Dřevěné okno - Víte, kolik párů rukou se ho dotkne, než se z něj podíváte?

Divíte se, proč trvá výroba dřevěných oken tak dlouho? Možná byste to neřekli, ale aby byla okna krásná a dlouho vydržela, musí být provedeno až 14 výrobních kroků. To vše dvakrát, protože se okno skládá z křídla a z rámu. Přiblížíme vám, jak celá výroba okna vypadá.

Poptávka a zaměření

Po obdržení poptávky, do které stačí uvést pouze hrubé rozměry, a než se zakázka zadá do výroby, se musí přesně zaměřit otvory přímo na místě. Technik při této návštěvě upřesní odstíny, sklo, kliky a jiné důležité detaily. Ve výjimečných případech, kdy zákazník ještě nemá hrubou stavbu, si nechá nejprve okna a dveře vyrobit a podle nich přizpůsobí stavební otvor.
 

Objednání materiálu 

U zakázkové výroby je třeba všechny komponenty, tedy sklo, kování, barvu či případné doplňky  - parapety, žaluzie, sítě proti hmyzu apod. objednat a vyrobit na míru. Barva dorazí během týdne, sklo bývá vyrobeno zhruba do 14 dnů, dodávky kování jsou většinou do 2 týdnů. Pokud se jedná o nějaký nestandardní díl či odstín, doba dodání se prodlužuje. 
 

Z hranolů se stává okno 

Až do této chvíle se vaším budoucím oknem zabývali technici pouze na papíře nebo v počítači, nyní nastává konečně výroba. Poprvé se ruce řemeslníka dotknou budoucího okna u hrubého přířezu. Z lepených šestimetrových  hranolů se nahrubo nařežou jednotlivé části okna a ohoblují se. Následuje čepování, kdy se na koncích hranolů zhotoví čepy a rozpory, aby se mohly lepidlem spojit vodorovné a svislé díly okna. Mezitím se ještě musí provést podélné frézování a pak následuje již zmíněné lepení. Jakmile je okno pevně spojeno, provede se frézování venkovních částí, tzv. (falců). 
 

 

Nástřik barvou 

Nyní je okno ve fázi polotovaru a následuje jeho zkrášlování. Nejprve se obrousí strojně, poté ještě ručně. Jedině dotykem ruky se pozná, zda je dřevo obroušeno opravdu do hladka. Pak už následuje nástřik povrchové úpravy. Jako první základ s impregnací, která chrání dřevo proti houbám a plísním, máčecí vrstva vyplní mikropóry ve dřevě a vrchní vrstva s pigmentem slouží k dosažení požadovaného odstínu a hlavně chrání okno před UV zářením a povětrnostními vlivy. 
 

Smontování a kontrola

Když je povrchová úprava hotová, zbývá okno zkompletovat. Nejdříve se montuje těsnění do křídla, pak obvodové kování, které slouží k ovládání okna, následuje zasklení. Skleněná tabule se umístí pomocí plastových podložek, připevní zasklívacími lištami a nakonec se utěsní silikonem. Pak se ještě namontují okapnice, které odvádějí z okna vodu při dešti. Kliky se montují až na místě, aby se okna nepoškodila během přepravy. Než okna odjedou k zákazníkovi, je provedena kompletní výstupní kontrola, zda všechno funguje tak, jak má.
 

 

Dřevohliníková okna 

U dřevohliníkových oken přibude ještě připevnění hliníkového opláštění. To se ke dřevu přicvakne pomocí klips, aby se přerušil tepelný most a prostor mezi tím se mohl odvětrávat. Okna s hliníkem jsou i přes jejich vyšší cenu velmi populární, neboť odpadá přetírání oken. Hliník chrání okno zvenku před povětrnostními vlivy a okna jsou tak z hlediska povrchové úpravy prakticky bezúdržbová. 
 

Montáž okna do otvoru  

Pokud je dobře připraven stavební otvor, trvá montáž, eventuelně demontáž a zednické zapravení několik hodin. Odborné provedení a seřízení jsou důležité pro bezproblémové fungování oken a dveří. Montážních postupů existuje několik – nejčastěji se používá klasická montáž na kotvu a pěnu nebo montáž s paropropustnou páskou. Tento postup je používán především u nízkoenergetických a pasivních domů. I když v dnešní době už jsou technologie, které provedou většinu operací při výrobě oken a dveří, některé činnosti stále vyžadují šikovné ruce pracovníků na dílně. A jak vidíte, není těch rukou zrovna málo. 

Krása kastlových oken vynikne hlavně na opravených historických stavbách, např. na Zámečku Petrovice, viz. foto. 
12.09.2016 | PR
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444