Vana či sprchový kout, to je oč tu běží

Moderní životní styl s sebou nese mnoho změn. Lidé opouštějí dlouhé koupání v horké, pěnivé vaně a dávají předost rychlé, osvěžující sprše. Sprchový kout šetří prostor i čas strávený koupáním. Tradiční vana má bezesporu také své výhody. Poskytuje příjemnou relaxaci, hospodyňkám slouží jako prostor pro praní a rodičům umožňuje pohodlné koupání dětí.

Spolu se zařizováním nové koupelny přichází důležité rozhodnutí – zvolit vanu nebo sprchový kout? Pokud to prostor dovolí, je ideálním řešením umístit do koupelny obě varianty. Před samotným rozhodnutím je však třeba dobře zvážit několik faktorů, které napomohou dojít ke správné volbě. Primárním vodítkem jsou vždy rozměry koupelny, které určí, zda si můžeme dovolit komfort v podobě pohodlné vany obřích rozměrů nebo pouze úzkou sprchovací vaničku. Dále je nezbytné uvědomit si, k čemu nám vana či sprcha slouží, zda je využíváme pouze k mytí, nebo nám slouží i k jiným účelům jako je praní či úklid.

Dostatečný prostor


Výběr sprchového koutu či vany volíme v závislosti na velikosti koupelny. Pro malé koupelny je nejlepším řešením sprchový kout, který ušetří mnoho místa. Standardní rozměry sprchovací vaničky jsou 90 x 90 centimetrů. Naopak pohodlná vana vyžaduje daleko více prostoru. Nejčastěji jsou v domácnostech používány vany klasického obdélníkového tvaru o velikosti 160 x 70 centimetrů. Současný trh nabízí řešení také pro ty, kteří si neumějí život bez vany představit, avšak nemají dostatek místa. Lze vybírat z velkého množství asymetrických van, které se přizpůsobí každé koupelně. Zejména pro koupelny v panelových domech jsou určeny sedací vaničky, jež mají většinou čtvrtkruhové tvary o délce 90 centimetrů. Koupelna by měla poskytovat dostatek volného prostoru pro bezproblémový pohyb, proto než učiníme závěrečné rozhodnutí, je třeba zvážit, co chceme do koupelny kromě sprchy a vany umístit, zda v koupelně zbude dostatek místa pro pračku, případně pro dvě umyvadla či bidet.

Bezpečný přístup


Významným faktorem při zařizování koupelny je bezpečnost. V mokré a kluzké místnosti hrozí zvýšené nebezpečí úrazu, proto především v koupelnách pro seniory se musí dbát na snadný přístup a volný pohyb při mytí. Pro tyto potřeby je nejvýhodnější nízká sprchovací vanička, které lze instalovat přímo na podlahu, což umožní bezproblémový vstup do prostor sprchy. Velkou výhodou je také sedátko, které zajistí výjimečné pohodlí během celého koupání. Výrobci koupelnového zboží se snaží vyjít vstříc i uživatelům van. Jsou si vědomi, že vstup do vany je náročnější, z tohoto důvodu nabízí četné možnosti, jak bezpečí při nastupování zvýšit. Vanu lze například opatřit madly nebo protiskluzovou podložkou. Komfortní pohyb jako ve sprše poskytují vany s plochým dnem. Dnes si lze pořídit i vanu s dvířky pro jednoduchý přístup, tato varianta je však velmi nákladná.

Děti, praní a úklid


Mnozí lidé vanu nevyužívají pouze pro mytí, ale používají ji pro praní, kvůli jednodušší manipulaci při úklidu nebo pro koupání dětí. Proto si také myslí, že by se bez hluboké vany neobešli. Také pro tyto případy nabízí trh řešení. Je možné pořídit si do sprchového koutu vysokou vaničku, jejíž výška dosahuje od 35 do 55 centimetrů. Hluboká vanička je kombinována se sníženým sprchovým koutem o výšce 150 centimetrů. Tato vanička umožňuje napuštění vody a tedy i pohodlnou koupel pro dítě. Stejně tak v ní lze vyprat drobné prádlo nebo okoupat čtyřnohého miláčka. Nevýhodou vysoké sprchovací vaničky je, že omezuje pohodlný přístup do prostor sprchy.

Kolik to stojí


Významným faktorem při výběru vany nebo sprchového koutu je jistě cena. U běžně prodávaných produktů nalezneme velké cenové rozpětí. U klasických van se cena pohybuje v rozmezí od 5 000 korun až po 20 000 korun. Je možné pořídit si vanu atypického tvaru nebo vanu s hydromasážním systémem, v tomto případě může cena dosáhnout až 60 000 korun. Pokud do koupelny kupujeme sprchový kout, platíme zvlášť za sprchovou zástěnu a zvlášť za vaničku. Cena sprchových zástěn začíná na 5 000 korunách, v závislosti na materiálu a provedení se může vyšplhat až na 30 000 korun. Sprchové vaničky již nejsou tolik nákladné, nejlevnější stojí 2 500 korun.

Díky nesčetným variabilním možnostem si dnes může zařídit koupelnu podle svých potřeb opravdu každý. Je však třeba uvážit, k čemu by koupelna měla sloužit a těmto přáním ji plně přizpůsobit. Potom bude jistě každý spokojený.

Seriál Vybavujeme moderní koupelnu vzniká ve spolupráci se společností Roltechnik, výrobcem sprchových koutů, van a dalšího sanitárního zboží.
28.06.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444