Víkend se vzácným dřevem

V Mánesu byl zahájen 21. ročník veletrhu Antique

Až na 1,75 milionu korun se může vyšplhat cena za kubík ebenu – pravděpodobně nejdražšího druhu dřeva na světovém trhu. Ještě vzácnější jsou pak santalové dřevo nebo pravý mahagon, které už však pro výrobce nejsou takřka vůbec k dispozici. Na včera zahájeném jarním veletrhu Antique v pražském Mánesu sice nebudou vystaveny ty nejcennější starožitné kusy, ale sběratelé i běžní investoři si rozhodně přijdou na své.

Do 19. května bude na šest desítek vystavovatelů prezentovat - kromě nábytku či doplňků z exotických a vzácných dřev, což je hlavní téma současného veletrhu – množství obrazů, soch, skla a porcelánu, bronzových a stříbrných šperků a dalších předmětů denní potřeby. Znalci dřeva se mohou pravidelně těšit na drobnější designové práce architektů Kotěry, Gočára a dalších tvůrců spojených s kubismem, art deco anebo funkcionalismem. I tento ročník Antique pořádaný Asociací starožitníků nabídne odborné poradenství, které je návštěvníkům poskytováno zdarma. Další informace najdete na stránkách www.asociace.com.
Podle Simony Šustkové, prezidentky Asociace starožitníků mezi zákazníky stoupá poptávka po vzácných dřevinách. Zájem není jen o sedací soupravy, stěny, sedací sety nebo skříně, které jsou nabízeny od několika tisíc až po statisíce korun. Lidé chtějí i bytové doplňky. Poptávku lze vysvětlit jak příklonem lidí k organickým, ekologicky nezávadným a ušlechtilým materiálům, tak i sílící pozicí dřeva v architektuře a stavebnictví.
16.05.2008 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444