Tvarohová pomazánka s vejci
200 g měkkého jemného tvarohu (nejvhodnější je bio), 50 g rostlinného másla, 2 lžíce smetany, 1 lžička hořčice, trocha vegety, 4 vejce uvařená natvrdo, pažitka
Tvaroh rozšleháme s máslem a smetanou, přidáme hořčici, vegetu a jemně nakrájená vejce. Pomazánka chutná nejlépe na krajíčcích chleba opečených v topinkovači.
Tuňák se salátem a vejci
1 římský salát, plechovka tuňáka v oleji, 4 uvařená vejce, 100 g jogurtu, 100 g majonézy, citrónová šťáva
Listy salátu nahrubo nakrajíme, rozdělíme na čtyři talíře, na ně rozložíme okapané maso z tuňáka, ozdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a přelijeme majonézou smíchanou s jogurtem a ochucenou pár kapkami citrónu.
4 vejce natvrdo, 120 g lučiny, 60 g másla, 2 - 4 lžíce šlehačky, 1 lžíce rajského protlaku, rajče na ozdobení, sůl, pažitka nebo nať z mladé cibulky
Vejce rozkrojíme podélně na poloviny a pomocí cukrářského sáčku ozdobíme krémem, na který jsme vyšlehali lučinu s máslem, šlehačkou a protlakem. Krém by neměl být příliš řídký, aby kopečky na vejcích hezky držely tvar. Ozdobíme kouskem rajčete a posypeme nakrájenou pažitkou nebo cibulkovou natí.