Veselé židle na Rejvízu

Národní přírodní rezervace Rejvíz v Jeseníkách zahrnuje krásnou krajinu s mimořádnou, trochu tajemnou atmosférou, k níž přispívají okolní lesy a vrchovištní rašeliniště s půvabnými mechovými jezírky. Melancholickou náladu místa vyvažují veselé, navíc historicky cenné, vyřezávané židle ve stejnojmenném penzionu.

Rejvíz je zároveň nejvýše položená osada Jeseníků, která dnes čítá necelou stovku místních obyvatel a pyšní se památkami dřevěné lidové architektury, které vznikly převážně v 19. století. Ministerstvem kultury byla roku 2004 vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Rejvízká stavba s číslem popisným 29  je, včetně vnitřního vybavení, od roku 1998 kulturní památkou.
 

K onomu památkově chráněnému vnitřnímu vybavení dnešního penzionu Rejvíz patří mimo jiné právě vyřezávané portréty stálých hostů na zadních opěradlech židlí v prostorách nynější vinárny, které vznikly před druhou světovou válkou, kdy penzion vlastnili bratři Jozef a Alfréd Braunerovi. Historie této stavby je ale mnohem starší. Počátek má už v roce  1795, kdy vznikla její nejstarší část. Osada Rejvíz, kde ještě pár let předtím stály jen tři domy, se v té době utěšeně rozrůstala, přibývali sem postupně čeští i němečtí osadníci.  Když do Jeseníků na začátku 20. století začali mířit také letní hosté, jak se tenkrát turistům říkalo, stavba byla rozšířena o velkou jídelnu a pokoje. Bratři Braunerové ovšem nebyli jen šikovní podnikatelé ale také skvělí řezbáři.  Jejich “štamgasti” si výrobu židle museli zaplatit, získali tím ale právo usednout na ni, kdykoli do hostince zavítali.
 

Řada těchto vyřezávaných židlí byla, žel, začátkem 50.let minulého století, kdy se chata stala rekreačním střediskem Ministerstva vnitra, zničena nebo ztracena. Teprve od roku 1962, kdy se budova dostala pod správu tehdejšího odborového hnutí, začal o tyto památečné exponáty pečovat vedoucí chaty V. Fábera. Budiž za to panu Fáberovi dík.
 

Historicky cenná stavba se pak v prvních letech nového tisíciletí nacházela ve značně zbědovaném stavu, v současnosti ale funguje jako příjemný stylový penzion s kultivovaným pohostinstvím. Nynější majitel ctí tradici, a tak v části hospody s výčepem dnes na talentované bratry Braunerovy navazují svými pracemi současní řezbáři. Návštěva restaurace je proto každopádně jedinečným zážitkem. Nové práce jsou ale spíš realistické, zatímco vyřezávané portréty bratří Braunerů, o které se opírali zdejší hosté před více než osmdesáti lety, zůstávají jedinečné díky schopnosti zachytit podobu někdejších osadníků v neopakovatelné karikaturní zkratce.  A až sem zavítáte, nezapomeňte si také všimnout, že ač třeba jediným zubem, dávní stálí hosté, se na vás srdečně usmívají…
 
18.07.2018 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444