Venkovní dlažba, o kterou se nemusíte starat

K upravenému vzhledu rodinného domu neoddělitelně patří i jeho okolí. Opečovávaná zahrádka, vysazené dřeviny a samozřejmě venkovní dlažba, která okolní prostředí sjednotí. Pro její výběr je prvořadý požadavek na odolnost vůči sněhu, dešti, slunci i zátěži. Venkovní dlažba z betonu tyto podmínky splňuje a navíc je nově opatřena i samočistícím efektem.

Proč se rozhodnout pro betonovou dlažbu?
Okolí vašeho domu můžete sjednotit pokládkou dlažby různých materiálů, mezi nimiž svými výhodami vyniká beton. K výhodám betonové dlažby patří její snadná pokládka nebo možnost opětovného rozebrání a jednoduché opravy. Beton je šetrný k okolnímu prostředí a zeleni. Díky přírodnímu složení a způsobu pokládky neodvádí vodu do kanalizace, ale umožňuje prostupu vody do podloží. Betonová dlažba je nabízena v mnoha tvarech a barevných provedeních.
Jak čistit venkovní dlažbu
Venkovní dlažba je vystavována extrémním výkyvům teplot a nadměrné zátěži. Často ji také pokládáme na příjezdovou cestu ke garáži, a proto se snadno znečistí od výfukových plynů nebo pneumatik. Časem musíme řešit i problém, jak odstranit z dlažby mech. Společnost Diton přichází s novinkou - samočistící dlažbou EKOAKTIV.

Jak je možné, že se dlažba sama čistí?
Celá nášlapná vrstrva (10 % výšky dlažby) je ošetřena pigmentem založeného na bázi oxidu titaničitého (TiO2). Ten má výjimečnou vlastnost absorbovat energii a vyznačuje se obzvláště vysokou fotokatalyckou aktivitou. Samočistění dlažby je založeno na principu fotokatalýzy. Působením světla se vytvoří aktivní povrchová vrstva, která odpuzuje a rozkládá částice nečistot. Pigment není možné z dlažby „ošoupat”, protože se dávkuje přímo do míchacího zařízení, ve kterém se nášlapný beton připravuje, a tím je přítomen přímo v betonu. Betonová dlažba EKOAKTIV si tak sama poradí se sazemi, výfukovými plyny nebo mechem. Pomocí slunečního záření naruší tyto nečistoty a první déšť je pak jednoduše smyje. 
Předpoklady pro samočištění fotokatalýzou
  • působení UV – záření (slunce nebo umělé světlo)
  • fotoaktivní TiO2 ve vrchní vrstvě
  • přítomnost vody (déšť nebo sprcha)
  • přítomnost O2 (oxidační prostředek)
Pro tento efekt stačí normální denní světlo, přímé sluneční záření není bezpodmínečně nutné. Použitý oxid titaničitý je zdravotně nezávadný a s povrchovou plochou pevně svázán. Při fotokatalýze vznikající produkty během rozkladu jsou neškodné a lehce vodou rozpustitelné. Jsou odstraněny dešťovou vodou stejně jako jiné usazeniny.
Dlažba, která dokáže čistit sebe i své okolí
Působením světla se z betonu vypařují páry, které díky katalyzátoru intenzivněji rozkládají i okolní anorganické a organické látky. Dlažba tak vyčistí své okolí i od nebezpečných látek, jako jsou oxidy dusíku a síry, pesticidy a také bakterie, viry a houby. Konečným produktem jsou stabilní sloučeniny, které se snadno smyjí prvním deštěm.

Princip fotokatalýzy má společnost DITON s.r.o. certifikován a testován společností D-TOX se sídlem v Hannoveru.
05.03.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444