Praktický nápad: Vánoční stromek bez jehličí

Máte rádi vánoční stromky, ale bojíte se obýváku plného spadaného jehličí? Náš stromek může být pro vás vítanou alternativou. Nepouští jehličí a po uklizení zabírá minimum místa.

Kdo by to neznal? Obývací pokoj je útulně vyhřátý a k zemi se v tichosti nesype sníh, ale jehličí. Drobné jehličky v koberci pak dokáží znepříjemnit pohyb po místnosti i následný úklid. Tomu se snadno můžete vyhnout s naší „moderní variantou“. Je sice ze stejného dřeva jako skutečný vánoční stromek, nemá však uvedené nectnosti. Na výrobu stromku potřebujete přibližně 14 m obdélníkové lišty o rozměrech 2x5 cm. Přesné rozměry záleží na velikosti stromku, tj. na tom, jak dlouhé jsou jednotlivé lišty. Dále potřebujete 1 m dlouhou závitovou tyč o průměru 10 mm se dvěma maticemi a 18 podložek, které se nasadí na závitovou tyč mezi každé „patro“ stromku, aby se „větve“ mohly otáčet a neležely přímo na sobě.
Na vrchol stromku přijde kulatá dřevěná koule, držák záclonové tyče a dvě dekorační hvězdy. Celý stromek vyjde (bez barevného nátěru) zhruba na dvojnásobek své živé předlohy. Na rozdíl od skutečného stromku však vydrží mnoho let.

Větve se dají vyrovnat do jedné plochy a stromek se po Vánocích může uklidit, aniž by zabíral mnoho místa.

1 Na zhotovení stejně sešikmených hran potřebujete šablonu. Sešroubujte dohromady dva trojúhelníkové odřezky dřeva s rameny v poměru 2:3 a celek připněte k okružní pile pomocí svěradla.


    


2 Do každé lišty vyřízněte Forstnerovým vrtákem (24 mm) dva slepé otvory, do nichž se univerzálním lepidlem vlepí malé svícny (22,5 mm).


 


 


3 Tip: Pokud je již v kouli vyvrtán otvor, dá se koule ve svěráku snadno nastavit na střed.


 


 


4 Nejprve vyvrtejte otvor o průměru 20 mm pro šestihrannou matici, potom otvor o průměru 10 mm pro závitovou tyč.


  


 


5 Špičku tvoří držák záclonové tyče a dvě dekorační hvězdy. Svorky hvězd zkraťte na potřebnou délku.


 


 


Působivou variantou k přírodní barvě s viditelnou strukturou dřeva je stromek v různých odstínech zelené barvy.

Převzato z časopisu Udělej si sám 12/2004

03.12.2004

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444