VELETRHY FOR HABITAT A FOR GARDEN MĚLY ÚSPĚCH

Letošní, už čtrnáctý ročník veletrhu FOR HABITAT se nekonal samostatně, ale byl začleněn do projektu nazvaného FOR FAMILY, jehož cílem bylo shromáždit komplexní nabídku výrobků a služeb pro rodiny, na jednom místě. Organizátor celé akce, společnost ABF, sestavil pro tento účel soubor čtyř veletrhů propojených tématy rodina, bydlení a volný čas. Tento veletržní čtyřlístek, tvořený veletrhy FOR HABITAT, FOR GARDEN, FOR KIDS a FOR SENIOR, obohacený řadou zábavných a vzdělávacích doprovodných programů, úspěšně proběhl ve dnech 24.–27. května v Pražském veletržním areálu v Letňanech.

Je to především nábytek a vybavení interiérů vůbec, co zajímá mladé rodiny, zařizující si domácnost. A tak není divu, že veletrh FOR HABITAT dokázal, tak jako každý rok, přilákat na letňanské výstaviště na 20 000 návštěvníků. A přestože bylo v posledních letech jeho zaměření postupně rozšiřováno směrem ke stavebnictví, letošnímu ročníku opět vévodili výrobci a dovozci nábytku. Mezi nejvýznamnější vystavovatele patřili jak čeští výrobci, jako například Jech CZ s expozicí čalouněných sedacích souprav, tak i zahraniční firmy, jako italská firma Carelli s expozicí kožených sedacích souprav. Italský nábytek, v současnosti velmi oblíbený po celém světě především pro kvalitu svého designu, vystavoval na veletrhu i JSJ Šesták, a to v kolekci, která na našem trhu nebyla dosud prezentována. V Letňanech byl k vidění i další sortiment, například velmi kvalitní matrace společnosti Purtex, kuchyňské sestavy firem Elben, Kos – Topp či Delso. Společnost Ilve zde představila nádhernou bílou techniku z Francie.

Pouze nábytek však nestačí k vytvoření domova. Pro ty, kteří si teprve byt či dům vybírají, zde byly k dispozici společnosti jako Ekospol, Modrá pyramida nebo Komerční banka. Ty, kteří chtějí začít od podlahy, čekaly firmy jako KMD Plus s nabídkou koberců nebo Pokorný s dřevěnými podlahami. Zkrátka nepřišli ani ti, kteří hledali inspiraci třeba pro novou koupelnu nebo i saunu.

Atraktivní oučástí Habitatu byly dvě doprovodné výstavy. Na výstavě Brána řemesel, která měla už svůj druhý ročník, se předváděla ruční výroba, tradiční řemeslné techniky a prodávaly se zde originální, kusové výrobky. Letošním překvapením dále byla výběrová výstava Trendy interiér, zaměřená na design nábytku a interiérových doplňků. Tato výstava by se v budoucnu měla rozvinout v prestižní fórum pro prezentaci novinek v oblasti interiérového designu. Na letošním, prvním ročníku bylo představeno 45 exponátů od předních českých i zahraničních designérů. Mezi nimi bylo například svítidlo Flora italské firmy Fontana arte od architekta Jana Kaplického, autora v současnosti velmi medializovaného projektu budovy Národní knihovny v Praze na Letné. Z dalších exponátů jmenujme například svítidla firem Artemide, Aprolux nebo Williams galerie světla, umělecké sklo Sklo Petr, italskou koženou sedačku zastoupenou firmou Interiéry Šesták, italské židle firmy Furniture, kancelářské židle LD Seating nebo židle německé firmy Top star, dokonalou kompozici lůžka, povlečení a ostatního bytového textilu od společnosti Antonie, kusové koberce firmy Home office, nový, dosud neprezentovaný druh linolea firmy KMD a matraci Outlast od společnosti Purtex. Všechny exponáty výstavy Trendy interiér se zúčastnily soutěže GRAND PRIX o nejlepší exponát veletrhu. Vítězem se stalo Kaplického svítidlo Flora.

Podíl na úspěchu letošního ročníku veletrhu FOR HABITAT můžeme určitě připsat také novému veletrhu FOR GARDEN. Spojení tematiky bydlení a vybavení interiérů s tematikou budování a zdokonalování zahrady se ukázalo jako šťastné a mělo kladný ohlas u mnohých renomovaných firem. Na veletrhu byla prezentována široká nabídka zahradního vybavení a doplňků, rostlin a také stále více žádaného venkovního nábytku. Akce dokázala oslovit odbornou veřejnost – zahradní architekty, realizační firmy a výrobce – i koncové zákazníky, kteří zde hledali inspiraci, kontakty nebo konkrétní zboží.

Veletrh obsadil kromě vnitřní plochy také velkou část plochy venkovní. Své služby zde nabízel například Svaz zakládání a údržby zeleně. Ten vedle poradenské činnosti, kterou provozoval na svém stánku, uspořádal také seminář k soutěži Zahrada roku, kde ředitelka Svazu ing. Jana Šimečková představila vítězné realizace tří minulých ročníků. Velmi zdařilá byla doprovodná výstava pokojových a venkovních bonsají, kde byly k vidění skutečné skvosty. Na stánku firem Bonsai centrum a Isabelia pak bylo možné si některé typy bonsají zakoupit a získat patřičné informace, jak je pěstovat. Pro všechny příznivce těchto „stromů v misce“ byla dále určena přednáška předsedy České bonsajové asociace Václava Nováka na téma Bonsaje a japonské zahrady.

Velký prostor na veletrhu zaplnil zahradní nábytek a další vybavení zahrad. Byl to například nábytek značky Hartman a Kettler, který představily firmy Hartman Czech a Lifesport na celkové ploše více než 350 m2. Firma Homeline přišla se zahradními grily a firma Bassko zde prezentovala mobilní nerezovou kuchyni, která získala cenu GRAND PRIX za nejlepší exponát veletrhu. Především na venkovní výstavní ploše byly vystaveny pergoly, altány a jiné drobné zahradní stavby. Společnosti Kejha – Suk, Pogra a Tomovy parky ve spolupráci s Botanickou zahradou Praha a firmou Sklenář – Sklenda Brno připravily na veletrhu dvě odpočinkové zóny s nabídkou zahradního nábytku a rostlin. Firma Sklenda zde nabízela mrazuvzdorné palmy.

Na venkovní ploše si mohli návštěvníci vychutnat také skutečný unikát – rostlinu wollemii vznešenou (wollemia nobilis), kterou organizátorům akce zapůjčila Botanická zahrada v Tróji. Jedná se o jeden nejstarších a nejvzácnějších stromů, který se na světě vyskytuje pouze v několika exemplářích. Tento jehličnan z éry dinosaurů objevil v roce 1994 David Nobl v Austrálii a Botanické zahradě se podařilo získat ji do svých sbírek.

Pořadatelé veletrhu FOR GARDEN se snažili udělat vše pro to, aby se návštěvníkům letošní první ročník zalíbil. I bonus vydavatelů v podobě řady hezkých časopisů na téma bydlení, domov a zahrada udělal jistě každému radost. Zrovna tak jako autogramiáda Přemka Podlahy.
Z průzkumu názorů potenciálních vystavovatelů vyplynulo, že veletrhy uvítají v dřívějším termínu, kdy realizační firmy nebo výrobci a prodejci připravují novinky pro novou sezonu. Tomuto přání vycházíme vstříc novým březnovým termínem, a to 6.3. – 9.3. 2008.

19.06.2007

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444