Villa Richter

Foto: Lukáš Klement

Foto: Lukáš Klement

Historie domu

Pokud je vaše návštěva Pražského hradu starší letošního léta, vřele doporučuji si ji co nejdřív zopakovat. A při té příležitosti projít mříží, kterou jste možná doposud míjeli bez povšimnutí.

Přímo na úpatí Hradu, nad opěrnou stěnou Starých zámeckých schodů vyrostla oáza netušených požitků. Původní budova – spíš ruina než vila – citlivě zrekonstruovaná do nebývalé krásy, gastronomická vytříbenost rozdělená do tří kategorií, dech beroucí pohled na celé město. A to vše obklopeno vinohradem, jehož počátky je třeba pečlivě vystopovat v historii…

Nejstarší vinice v Čechách

Někdejší „vinici Páně“ obdělával podle legendy už patron české země kníže Václav v desátém století a ta obnovená byla otev­řena veřejnosti v roce, kdy od jeho narození uplynulo jedenáct set let. A návštěvníci Pražského hradu tak mohou sledovat, jak se na jižně položeném svahu bude znovu dařit révě, kterou Karel IV. obstaral kdysi z Burgund, nebo jestli se lépe uchytí ryzlink, poslední odrůda pěstovaná zde před rekonstrukcí. Jisté je, že obnovená Sva­továclavská vinice bude vyžadovat péči o dva a půl tisíce hlav nově vysazené révy.

Od pošťáka k režisérovi
V písemných pramenech z roku 1375 je vinice poprvé zmiňována pod názvem Opyš. Teprve listiny z druhé poloviny 17. století přinášejí zprávu o Svatováclavské vinici, kterou si o více než sto let později koupil zřejmě dobře situovaný listonoš c.k. vrchního poštovního úřadu Tomáš František Richter. Roku 1832 tu nechal zemský rada Karel Emanuel Richter postavit rozlehlou vilu, jejímž autorem je pravděpodobně architekt Josef Peschka. Postupně se vinice kolem klasicistní stavby změnila v an­glický park. V roce 1945 byla však vila rodině Richterově vzhledem k jejich německé státní příslušnosti odebrána. A v padesátých letech se začíná roztáčet kolotoč majitelů, kteří svým pobytem dílo zkázy urychlili… Správa diplomatických služeb, kubánské velvyslanectví, všudypřítomná StB. Po roce 1989 získává Richterovu vilu Správa Pražského hradu. Restituenti si zdevastovaný objekt přehazují jako horký brambor – do chvíle, kdy si vilu pronajímají dva schopní lidé. Jaroslava Hykla si pamatuji jako asistenta režie z Barrandova, který se později proslavil stodílným dokumentem pro Českou televizi PUTOVÁNÍ ZA VÍNEM. Dva roky trvalo, než se mu podařilo získat stavební povolení a finance k realizaci unikátního projektu.

Vinná réva, kam oko dohlédne

Že mohla konečně v roce 2006 začít generální rekonstrukce a že od června vítá nová dominanta pražského podhradí své návštěvníky, na to může být právem pyšná především Jaroslavova žena Alice – pozoruhodná dáma s právnickým vzděláním a neskutečnou pracovní posedlostí. Další dva roky si tu i ona neúnavně plnila svůj sen. Jehlové podpatky vyměnila za pohorky a pustila se do boje, který mnozí kolem považovali za předem
prohraný. Pomáhala na stavbě, sázela víno, vybírala dlažbu, věšela závěsy. Ani dnes ještě necítí stoprocentní vítězství, ale oči ji prozradí, když vás provází svým královstvím.
Do detailu promyšlený design interiéru je důkazem vybraného vkusu a správně zadané práce. Stylově čisté, dokonale provedené repliky dobového nábytku včetně doplňků, od patinovaných zrcadel až po mřížky na klimatizaci, jakož i látkové dekorace a čalounění, dobře barevně sladěno a kvalitně osvětleno – a to vše nenápadně propojeno jemným dekorem vinné révy – tvoří jedinečné prostředí restaurantu Piano Nobile přímo v budově Richterovy vily.

Zážitková gastronomie pro každou kapsu

Villa Richter Restaurants (www.villarichter.cz ) je komplex tří stylově odlišných podniků. Touha po dokonalosti se odráží i v dotažení názvů restaurací, a to podle pravidla nomen omen v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Venkovní terasy kolem celé budovy pod názvem Piano Terra poskytují svým hostům gastronomické zážitky ze stejné kuchyně, leč v příznivější cenové kategorii. A ještě o malinko levnější posezení zažijete ve třetím restaurantu s příznačným jménem Panorama Pergola, jehož hlavní předností je úchvatný výhled na Prahu.
Venkovská atmosféra vinohradu v srdci pulzující metropole je opravdu unikátní… Můžete posedět ve dvou na kamenné lavičce v ústraní nebo ve společnosti hlučnějších přátel přímo ve vile… A vždy to bude v této části Starých zámeckých schodů nezapomenutelný zážitek.
03.10.2008 | Hana Švejnohová
  • Xantypa - časopis nabitý lidmi

    Moderní časopis má také svoji internetovou podobu. Nabízí všem příjemné a kultivované čtení o společnosti a lidech, o kterých se mluví.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444