Vaříme z brambor a mrkve

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Brambory a mrkev patří k nejčastějším surovinám, ze kterých vaříme v podzimním období. Zde je výběr receptů od našich čtenářů.

Taťkovy brambory
Za recept děkujeme Pavle Drdlové.

Ingredience
brambory
slanina
klobása
červená paprika
grilovací koření (lepší míchané doma-paprika, česnek, pepř, chilli-ale možno i koupené-ale pozor na obsah soli, aby nebo přesoleno)
sůl
česnek
olej
Příprava
Brambory nakrájíme na libovolné přibližně stejně velké kousky a v osolené vodě uvaříme do polo-měkka. Slaninu, klobásku, kapii nakrájíme na kousky  -smícháme s kořením a trochou oleje. Brambory scedíme a dáme do pekáče. Smícháme s připravenou směsí a na střední teplotu dáme do trouby, dokud nebudou brambory měkké. Pak pokrájíme česnek na opravdu tenké plátky, přimícháme, vypneme troubu a necháme dojít (aby se česnek rozvoněl, ale nezhořkl) a pak už jen dobré chutnání. Recept je velmi variabilní, lze do něj přidat například pórek nebo třeba i mleté maso, záleží na chuti každého. 

Bramborizza
Za recept děkujeme Lence Vydrové.

Ingredience
4 středně velké brambory
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
sůl
strouhaný sýr
provensálské koření 
Příprava
Brambory nastrouhame nahrubo a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na 2. stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, kys. okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouh. sýrem, dochutíme provensal. kořením, ješte na chvíli přikryjeme a necháme 1 min. zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatar.omáčkou nebo jen tak. Do pokrmu lze přidat i dalši suroviny podle toho, co máte zrovna doma, např. kolečka salámu atd. Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.

Křehký zelný salát s mrkví
Za recept děkujeme Daně Lattischové.

Ingredience na 2 - 3 porce
1/4 malé hlávky bílého zelí
3 mrkve
ocet balsamico nebo jablečný
sůl
pepř 
Příprava
Zeleninu očistíme a omyjeme. Zelí nakrouháme na jemno, mrkev nastrouháme na hrubo. Vše smícháme přidáme sůl, pepř a zakapeme octem. Poté vše promícháme.
 

Pomazánka z mrkve
Za recept děkujeme Haně Koblížkové.

Ingredience na 2 - 3 porce
3 mrkve
kyselé okurky
20 dkg českého salámu
lžíce hořčice
10 dkg majolka

pečivo 
Příprava
Střední mrkve nastrouhat na struhadle, přidat 2 větší kyselé okurky,20 dg salámu českého, oboje nastrouhané na větších kapkách, dále lžíci hořčice, majolka asi 10 dg podle chuti. Podávat s pečivem, na vece.

 

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444