Konferenční stolek - verze jedna:

S obzvlášť velkou odkládací plochou

Běžná MDF deska, kterou jsme na výrobu stolku použili, je při výrobě zcela prosycena černou barvou. Tento materiál je ve stavebních hypermarketech k vidění stále častěji.

Výhodou je, že se MDF nemusí mořit načerno a má uvnitř stejnou barvu jako na povrchu. Při moření nebarveného MDF se hrany musí natírat mnohem více než plochy, protože je materiál v těchto místech velmi savý. Tato práce pak může být značně zdlouhavá. Kdo se ale této námahy nezalekne, ten může na stavbu stolku samozřejmě použít i přírodní MDF desku a namořit ji barvou podle vlastního vkusu. Důležité: hrany dvakrát namořte a nechtě je zaschnout. Postup opakujte, dokud nedosáhnete kýženého odstínu. Nakonec natřete plochy.

Verze jedna: S obzvlášť velkou odkládací plochou

 

1) Vrchní odkládací přihrádka je vyrobena ze tří pruhů MDF, které jsou dohromady spoje hmoždinkami a lepidlem. Hrany vrchního pruhu jsou zkosené: hotový stolek bude díky tomu lépe vypadat. Při lepe podložte čelisti svěradel dřevěnými latěmi, aby tlak rovnoměrně rozložen.
2) Když lepidlo po zhruba půl hodině zaschne, přilepte k přihrádce oba boční díly se zkosenou vrchní hranou, l v tomto případě podložte svěradla dřevěnými latěmi a dejte pozor, aby na nich čelisti seděly celou plochou.

Zkosené hrany: Základní modul z březové překližky


Březová překližka o tloušťce 19 mm se v současnosti prodává ve stavebních hypermarketech, kde vám ji současně nařezají do potřebných rozměrů. Zkosení pod úhlem 45 stupňů však musíte provést sami.

  

1) Zkosené hrany vytvořte na speciální stolní kotoučové pile, aby řez byl co nejpřesnější a aby při slepování dílů všechno dobře sedělo.

2) Před slepením korpusu se musí vyvrtat otvory pro spojovací šrouby a ...

3) ... současně se musí nalakovat vnitřní strany celého modulu. Použijte k tomu bezbarvý akrylový lak a pěnový váleček.

   

4) Když lak zaschne, položte všechny díly na rovnou podložku (vnitřní stranou dolů). Přes všechny díly nalepte dva pruhy lepicí pásky.

5) Nyní díly opatrně otočte (nejlépe ve dvou) a na každou lepenou hranu naneste vrstvu lepidla.

6) Korpus složte dohromady a pevně ho stáhněte dalšími pruhy lepicí pásky, aby lepené spoje byly pevné a aby se uzavřely všechny spáry na hranách.

S dalšími dvěma variantami výroby konferenčního stolku se můžete seznámit v časopise Udělej si sám 03/2005

08.03.2005 | tz
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444