Květiny v zimním interiéru: Víte, co je Schlumbergera?

Ať již chápeme vánoční svátky a konec roku čistě komerčně, nebo jako čas spojený s klidem, zamyšlením a tichou radostí, vesměs všichni zdobíme k této příležitosti jak svá srdce, tak také své příbytky. Zatímco za okny je brzy tma a venku nevlídně, doma voní vanilka a purpura. Co nám však chybí, jsou barvy.

Podle svých možností proto také zdobíme a zkrášlujeme byt jak různými dekoracemi, které mají dlouhodobou trvanlivost, tak rychlenými dřevinami, řezanými květinami, které doplníme zelení, či hrnkovými rostlinami, které jsou okrasné svým květem. Pravda, jejich nabídka je poněkud omezená, neboť kvetení vyžaduje určité podmínky, ale přesto si můžeme vybrat:

Typicky vánočními květinami jsou vánoční kaktus (Schlumbergera), vánoční hvězda (Poinsettia pulcherrima), brambořík (Cyclamen persicum), také čemeřice (Helleborus niger), růže či orchidej.

Schlumbergeru všichni známe pod jejím nepravým názvem vánoční kaktus. Toto pojmenování vychází z doby jejího kvetení uprostřed zimy. V době, kdy rozkvetlé rostliny přece jen zřídka potěší naše oko, rozvíjí právě tento kaktus svou krásu. Sice nemá tělo typické pro kaktusy, nemá žádné ostny, přesto však patří ke kaktusovitým rostlinám. A co je pro nás důležité, je, že se snadno pěstuje.

Schlumbergera pochází z tropických deštných pralesů Jižní Ameriky, kde roste jako epifyt na větvích stromů. Má ploché stonkovité články, podobné listům, s mírně zubatými okraji. Na koncích těchto článků jsou areoly, v nichž se vytvářejí nové články a poupata. Rostlina roste článek po článku. Při zakládání květů je citlivá na světlo, vyhovuje jí krátký den, tedy jen osm hodin světla a noční teplota 15 °C.

Má-li vánoční kaktus prospívat a kvést, potřebuje dvě období vegetačního klidu. První období začíná, jakmile po zimě ustává kvetení. Během této doby omezujeme zálivku na nepatrné množství a rozhodně nehnojíme. Když se však objeví nové výhonky, zálivku zvýšíme a kaktus přihnojujeme trochou tekutého hnojiva. V létě začíná druhé období vegetačního klidu, které trvá přibližně dva měsíce. Rostlinu nehnojíme a zaléváme jen tolik, aby nevyschla. Koncem léta, začátkem podzimu, kdy opět zálivku zvýšíme, začnou se objevovat první poupata.

bydlinekJak Schlumbergera ke svému jménu přišla
Ačkoli název této rostliny zní německy, muž, po kterém nese své jméno, byl Francouz - významný sběratel kaktusů a sukulentních rostlin  Frédéric Schlumberger (1823-1893). Nebyl to ale on, kdo do té doby nevídaný kaktus na expedici do brazilských pralesů objevil a nebyl to on, kdo ho pojmenoval. Jako neznámý druh jej na své výzkumné cestě našel a popsal známý anglický botanik Joseph Banks někdy v letech 1814-1816, kaktus však ještě nějaký čas zůstal beze jména. Po Schlumbergerovi ho poté pojmenoval francouzský botanik Charles Antoine Lemaire.

28.12.2017 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444