Vánoční rady s receptem pro ty, které děsí kosti

O Vánocích se toho každý rok hodně napovídá i napíše. Také se toho v souvislosti s nimi hodně nahořekuje.

Vánoce si ale nemusíme nechat zkazit ani reklamními výkřiky, ani nemístnou dřinou při gruntování. Pokud se vám příčí jejich současný konzumní charakter, i když je těžké ignorovat všechen ten povyk kolem, nemusíte se mu podřizovat. Pokud ale tohle všechno berete jako nutnost, protože vás těší hromady dárků pod stromečkem a s radostí se přecpete, řiďte se jen tím, co vám dovolí peněženka a žlučník.

Přípravy, radování se, obdarovávání a stůl bohatší než obvykle k Vánocům patří, zrovna tak ale pokojné chvíle s blízkými, solidarita a soucit.

České Vánoce se, pravda, s léty všelijak modifikují, ale navzdory všemu si udržují svůj specifický charakter. Laskavého Ježíška, který naděluje dárky, se nepodařilo vypudit ani Dědovi Mrázovi, který k nám byl importován v padesátých letech od východních sousedů, ani Santa Klausovi, který se u nás pokusil usadit v posledních desetiletích. V málokteré rodině bude ale chybět stromeček nebo alespoň pár zelených větviček jehličnanu, který provoní byt, a jen málokde se Vánoce obejdou zcela bez dárků.

Pokud jde o slavnostní večeři, typický je stále kapr a bramborový salát. V některých rodinách se kapr nahrazuje luxusnějším lososem, mnohde i vepřovým řízkem nebo se připravuje dvojí menu, protože někteří lidé rybu, a to zejména kapra, neradi, nejčastěji kvůli množství kostí a kůstek. Pro takový případ nabízíme následující kompromisní recept.
bydlinek Rybí sekaná s houbami

700-800 g vykostěného čerstvého rybího masa (může jít o kapra, ale také o jinou sladkovodní nebo i mořskou rybu), 150 g hub, nejlépe čerstvých, v prosinci tedy žampionů nebo hlívy ústřičné (lze ale použít i předem namočené sušené houby), menší cibule, 2 housky, asi 1/4 l mléka, 2 vejce, vrchovatá lžíce másla, asi 50 g slaniny, citronová kůra, lžička sardelové pasty, sůl, mletý pepř, zelená petrželka, tuk a mouka na vysypání formy, může to být třeba srnčí hřbet.

Housky namočené v mléce a dobře vymačkané umeleme s rybím masem a houbami,  které jsme předem na polovině másla orestovali s drobně pokrájenou cibulí, přidáme sardelovou pastu, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, nastrouhanou citronovou kůru, nakrájenou petrželku, sůl a pepř, důkladně promícháme a podle potřeby můžeme přidat i trochu strouhanky. Vložíme do vymazané a vysypané formy, povrch poklademe kousíčky zbylého másla a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

Tato sekaná chutná báječně s klasickým bramborovým salátem, ale i s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
K dobré chuti přidáváme přání radostných Vánoc, bez nepříjemných překvapení. Těšte se z volných dnů a zaplňte je tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Přejeme vám k tomu dobrou náladu, klid a pohodu. A pokud někomu od okamžiků zlosti a napětí uleví právě trocha toho hořekování, ať si na ně nějakou šikovnou chvilku nezapomene vyšetřit.
22.12.2022 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444