Ve venkovní sauně jako v ráji

Saunový ceremoniál tak, jak existoval v pradávné době: sauna pod hvězdami, vůně dřeva, ochlazení ve sněhu. Tlumené osvětlení a měkké teplo, prosycené párou. Už to cítíte? Zatoužili jste po takové relaxaci? Není to žádná věda. Stačí pověřit  specialisty, kteří vám s realizací venkovní sauny podle vašich představ dokážou pomoci.

Český výrobce Sauny Vital inspiruje svými saunami na česko-slovenském trhu již 17 let, v oboru tak není žádným nováčkem. Zkušení poradci s vámi vše projdou krok za krokem a co je důležité - saunu pro vás vyrobí na míru. Pojďme se nyní podívat na několik základních tipů a úskalí při její realizaci.
Výstavba sauny je větší investicí, proto je dobré ji předem dobře promyslet. Obzvláště pokud jste se rozhodli pro pořízení sauny venkovní, je třeba dát si pozor na některá úskalí, která by mohla později začít dělat neplechu. Řekněme si ty základní, na která při výrobě sauny bezpodmínečně dbáme.

V první řadě se jedná o samotnou konstrukci saunového domku, skladbu stěn sauny, střechy a také podlahy. Oproti interiérovým saunám je u saun venkovních zásadní rozdíl v zateplení sauny, měl by být už v samotném profilu obkladového materiálu - u venkovních saun silnějším a v ošetření vnějších stěn. Sauna musí být odolná venkovním klimatickým podmínkám. Neopomíjíme ani svody dešťové vody. Jinak by postupem času začal celý saunový domek nepříjemně provlhat skrz naskrz. Pokud jste se rozhodli pro prosklení a výhled na panorama přírody, rozhodně počítáme s izolačními dvojskly.

Jakmile je zvládnuta konstrukce, můžeme se přesunout k interiéru: při výběru vaší budoucí sauny je třeba zvolit ten správný materiál. Pro venkovní sauny vřele doporučujeme sáhnout po široké škále thermo-dřevin. Dřevo ve vysoké teplotě zatáhne póry a získá tak na odolnosti, což je při čelení venkovním změnám počasí ideální řešení. Vybírat můžete mezi thermo-smrkem a thermo-borovicí, spadajících do skupiny sukovitých dřevin, mezi thermo-olší a thermo-osikou, vyznačujících se svou čistou, bezsukovou kresbou, a řadou dalších. Dobře rozmyslete také materiál, ze kterého bude obložena podlaha vaší venkovní sauny.


Dlažba má velkou výhodu při ohledu na hromadící se vlhkost. Zejména, pokud se chystáte ve vašem saunovém domku vyhradit místo pro odpočívárnu a ochlazení, ať už v podobě sprchy, výklopného kambalového vědra nebo ochlazovací kádě. Z dlažby lze vodu jednoduše setřít. Oproti tomu dřevo je však zase daleko příjemnější pro bosá chodidla, podlaha se rychleji zahřeje a nebude nepříjemně studit. Dřevo ale vlhkost absorbuje do sebe - je tedy o to víc nutné dbát na poctivé izolování podlahy a větrání sauny. V případě dřevěné podlahy určitě sáhněte po thermo-dřevině, která má nasákavost menší.
Zvládli jste promyslet materiál pro interiér sauny? Přesouváme se k tomu, co dělá saunu saunou, a tím je topidlo. Máme pro vás výbornou zprávu. Společnost Vital Trend, tradiční český výrobce saun, připravil opravdu bohatou nabídku, ze které si určitě vyberete to pravé právě pro vás! Blíže vás seznámíme se třemi speciálními tipy.

1.Saunová kamna na dřevo

Že je to náročné a tak trošku tabu? Už dávno ne! Máme pro vás sympatické modely, od těch nejmenších až po velké, včetně elegantního řešení jejich zabudování a komínového systému. S přikládáním ze sauny nebo z vedlejší odpočívárny, s prosklenými dvířky, abyste mohli vychutnávat pohled na hořící oheň. Co vy na to?

2. Elektrická saunová kamna s otevřeným opláštěním, vyvíječem soli a aroma esencí

Sloupová saunová kamna, naplněná cca 100 kg lávových kamenů, působí opravdu majestátně. Navíc dlouho drží teplo a díky velké ploše lávových kamenů umožňují snadnou tvorbu parních nárazů. Pak už postačí jen pár kapek esence a vaše sauna se v mžiku provoní vůní jehličí nebo třeba citrusy. Při použití solné terapie ucítíte slankavou chuť páry až na jazyku.

3. Elektrická saunová kamna s pokličkou

Ano, čtete správně! Toto topidlo je opravdovým překvapením. Co je na něm fantastické: už nebudete přepočítávat jeho několikahodinový provoz na drahou spotřebu elektřiny. Topidlo při zavřeném poklopu můžete bez starosti nechat hřát dlouhé hodiny - v “uzavřené” poloze je totiž jeho spotřeba naprosto minimální. Jakmile přijde na řadu saunování, stačí za sebou zavřít dveře, otevřít poklop a nalít dovnitř 2 - 3 naběračky vody z ochlazovacího vědra. Parní saunová lázeň se v mžiku rozprostře všude kolem vás. Poté stačí poklop opět jen zavřít a kamna zase sestoupí do svého úsporného rožimu. Ať už se nechcete vázat přesným časováním nahřívání vaší sauny nebo si chcete užít dlouhý, originální a bezstarostný wellness večer s rodinou a přáteli, tento nováček mezi saunovými kamny určitě stojí za zvážení.
 
Uvažujete o pořízení domácí nebo komerční sauny? Kontaktujte Sauny Vital, rádi vám poradí.

Více na www.sauny-vital.cz.
20.01.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444