorůžova, nakonec obalíme v cukru s vanilkovou příchutí.

 

Ovocné kuličky
200 g datlí, 200 g fíků, 200 g sušených švestek, 200 g rozinek, 200 g ořechů, citronová kůra, trochu za studena lisovaného slunečnicového nebo sezamového oleje, trochu celozrnné mouky

Ovoce pomeleme na masovém mlýnku, rozinky jen na hrubo posekáme, přidáme citronovou kůru a podle potřeby trošku oleje a mouky, aby se hmota dobře zpracovávala. Utvoříme kuličky, dáme do papírových košíčků a necháme zaschnout.

bydlinek

Bydlínkovy kokosové tyčinky


I Bydlínek se snaží stravovat zdravě a k jeho zásadám patří také nepřejídat se. Na druhé straně je ale z těch, kteří na Vánočním stole trochou jemného pečiva nepohrdnou. Jeho oblíbené cukroví do oblasti zdravé výživy zrovna nepatří, jednou za rok prý ale rozhodně nezaškodí si ho pár kousků dopřát. Tady je tedy ještě jeden recept:


100 g hladké mouky, 110 g másla, 90g strouhaného kokosu, 80 g práškového cukru, 70 g kakaa, 2 žloutky, čokoládová poleva


Všechny přísady zpracujeme na vále na vláčné těsto, vyválíme na plát silný asi 0,5 mm, ten rozkrájíme na tyčinky široké asi 1,5 cm a dlouhé asi 6 cm. Pečeme na suchém plechu. Po vychladnutí namáčíme v čokoládové polevě.


06.12.2006 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444