Venkovské bydlení v shabby chic stylu

„Měla jsem před sebou velkou výzvu a tou byla celková rekonstrukce atypického bytu s terasou o rozloze 250 m2. Požadavek nových majitelů byl jednoznačný - všechny místnosti pozměnit včetně nových podlah a výmalby. Chtěli jedinečnost a originalitu, žádný „ikeacký“ moderní styl, který převažuje v dnešních rodinných domech a bytech, " uvádí svou rekonstrukci bytová designérka Lucie Volfová.

Minimální rozpočet? Stačí mít nápad a nic není problém

Největším oříškem byl minimální rozpočet: 100 000 Kč. V podobně velkých bytech totiž taková částka padne jen na podlahové krytiny. S rozpočtem jsem se vypořádala a byt proměnila k nepoznání. Jako první vám představím novou kuchyň.

Část první: Kuchyň

 
Kuchyň byla vyvedena v dekoru dubu, klasického vzhledu, který patří k nejlevnějším variantám při pořizování kuchyní na míru. V prvé řadě jsem si musela ujasnit celkový koncept bytu, aby všechny místnosti působily v harmonii. Majitelka bytu je milovnicí shabby a venkovského stylu, proto varianta, přenést tento styl do budoucí kuchyně a zároveň celého interiéru, byla od začátku jasná.

Nasadit montérky a nebát se toho!

Původní vrchní vrstvu kuchyňské linky jsem nejdříve obrousila, nanesla první vrstvu požadované barvy a poté jsem patinovací pastou vytvořila konečný efekt. Stará kuchyň tak rázem dostala novou tvář. Vrchní dvířka z mléčného skla nezapadala do konceptu venkovského stylu, proto jsem je odstranila a nechala volný prostor pro dekorace - v tomto případě to byly talíře, hrníčky, proutěné košíky - typické doplňky pro venkovský styl.

I pro někoho nedůležitý detail dokáže pozměnit tvář interiéru. Proto jsem vyměnila stříbrné úchytky za chromované a nainstalovala novou baterii v retro stylu.

Řada přišla na obklad, který se k nově pojatému stylu nehodil. Standardně bych přistoupila na kompletní vybourání a nové obložení, ale kvůli omezenému rozpočtu jsem zvolila variantu kuchyňské tapety, která splnila požadovaný efekt s minimální investicí. Obklad jsem doplnila samolepicím nápisem Bon Apetit.

Hledejte na bazaru. Skrývají se tam poklady!

Prostor kuchyně mezi obývacím pokojem měl být rozdělen. Hledala jsem proto nějaký ostrůvek, který by se do tohoto prostoru hodil...

Problém vyřešil bazar, kde jsem objevila starou kuchyňskou skřínku! Tu jsem zachránila před vyhozením a dala jí novou tvář i účel. Snažila jsem se, aby barevně tento originální kousek z dob našich babiček nesplynul s kuchyní, proto jsem zvolila jiný odstín než u samotné kuchyně. V první fázi jsem původní vrstvu obrousila, natřela šedý nátěr a doplnila patinou tak, aby ostrůvek vypadal ,,ošoupaně“ – tedy tak, jak je typické pro shabby styl. Nakonec jen zbylo skříňku dodekorovat novými uchytkami.

Pak už přišla pro mě ta nejhezčí práce. Dekorování. Vybrat doplňky a vhodně je rozmístit v kuchyni.

 

Příběh jídelního koutu 

Velkým přáním majitelů byl jídelní kout, který by působil luxusně a přitom se hodil k venkovskému stylu bydlení. Díky mnoha zahraničním inspiracím jsem dospěla k určité představě, kterou však pro omezený rozpočet nebylo možné realizovat. Začala jsem tedy pátrat po jiném řešení...

Uprostřed stavby jsem objevila nepotřebný stůl s umakartovou deskou... Nemohla jsem ho tam nechat! (Na nechápající pohledy a řeči – co s tím budete dělat - jsem si už zvykla.) Zbývalo najít židle.

Lidé ani kolikrát nevědí, jaké mají doma poklady! Zbavují se oprýskaného nebo potlučeného nábytku, vyhodí je ke koši a já pak objevuji a žasnu! Přesně tak jsem našla židle a pustila se do jejich renovace. Jejich redesign byl jednoduchý, obrousila jsem dřevěnou konstrukci, nechala vyčistit potah a pak už je nanesla patinovací pastu na dřevěnou konstrukci a hadříkem vytvořila konečný efekt.

Pořízené doplňky včetně křišťálového lustru se postaraly o konečný nádech luxusu.

Příště vás seznámím s rekonstrukcí obývacího pokoje a dětských pokojíčků.
Autorem článku a celé realizace je bytová designérka Lucie Volfová: www.volfova-design.cz.
19.07.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444