Velikonoční vejce

Naše netradiční barevné velikonoční dekorace z vaječných skořápek se dají vyrobit velmi snadno. Zkuste to!

Výzdobu velikonočního stolu nemusí vždy nutně tvořit tradiční, barevně pomalované kraslice. V našem návrhu jsou vyfouknuté vaječné skořápky opatřeny věnečkem z barevných pírek, a celá dekorace tak vypadá jako exotické květiny.


Stonky jsou vytvořené ze tří drátů, které jsou spojené dohromady širokými dřevěnými korálky. Dráty jsou do otvorů vsazeny společně s kouskem dřevěné špejle, která zajišťuje, aby korálky po "stonku" nesjížděly dolů.


Do dřevěných kroužků se vyvrtají tři malé dírky, do kterých se zasunou konce drátů. Vyfouknuté vaječné skořápky se k dřevěným kroužkům přilepí univerzálním lepidlem, aby dekorace bez újmy přestála celé Velikonoce.

A

1) Na výrobu velikonoční kytice potřebujete barevná pírka, vázací drát na květiny, dřevěné kroužky a korálky.

2) Do dřevěných kroužků (vnitřní průměr 18 mm) navrtejte v rovnoměrných vzdálenostech tři otvory (2 mm), do otvorů zasuňte konce drátů.

3) Dřevěné korálky drží trojice drátů pohromadě a současně slouží jako držák na obarvená pírka, která představují zelené listy nebo barevné okvětní lístky.

 

 

 

B

Tento nápad je zjednodušenou variantou nápadu předchozího: Vezměte několik kalíšků na vařená vejce a na jejich horní okraje navlékněte gumové těsnicí kroužky (vnitřní průměr 3 cm). Použijte kroužky se čtvercovým průřezem (kroužky s kulatým průřezem by snadno sklouzly). Za těsnicí kroužky zasuňte ba- revná pírka (kroužek přitom lehce nadzvedněte sídlem).



C

Velikonoční stojánek z dřevěného kroužku a osmi pírek. Rovnoměrné vzdálenosti mezi vyvrtanými otvory zajistí jednoduchá pomůcka z dřevěných odřezků. Na větší špalík přišroubujte malý dřevěný čtvereček, na který si vyznačte pozice otvorů. Na čtvereček nasaďte dřevěný kroužek, vyvrtejte do něj otvory o průměru 2 mm a do otvorů zastrčte špičky pírek potřené trochou lepidla.

Kolotoč na velikonoční kraslice

Tento stojan na velikonoční kraslice je dekorativní, praktický a jeho výroba je velmi snadná. Čtyři kruhové desky o průměrech 6,12, 20 a 14,5 cm (shora dolů) se vyříznou z kusu překližky o rozměrech zhruba 40x40 cm a tloušťce 9 mm (krabice se zbytky). Dřevěná hmoždinková tyč (průměr l cm) se zkrátí na délku 18 cm. Dvě prostřední desky s otvory pro kraslice se dají otáčet podle své osy, protože jsou položené na gumových těsnicích kroužcích navlečených na hmoždinkové tyči.

1) Na překližku narýsujte všechny čtyři talíře budoucího kolotoče. Při rýsování největšího kruhu o průměru 20 cm nastavte na kružítku délku 10 cm, při rýsování vnitřní kružnice pak délku 7 cm.

2) Pomocí úhloměru rozdělte kruh na devět stejně velkých částí (po 40°). Od středu narýsujte linky až k okraji kruhu.

3) Průsečíky rovných linek s vnitřním kruhem označí pozice pro vyvrtání otvorů. V těchto bodech narýsujte kružítkem kroužky o průměru 2 cm.

 

 

 

 

4) Dřevěné talíře se vyříznou přímočarou pilou. 

5) Otvory pro umístění kraslic se vyříznou děrovacím vrtákem (ve stojanové vrtačce).

6) Do vrchního (průměr 14,5 cm) a spodního (6 cm) talíře se uprostřed vyvrtají slepé otvory. Na hmoždinkovou tyč se navleče těsnicí kroužek a na něj se nasadí velký talíř. Potom se na tyč navleče druhý těsnicí kroužek s druhým talířem. Nakonec se konce hmoždinkové tyče vlepí do slepých otvorů ve vrchním a spodním talíři.


 

 

 

 

Velikonoční přání v kraslici

Preciznost a trpělivost jsou předpokladem pro úspěch při zhotovování romantických kraslic s překvapením. Potřebujete vyfouknutá husí vejce se dvěma otvory, akrylovou barvu, štětec, fix, ruční vrtáček, ohebný drát, korálky, pilníček na nehty, špičaté kleštičky, lepidlo, párátko a 50 cm dlouhou stuhu. Jak na to? Do skořápky se ze strany vyvrtá malý otvor, který se pilníčkem na nehty rozšíří na podélnou drážku

1). Jeden konec stuhy přeložíme, slepíme a vzniklá poutka necháme zaschnout. Drát o délce 20 cm ohneme do tvaru malé kličky, rukojeť kličky vytvoříme z podlouhlého korálku

2). Z druhé strany navlékneme na drát malý korálek, který poslouží jako ložisko. Konec drátu prostrčíme malým otvorem ve skořápce a vyvedeme jej ven podélnou drážkou. Poutko ve stuze vyplníme lepidlem a navlékneme na vyčnívající drát. Drát se stuhou protáhneme zpět do skořápky a vyvedeme jej ven protilehlým otvorem. Aby se stuha dala bez problémů navíjet na kličku, musí být pevně přilepena k drátu. Na vyčnívající konec drátu se navlékne další korálek a konec drátu se ohne. Na volný konec stuhy přilepíme párátko, na konce párátka nalepíme korálky

3), na stuhu napíšeme velikonoční přání a zasuneme do skořápky.

Barvení vajíček

Na velikonoční vajíčka se většinou používá speciální barva, která se rozpouští ve vodě. Před Velikonocemi je běžně k dostání v obchodech. Alternativou jsou akrylové barvy, které se vyrábějí ve všech barevných odstínech. S těmito barvami se dají snadno a rychle malovat nejrůznější motivy, protože velmi rychle schnou. Většího lesku se dá dosáhnout pomocí tuku, vhodná je například kůže ze slaniny. Nakonec se vajíčka ještě přeleští.
14.04.2006
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444