Vítězí nestandardní řešení

Vítězný návrh Ing. Tomáše Vanického

Vítězný návrh Ing. Tomáše Vanického

Organizátoři architektonické soutěže ‚Rockhouse – český nízkoenergetický dům roku‘ včera zveřejnili výsledky jejího druhého ročníku. Vítězem hlavní kategorie se stal Tomáš Vanický za komplexní zvládnutí návrhu bytového domu smíšené zděné a dřevěné konstrukce. Porotu zaujalo jeho členění úsporného energeticky pasivního domu do dvou bytových sekcí.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Na 2. místě se umístil návrh rodinného domu Ing. arch. Pavla Jury

První místo v kategorii studentských prací získal Michal Bednář, student Fakulty architektury ČVUT, za u nás zatím ojedinělé a invenční řešení návrhu mateřské školky v úsporném standardu. V obou kategoriích navíc porota mimořádně ocenila formou čestného uznání i některé další práce, které rovněž přinesly pozoruhodné podněty k tématu soutěže. Porota posuzovala 44 návrhů, což je dvakrát víc než v minulém roce. Cílem soutěže je ocenit a přiblížit veřejnosti tvorbu svébytné české architektury ve vazbě na využívání moderních tepelných a protipožárních izolačních materiálů při projektování domů citlivých k životnímu prostředí.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Vítězný studentský návrh - mateřská škola Michala Bednáře FA ČVUT

„Zvýšení kvality soutěžních návrhů ve srovnání s prvním ročníkem bylo jasně patrné,“ říká Jan Tywoniak, profesor na Fakultě stavební ČVUT v Praze a předseda poroty. „I v soutěži platí, stejně jako v moderní praxi, že stavebně-energetické výpočty jsou stále významnějším prvkem v procesu navrhovaní budovy,“ dodává Tywoniak. Sedmičlennou odbornou porotu tvořili zástupci ministerstva životního prostředí, Obce architektů, Fakulty architektury VUT Brno, Fakulty stavební ČVUT v Praze, Centra pasivního domu a společnosti Rockwool. Ta u soutěžních návrhů posuzovala především soulad funkčních prvků s designem stavby, její zasazení do krajiny, včetně vhodnosti a rozsahu využití tepelně izolačních a protipožárních systémů s ohledem na celkovou energetickou potřebu domu.

 

Soutěž vyhlašuje společnost Rockwool, ve spolupráci s Českou komorou architektů. Přihlásit se mohou jak architekti, projektanti, realizační firmy a investoři, tak studenti a studentské kolektivy s projekty úsporných domů a staveb. Kromě kvalitního architektonického řešení je podmínkou úspěchu v soutěži také zohlednění trendů moderního úsporného bydlení a aplikace tepelně izolačních a protipožárních systémů značky Rockwool. Další informace o soutěži včetně fotografické dokumentace najdete na www.rockhouse.cz.

30.04.2008 | tz
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444