Řízené větrání s rekuperační jednotkou zajistí zdravé a úsporné bydlení

O domy v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu se ve stavebnictví jeví stále větší zájem. Dokážou zamezit únikům energií a tak ušetřit na nákladech. Díky kvalitní izolaci je však druhou stranou mince nedostatečná cirkulace čerstvého vzduchu. Řešíme problém, jak dům zajistit, abychom předešli vzniku plísní a množení nežádoucích bakterií, které jsou důsledkem nedostatečného větrání.

Nejjednodušší způsob nabízí větrání okny či mikroventilací. Tento způsob provětrávání je však neekonomický a mnohdy i neúčinný. Modernější, energeticky úsporné a hygienické větrání je nucené větrání pomocí rekuperační jednotky.

Pár slov o rekuperaci

Jak známo, rekuperace je způsob efektivního využití tepelné energie zpětným získáváním tepla (dále již ZZT) přes stěnu výměníku. Rekuperační jednotka se skládá z přívodního a odvodního ventilátoru, filtru vzduchu, rekuperačního výměníku, ohřívače pro dosažení teplotního komfortu a chladiče pro komfort v letním období. Studený (čerstvý) venkovní vzduch je pomocí přívodního ventilátoru nasáván přes filtr vzduchu do rekuperátoru, kde je předehříván teplým (znehodnoceným) vzduchem, který je odváděn ven z větraného prostoru. To vede ke snížení tepelné energie, potřebné k dohřátí přívodního vzduchu na požadovanou teplotu. Zásadní vliv na dosažení požadované teploty přívodního vzduchu má samotná regulace a umístění teplotních čidel.

Typy výměníků

V praxi se nejčastěji setkáváme se dvěma typy rekuperačních výměníku u jednotek pro ZZT:

1) Deskové rekuperační výměníky
Jsou velmi rozšířené především v zařízeních s menším průtokem vzduchu. Vhodné jsou pro domácnosti a menší provozovny. Proud odváděného vzduchu prochází výměníkem a od proudu přiváděného vzduchu je oddělen teplosměnnou plochou (hliník, plast, nerez). V zásadě máme dva druhy deskových výměníků: křížový a protiproudý. Tepelná účinnost těchto výměníků je mezi 40–60 % u křížového a 80-95 % u výměníku protiproudého. Jednotky pro domácnost jsou proto nejčastěji vybaveny výměníkem protiproudým.

2) Rotační regenerační výměníky
Teplo z odpadního vzduchu se předá do akumulační hmoty a z ní do vzduchu přiváděného. V tomto případě se kromě tepla citelného, předá i teplo vázané ve formě vlhkosti a vodní páry. Tepelná účinnost rotačního výměníku je 60–80 % a vlhkostní účinnost do 20 %.

Typy rekuperačních jednotek

  • centrální, které zajišťují rovnoměrnou výměnu vzduchu v celém objektu;
  • lokální, zajištující výměnu pouze v místnosti (výhoda těchto jednotek je ve snadné montáži, kdy není zapotřebí vzduchotechnických rozvodů);
  • kompaktní, využívané především pro úsporu místa.

 

Použití rekuperace

Rekuperaci je možné využít prakticky ve všech typech objektů při hygienicky nutném větrání, a to od rodinných a bytových domů až po průmyslové stavby. Rekuperační jednotky nejsou zdaleka tak náročné na prostor, jak by se mohlo zprvu zdát. Jednotku pro běžný výkon potřebný pro provětrání bytu či rodinného domu (cca 300 m3/h) lze umístit například pod strop nebo na stěnu. Pravidelné kontroly, údržba filtrů a deskového výměníku zajistí komfortní a hygienický provoz s maximální účinností zpětného získávání tepla. S ohledem na úsporu za vytápění a současné zajištění zdravého mikroklimatu v prostorách představují rekuperační jednotky jeden z nejvýhodnějších způsobů větrání a vytápění objektu.

Společnost ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o. nabízí rekuperační jednotky s průtokem vzduchu v rozmezí 25-10 000 m3/h, s křížovým či protiproudým rekuperátorem, rotačním regeneračním výměníkem, vodním či elektrickým ohřevem nebo předehřevem.

Ukázka produktů společnosti ELEKTRODESIGN ventilátory s.r.o.

Rekuperační jednotka pro byty či rodinné domy, DOMEO 210 v provedení FL (standard), RD (bezdrátový ovladač) a APP (ovládání pomocí SMART telefonu), která využívá protiproudý rekuperátor s vysokou účinností až 94 %. Provedení RD a APP je pak navíc vybaveno regulátorem konstantního průtoku vzduchu. Jedná se o jednotku pro 21. století, která umožňuje pomocí protokolu MODBUS ovládání nadřazeným systémem inteligentních domů, pomocí GSM modulu, standardním ovladačem či např. čidlem CO2. Jednotka nabízí rovnotlaký, podtlakový či přetlakový provoz dle konkrétních požadavků. Příkon jednotky je 16 – 102 W. Je vybavena automatickým BY-PASSEM (obtokem výměníku) pro letní FREECOOLING.

Použitím rekuperační jednotky DOMEO 210 zajistíte pro svou domácnost čistý, filtrovaný vzduch, který zpříjemní pohodu domova. Rekuperační jednotka přispěje ke zdravému spánku „na čerstvém vzduchu“. To pozitivně ovlivní vaši koncentraci a výkonnost během dne. Ušetříte tak za „vonné nesmysly“, jelikož čerstvý vzduch voní nejlépe. Ušetříte i za chemické odpuzovače hmyzu, protože filtr je pro insekty nepřekonatelnou bariérou. Z domova budete odcházet odpočatí a aktivní.


Názorná ukázka, jak se s rekuperační jednotkou DOMEO 210 FL bydlí

 
Novinkou v sortimentu společnosti ELEKTRODESIGN ventilátory s.r.o. je rekuperační jednotka PLUGGIT, určená do bytové výstavby či rodinných domů. Jedná se o poslední generaci větracích jednotek, které splňují nejnovější Nařízení Komise (EU) č.1253/2014 (požadavky na ekodesign větracích jednotek). Jednotky s excelentními hodnotami nízké spotřeby energie, splňují veškeré současné požadavky a navíc jsou držitelem certifikátu „Passive House“.

Jednotky PLUGGIT Avent P jsou vybaveny vysoce účinným hliníkovým protiproudým výměníkem s účinností až 86 % a dále účinnými EC elektromotory. Dotykové ovládání je umístěno na přední straně jednotky. Volitelně je k dispozici bezdrátové ovládání nebo ovládání nadřazeným systémem (BMS). Nainstalováním softwaru iFlow (smartphone, notebook) lze jednotky ovládat chytrým telefonem či tabletem. Jednotku je možno vybavit senzory pro udržení požadované kvality ovzduší (vlhkosti, teploty, CO2,VOC). V případě nadřazeného domovního systému je jednotka schopná komunikovat a být řízena přes rozhraní MODBUS. Výhodou těchto jednotek je rychlá a snadná instalace nevyžadující žádné další těsnění „Plug-it“!

Kompletní sortiment rekuperačních jednotek dodávaných společností ELEKTRODESIGN ventilátory s.r.o. naleznete na našich webových stránkách: www.elektrodesign.cz.
03.02.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444