Víte, co je bio-solární dům?

Toužíte po novém, zdravém bydlení, nízkých nákladech na energie a máte kolem sebe rádi dostatek zeleně i za zimní nepohody? Jednou ze zajímavých možností splňující takové představy je tzv. bio-solární dům - stavba postavená technologií, se kterou nyní přichází na český trh nová stavební společnost.

První takový dům postavil před deseti lety pro svoji potřebu německý inženýr Klaus Becher. Chtěl stavbu, která by odpovídala jeho vlastním představám jednak architektonickým řešením, ale zároveň aby nebyla příliš nákladná a zaručovala nízkou spotřebu energií i zdravé vnitřní prostředí. Protože ho žádná z dostupných možností neuspokojovala, pustil se do vlastního projektu.
Na jižním svahu vesničky St. Alban, ve které se Klaus Becher narodil a kde také žije a podniká, dnes stojí 12 vzorových bio-solárních domů a jedna hospodářská budova. O tom, jak příjemné může být bydlení v takovém domě, se zde můžete přesvědčit jednoduše jako turisté, kteří mají možnost se tu na pár dní ubytovat. Toto malé venkovské středisko je příkladem, jak ekologicky a hospodárně naložit s pozemkem.
Užitková voda pročištěná rákosovými filtry pochází z přírodních jezírek. Odpadní vody ze sídliště jsou čištěny v běžné biologické čističce odpadních vod. Pitnou vodu dodává místní rozvodná síť. O vytápění domů se stará sluneční světlo, díky němuž je Sluneční park do značné míry energeticky soběstačný.            

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Úspora energií je dnes ve stavebnictví jednou ze stěžejních otázek. Do popředí zájmu se v posledních letech dostal vývoj izolačních materiálů a technologií. U dobře tepelně izolovaných staveb ale můžete narazit na některé nevýhody. Stavebníci u nich musí většinou počítat s vyšší pořizovací cenou, která se v podobě snížených provozních nákladů vrací až během delšího časového úseku. Další problém je technologický - dobře tepelně izolované domy  mají tendenci hromadit kondenzační vodu, která způsobuje vlhké, nepříjemné a nezdravé domácí klima a bývá příčinou vzniku plísní. A právě tento problém nápad Klause Bechera řeší vlastně velmi jednoduchým způsobem. Jeho bio-solární dům je totiž v podstatě domem v domě. Je to jako byste na obytnou stavbu posadili ještě velký skleněný poklop,  jehož úkolem je být skutečnou venkovní stěnou, chránit vnitřní stavbu před vlivy počasí, hospodařit s teplem,  které v meziprostoru vzniká jak zahříváním skleněné vnější stěny tak unikáním stěnami vnitřní obytné stavby. Cirkulační efekt denního světla otepluje stěny domu zvenku, takže v ní nemohou vznikat ani kondenzáty,  ani plísně.

Bio-solární domy využívají k výrobě tepla a teplé vody integrovaný jednoduchý kolektor a krb na dřevo nebo pelety, v němž je zabudováno zařízení na přípravu teplé vody. Levně vyrobená teplá voda se skladuje ve velké bezúdržbové a nereznoucí nádrži. V nádrži je instalováno také elektrické topné těleso pro případ nedostatku slunečního světla nebo nehoří-li oheň v krbu.  Teplotu každé místnosti je možné regulovat individuálně pokojovým termostatem. Výhodou je fakt, že teplo v obytných místnostech je rovnoměrné a nevíří prach, jak tomu bývá u vytápění topnými tělesy.


"Bio-solárním domem jsme si mohli splnit náš sen o pohodlném a příjemném bydlení, uprostřed středomořské zimní zahrady. Tam pěstujeme mimo jiné také rajčata, okurky, kiwi a citrony pro spotřebu v kuchyni. Konstrukce s protaženou střechou a téměř neomezené možnosti přizpůsobení domu umožnily naší pětičlenné rodině postavit takový dům, který přesně odpovídá našim potřebám. Máme pocit, že jsme se o krok přiblížili příjemné slunné stránce přírody,"  popisuje svou zkušenost s bydlením v bio-solárním domě Dr. Haiko Pieplow, jeden z jeho spokojených uživatelů.


Jaký architektonický projekt pro svůj bio-solární dům zvolíte, záleží na vás. Tato technologie umožňuje realizovat v podstatě libovolný návrh, existují ale také dvě základní řady typizovaných projektů - buď s ocelovou nebo dřevěnou konstrukcí. Nová česká firma, která s touto technologií přichází,  nabízí zákazníkům také speciální možnost - přestavby nepoužívaných hospodářských budov, z nichž lze získat cenově výhodné, zdravé, a komfortní bydlení.

14.09.2005 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444