Velké květy čemeřice se objevují již v prosinci

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Nikdo, kdo má z okna bytu výhled do zahrady, neměl by se připravit o pohled na kvetoucí čemeřici. Krása čemeřice, jejíž velké květy se objevují uprostřed zimy, je-li teplá, přímo předurčuje rostlinu k tomu, abychom ji zasadili co nejblíže svému obydlí a pohledem na ni se kdykoli mohli potěšit.

Botanický název této okrasné stále zelené trvalky známé jako čemeřice, jejíž některé druhy s květem nečekají až do jara, nýbrž vykvétají uprostřed zimy, je Helleborus. (Rusové jí výstižně říkají moroznik.)

Domovem květiny, která patří do čeledi pryskyřníkovitých, jsou Alpy a Balkánský poloostrov. Nejznámější je právě čemeřice černá (Helleborus niger), jež pochází z vápencových Alp. Poupata nasazuje na podzim a květy se objevují již i v prosinci či jakmile sejde sníh. Okvětní lístky má většinou bílé, někdy narůžovělé a na jednom stonku mohou být až tři květy, které později zezelenají.

Existuje celá řada hybridů, jež vznikly křížením různých druhů. Jejich květy mohou být nazelenale bílé, žlutozelené, šedorůžové, růžové až tmavě purpurové a fialové. Vesměs rozkvétají od února do dubna.

Všechny čemeřice (rod má asi 20 druhů, které si jsou podobné) dorůstají do výšky 20–40 cm. Na zahradě rostlina vyžaduje polostín a těžší, humózní půdu s dostatkem vápníku. Snáší dobře sucho, roste pomalu, kvete až ve čtvrtém roce po výsevu a vydrží mnoho let. Nesnáší časté přesazování. Je-li ponechána v klidu, pěkně se rozroste.

Období od března do července je vhodné k jejímu množení. Kromě toho, že se běžně množí semeny, můžeme starší exempláře množit dělením trsu. Rostlinu vyjmeme z půdy a trs rozřežeme na několik částí. Při manipulaci s čemeřicí musíme mít na paměti, že její kořeny jsou prudce jedovaté. Obsahují glykosidy heleborin a heleborein. K získávání jedů bývala rostlina používána již ve starověku. Pomocí výtažku z čemeřice vyléčil údajně řecký věštec Melampús Proitovy dcery, které za urážlivé chování potrestal Dionýsos šílenstvím. Až do středověku byl výtažek z kořenů čemeřice považován za účinný prostředek v léčení duševních chorob.
16.01.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444