Větrání, větrání, to nám hrůzu nahání

Spánek je ta nejsladší věc na světě, říká se v jedné pohádce. Ale ne vždy. „Jako bych celou noc makal v kamenolomu. Jsem celý rozlámaný, a to jsem spal skoro osm hodin“, slýcháme. Následuje diskuze o zdravotní matraci, o geopatogenních zónách, večerních stravovacích návycích nebo o včerejším pěnivém bolehlavu v hospůdce na růžku. Málo se však ví, že na vině může být špatný stav životního prostředí.

Zvykli jsme si třídit odpad, instalovat úsporné spotřebiče a neekologické kotle nahrazovat moderními s minimem emisí. Zkrátka, chováme se ekologicky. Zapomínáme však, že i my sami jsme součástí přírody a že náš dům a pracoviště tvoří naše osobní životní prostředí. Doma a v práci trávíme zhruba 80 % času, skoro 1/3 dne prospíme. Proto bychom měli kvalitě prostředí, které nás bezprostředně obklopuje, věnovat patřičnou pozornost.

Nenápadný oxid uhličitý

Aniž si to uvědomujeme, obklopuje nás vzduch. Bez kyslíku, který z něho čerpáme, bychom nemohli žít. Ale i v uzavřených prostorách vzduch obsahuje škodliviny. Když překročí určitou koncentraci a působí delší dobu, způsobují zdravotní problémy.

Všimněme si blíže oxidu uhličitého (CO2), který je přirozenou složkou čerstvého vzduchu. Čtyři setiny procenta je normální koncetrace. To odpovídá 400 ppm, objemovým jednotkám, kterými měříme koncentraci plynů. Ale my vydechuje vzduch, ve kterém je CO2 stokrát více, tedy 40 000 ppm. V uzavřené a dobře zateplené místnosti se rychle zvyšuje jeho koncentrace aniž bychom si to uvědomovali. Plyn je bez barvy a bez zápachu. Během krátké doby jeho hodnoty dosáhnou až 1 000 ppm. To se již dostaví první příznaky jeho působení - únava, ztráta koncentrace. I naše hygienické normy zakazují pobyt v prostředí, kde koncentrace kysličníku uhličitého přesáhne 1 500 ppm.

Správně větrat je umění
    
Na první pohled se zdá, že náprava je jednoduchá. Jednoduše vyvětrat. Náhrada části vnitřního vzduchu vzduchem zvenku sníží koncentrace škodlivých látek pod požadovanou mez. V létě žádný problém. Ale v zimě vyženeme z místností i velké množství tepla, což zvyšuje náklady na vytápění. Navíc je větrání v městských aglomeracích problematické, protože vlivem automobilového provozu dosahuje koncentrace CO2  často 800 ppm.

Ideálním řešením, jak se naučit správně větrat a hlavně, kdy je to nejvhodnější, je pořídit si CO2 metr. Metr CO2 vám okamžitě prozradí, jaká je hladina CO2 v místnosti.

Dětské pokoje, školní třídy, zasedací místnosti v podnicích, jednoduše všechny obytné místnosti, kde se dospělí i děti mají soustředit na práci nebo se jen cítit dobře, by měly být kontrolovány na množství CO2. CO2 metr vás díky zabudovanému alarmu vždy upozorní na vydýchaný vzduch.Tento malý přístroj CO2 metr vám velmi jednoduše pomůže řešit všechny vaše dosavadní problémy - únavu, bolesti hlavy a nekvalitní spánek.

Zdravý a kvalitní vzduch je základ zdravého života.
 

Více o CO2 metrech a dalších výrobních se dočtete na www.wellnessair.cz.
30.09.2013 | PR
  • IP Polná s.r.o.

    Společnost IP Polná je rodinná firma s více než 27letou tradicí tvořena týmem zkušených stavebních odborníků a energetických specialistů. Posláním společnosti je šetřit energii a pracovat vždy odborně s použitím těch nejkvalitnějších surovin. Za dobu své působnosti společnost zateplila více než 27 400 rodinných domů, zrevitalizovala přes 1 100 bytových domů a pomohla desítkám měst a obcím. Od roku 2012 se také věnuje developerské činnosti zabývající se novým moderním bydlením v centru Prahy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444