Venkovní svítidla a jejich výběr

Svítidla jako taková by měla být vkusná, přiměřená vašim potřebám a ekonomická, vysoký nárok co se týče venkovních světel by se měl klást především na kvalitu zboží a bezpečnost jak světla tak naši samotnou. Dále bychom měli zvážit, jak silné osvětlení si přejeme, aby světlo nepronikalo do interiéru a nemělo tak rušivý účinek. Je mnoho důvodů proč se rozhodnout k nákupu zahradního osvětlení, především by však mělo mít za výsledek příjemné zpestření naší zahrady, altánku či jiných zákoutí  v okolí našeho domova.

Prostor kolem domu - včetně zahrady - využíváme během celého dne v různé intenzitě. Právě ta pak rozhoduje například o estetickém pojetí jednotlivých částí nebo jeho technickém vybavení. Zdánlivě různá kritéria pro výběr venkovního svítidla a osvětlení pro interiéry tak mohou být ve výsledku velmi podobná. Venkovní svítidla můžeme zároveň rozdělit na ta, která slouží k zajištění běžného provozu domu a ta, jejichž výsledkem je vylepšení desingu okolo našeho domova. I zde však platí všeho s mírou, instalovat bychom měli taková světla, která budou  v souladu s celkovou architekturou domu a obecně nenaruší pojetí venkovního prostoru.

Exteriérová osvětlení má tři funkce

  • orientační - světlo, které vymezuje nejen komunikace (cesty, vjezdy), ale také zahradní stavby (altánky, besídky)
  • užitkové - vhodné všude tam, kde vytváříme něakou činnost
  • dekorační - slouží k vytvoření neopakovatelné atmosféry, zvýraznění jezírek, soch, tmavých zákoutí naší zahrady

Zahradu aktivně využíváme přibližně 6 měsíců v roce a celkem přirozeně ji považujeme za úžasné rozšíření obytného prostoru. Každý si rád posedí za letní noci na terase a kochá se osvětleným zátiším - světlo a stín modelují zahradu mnohem zajímavěji, než jak ji vnímáme v průběhu dne.

Cestu na zahradu lze například lemovat osvětlením, které má orientační funkci. Volit můžete nízká venkovní svítidla ve tvaru lucerny nebo pokud si přejete, aby svítidlo také esteticky dotvářelo zahradu, zvolte světlo vyššího typu, sloupkové osvětlení, nebo venkovní lampy. Svítidla mohou být také zapuštěná. Zemní zapuštěná světla jsou především praktická, nenápadná a odolná proti vysokému zatížení.

Při posezení na terase či v altánku by měla být světlo příjemné a přitom dostatečné, nemělo by nás přímo oslňovat. Můžeme použít bodové reflektory, nástěnná nebo zapuštěná svítidla či přenosné stojany se světly.

Nasvítit můžeme také nejrůznější keře, stromy i vodní plochy. V tomto případě můžeme použít i pomocné reflektory, které však musí být neustále ponořeny pod vodou.

Firma Philips pod značkou svítidla Massive nabízí velké množství venkovních svítidel, které by na vaší zahrádce neměly chybět.

Na výběr máme z těchto světel

  • sloupkové lucerny
  • nástěnná svítidla
  • stojací svítidla
  • vestavná svítidla
  • osvětlení zeleně
  • vodní osvětlení
  • kombinace více typů

Na závěr bychom neměli opominout dva nové koncepty od Firmy Philips a to Ecomoods, kde se firma soustředila na zásadní změnu v pohledu na energetickou náročnost svítidel, a Ledino, což je řada venkovních svítidel, kde jsou zdrojem světla PowerLed diody. Veškerá svítidla Philips a Massive můžete nakoupit na philips-levne.cz a svitidla-svetla-osvetleni.cz. Zde vám také s výběrem vhodného osvětlení rádi poradí.

22.02.2011 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444