Voda a vítr pro život

Síly jin a jang a osm trigramů patří k důležitým prvkům feng šuej

Síly jin a jang a osm trigramů patří k důležitým prvkům feng šuej

Umění feng šuej

Feng šuej, stejně jako mnoho dalších východních filozofií, umění a dovedností, představuje složitý systém, jehož jednotlivé prvky jsou propojeny a mají mnoho vrstev pro nás těžko postižitelných a srozumitelných významů. Obsahuje však zároveň tolik praktických a docela jednoduchých rad a návodů, jak zlepšit svůj život, že je s úspěchem praktikováno a využíváno v současném západním světě.

Feng šuej v bydlení znamená cítit se příjemně

Síly jin a jang a osm trigramů patří k důležitým prvkům feng šuej

Základními kameny feng šuej (i v českých textech se někdy píše anglicky feng shui, i v angličtině se však vyslovuje "feng šuej") jsou kompas, který určuje světové strany, osm trigramů s jejich kombinacemi jinových a jangových čar a jeden z nejstarších textů lidstva – Kniha proměn I ´ting. Z hlubin poznání a zkušeností starých tisíce let čerpá feng šuej své metody vytváření takového každodenního prostředí, které by neutralizovalo nebo odpuzovalo destruktivní energii a přitahovalo kladnou životní energii, aby jemně a rovnoměrně plynula a odblokovala všechny překážky v našich tělech a jejich okolí. Vychází z přesvědčení, že život lidí je v dobrém i špatném ovlivňován jejich životním prostředím, při čemž spojuje symbolické, intuitivní a praktické. Toto spojení je obsaženo i v názvu: feng znamená vítr, šuej je voda. Oba prvky na sebe váží své symbolické významy, zároveň však život starých Číňanů představoval praktickou nutnost s těmito živly vyjít. Postavit si tedy i svá obydlí tak, aby jimi byla co nejméně ohrožena.
Obraz mistra Tang Yin z 15. století

Síly jin a jang a osm trigramů patří k důležitým prvkům feng šuej

Ve větší míře zřejmě poprvé proniklo feng šuej na Západ v době kalifornské zlaté horečky, principy tohoto umění sem přinesli čínští imigranti. Konkrétní příklady, nakolik feng šuej přispělo ke štěstí při hledání zlata nevíme, je však poměrně známou skutečností, že podle pravidel feng šuej byl postaven úspěšný a bohatý Hong Kong, a že v posledních desetiletích na ně při stavbě svých sídel spoléhá řada velkých světových koncernů. Feng šuej proniklo do urbanismu, architektury staveb i utváření interiéru. Zabývají se jim architekti, ale i někteří výrobci nábytku. Protože se toto tradiční umění setkává s řadou nových jevů, které přináší společnost, kladou dnes někteří jeho mistři důraz na intuici, která nám pomáhá improvizovat. O takových předmětech jako jsou mikrovlná trouba nebo počítač např. jeden ze známých učitelů feng šuej Sat Čuen Hon říká:
"Číslo jedna pro ne ne, z hlediska feng šuej je mikrovlná trouba. Vysoké napětí vytváří smršť – tornádo energie, které ničí harmonické proudění v celém domě. Nejlepší věc, kterou mohou lidé udělat je, mikrovlnnou troubu odpojit a naučit se vařit! Na druhé straně se velmi zajímám o počítače a umělou inteligenci a jsem počítačový programátor – samouk. Z hlediska feng šuej je internet jako energie proudící do vašeho domu. Máte přístup k lidem a informacím odkudkoli."
Peridot je kámen, který podle feng šuej přináší prosperitu a úspěch, působí pozitivně na osobní růst a rozvoj osobnosti

Síly jin a jang a osm trigramů patří k důležitým prvkům feng šuej

Užívání výhod systému feng šuej není rozhodně nějakou výhradní záležitostí. Nepotřebujete velký drahý dům, abyste si mohli vytvořit harmonické prostředí. Nepotřebujete ani žádné čínské dekorace, i když některé jsou velmi krásné a např. staré čínské výtvarné umění vypovídá o tom, nakolik byli jeho tvůrci o harmonii poučeni. Umění feng šuej bere v úvahu světové strany, vlastnosti prvků jako jsou oheň, voda, kov a dřevo a pracuje s množstvím předmětů, které běžně užíváme – zrcadly, květinami, hodinami, osvětlením, zvonkohrami, svíčkami, ale také např. s kameny, krystaly, křišťálovými koulemi, mořskou solí…. I v češtině dnes existuje řada knížek, v nichž najdete kvalitní poučení a mnoho poměrně snadno uskutečnitelných rad.

 

Prameny:http://members.verizon.net; http://www.wofs.com

07.08.2008 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444