Víte, co je Ahulsboomas?

Soutěž NEW EIM DESIGN 2007 zná vítěze

Spínačů a zásuvek v našich domácnostech přibývá úměrně s přibýváním elektrospotřebičů. A stejně jako na design těchto spotřebičů, klademe stále vyšší požadavky také na design spínačů a zásuvek, které se stávají nejen důležitým funkčním, ale i estetickým prvkem interiéru. O možná rozšíření pohledu na řešení těchto prvků šlo v soutěži NEW EIM DESIGN 2007, prostřednictvím Design centra ČR vyhlášené společností ABB s.r.o., Elektro-Praga.

Jedna z variant návrhu LINE_R

Historie společnosti ABB s. r. o., organizační jednotky Elektro-Praga sahá až do 19. století a už téměř sto let je hlavní výrobní náplní této firmy domovní elektroinstalační materiál. Dnes má ve svém programu pět různě designově řešených řad (Classic, Tango®, Time®, Element® a Swing®), které se těší u zákazníků značné oblibě a za které v průběhu posledních let společnost ABB také získala různá odborná uznání a ocenění. Jak ale u příležitosti slavnostního vyhlášení výsledků soutěže NEW EIM DESIGN 2007 zdůraznil ing. Jiří Kubeš, marketingový manager firmy, trh vyžaduje úvahy o perspektivě dalších let a vypsání soutěže je právě jednou s reakcí na tento požadavek posunu výroby k dalším zajímavým řešením. Cílem bylo oslovit co nejširší obec tvůrců, proto dostali příležitost i studenti středních odborných a vysokých škol, kteří ji také hojně využili.


Úkolem soutěžících bylo navrhnout nové řešení designu setu domovního elektroinstalačního materiálu s ohledem na širokou spotřebu. Setem se rozumí spínač, zásuvka, dvojzásuvka, zásuvka TV+R+Sat, zásuvka datová a jedno i dvojnásobný rámeček. Porota hodnotila originalitu a estetickou úroveň návrhů, vyrobitelnost, respektování funkce a další důležité parametry. Z 86 soutěžních prací, které byly přijaty do 1. kola, vybrala odborá porota 4 návrhy, které se utkaly v kole druhém.

Vítězný návrh Jana Talíka

Vítězný návrh
O poněkud krkolomném názvu svého setu Ahulsboomas vítěz soutěže Jan Talík, jak na slavnostním vyhlášení přiznal, příliš nepřemýšlel, o samotném  návrhu však bezpochyby velmi důkladně. Pro 2. kolo soutěže dopracoval tento student posledního ročníku zlínské katedry VŠUP plně funkční model, na němž porota ocenila originální přínos ve vztahu ke stávající produkci. Porotci dále konstatovali: "Návrh čistou odhmotněnou formou a s minimálními výrazovými prostředky dociluje výrazné inovace. Řešení odvážně upouští od velké funkční plochy vypínače a redukuje ji na lineárně působící prvek. Forma čitelně sleduje funkci a přes jistou triviálnost působí graciézně. Autor nabízí i využití průsvitnosti krycí plochy. Jednoduchá tvarová koncepce umožňuje vyniknout velkému množství materiálových variant."

Vítězství je spojeno s finanční odměnou 50 tisíc korun. Na návrh vypisovatele soutěže byla udělena rovněž zvláštní cena ABB spojená s odměnou 20 tisíc korun, kterou získal za svůj návrh nazvaný LINE_R nedávný absolvent produktového designu na VUT Šimon Rujbr. Porota ze dvou variant osobitého tvarového řešení, které předložil, ocenila zejména tu s přímým hmatníkem, která jasně indikuje polohu zapnuto/vypnuto.

22.02.2007 | sm
  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444