Vláda chystá ekologické daně

Domácností s plynovým vytápěním se nedotknou, říká Pavel Janeček ze společnosti Karma Český Brod

Na tzv. ekologickém zdanění již nějaký čas společně pracují ministerstvo financí a ministerstvo životního prostředí. Daněmi by podle plánu měly být zatíženy skoro všechny druhy paliv. Dobrou zprávou pro všechny domácnosti s plynovým vytápěním je, že plyn by měl být z připravovaných změn vynechán. Mohl by se tak cenou přiblížit v současné době levnějšímu uhlí, u kterého se počítá se zhruba 14procentním zdražením.


„Je to po dlouhé době dobrá zpráva pro příznivce ekologicky šetrného vytápění,“ říká k záměru české vlády Pavel Janeček, generální ředitel společnosti Karma Český Brod. Ta prodává plynová topidla značky Karma a nedávno také koupila od německého Gamatu výrobu jeho plynových topidel, známých jako „wavky, a výrazně tak posílila svojí pozici na trhu s prodejem plynových topidel.

 

„Energetická lobby tomuto kroku dlouho bránila a nutno říct, že zaznamenala částečné úspěchy. V posledních letech je odklon od plynového vytápění a příklon je spalování tuhých paliv velmi zřetelný,“ dodává Pavel Janeček z Karmy.

 

Z hlediska ochrany životního prostředí se ze strany vlády jedná o logický krok. „Velká část dálkového tepla pochází z hnědouhelných elektráren a tepláren a to samé platí i o elektrické energii. Plyn je z tohoto pohledu čistším zdrojem tepla,“ vysvětluje Pavel Janeček. „Asi není třeba zdůrazňovat, že tepelné elektrárny životnímu prostředí zrovna neprospívají.“

 

Na připravované změny se tak mohou těšit jak výrobci plynových topidel, tak i další lidé spojení s tímto oborem. Po několikaletém poklesu by se měly dočkat růstu svých tržeb, neboť na cenu jsou lidé v České republice tradičně citliví. „Jen se trochu bojím, aby lidé místo dražšího uhlí nezačali doma spalovat méně kvalitní tuhé materiály, aby ušetřili. Tím by byl samozřejmě dobrý úmysl vlády zmařen. Tyto úvahy by však neměly vést k tomu, aby ministerstva od změn upustila. Je jen potřeba dobře promyslet, jak se dalšímu ničení životního prostředí účinněji bránit,“ dodává Pavel Janeček.

 


21.06.2007

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444