Vodárenská akciová společnost Brno

Vodárenská akciová společnost Brno, a.s. prezentuje na mezinárodním veletrhu URBIS 2003 investice financované z prostředků EU - ISPA.

Dne 7.11.2002 byla na zasedání v Bruselu schválena dotace z finančních prostředků programu evropské unie ISPA na “Projekt ochrany vod v povodí řeky Dyje” přesahující jednu miliardu Kč. Projekt řeší výstavbu a rekonstrukci kanalizací a čistíren odpadních vod v deseti aglomeracích povodí Dyje, tří z nich v Jihomoravském kraji a sedmi v kraji Vysočina. Jedná se o Třebíč, Blansko, Nové Město na Moravě, Moravské Budějovice, Bystřici nad Pernštejnem, Šlapanice, Boskovice, Náměšť nad Oslavou, Jemnici a Jaroměřice nad Rokytnou.
Rozhodnutím Evropské komise je projekt dotován více než jednou miliardou korun, tedy 33,4 milionu eur. Dotace představuje finanční podíl 73 procent celkových nákladů na všechny projekty v objemu 1,473 miliardy korun.
Příjemcem dosud nejvyšší dotace na jeden projekt v oblasti životního prostředí v ČR je Svaz vodovodů a kanalizací měst a obcí se sídlem v Brně, založený pro daný účel zhruba 100 obcemi v roce 1999. Projekty jsou financovány v souladu s Národní strategií ISPA.
Projekt získal i finanční podporu z Rakouska na přípravu technické části vzhledem k pozitivnímu dopadu na kvalitu vody společného hraničního toku Dyje. V letošním roce se zpracovává projekt pro stavební povolení a dokumentace pro veřejnou obchodní soutěž. Realizace by měla probíhat v letech 2004 a 2005.

Tato investice sice výrazně zasáhne rozpočty města v nejbližších letech, ale jde o akci potřebnou nejen pro současnost, ale také pro příští generace.

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444