V ulicích Paleochory

Pohlednice z cest

Když v roce 1834 anglický cestovatel Robert Pashley na svém putování Krétou dorazil do míst, kde našel torzo benátské pevnosti Selino ze 13. století, byla tato oblast téměř neobydlená. Její benátská éra, kterou ukončili turečtí dobyvatelé, byla zapomenuta stejně jako život antické přístavní osady Kalamidi, jejíž zbytky tu Pashley rovněž objevil.

Obec Paleochora, která se tady, na malém poloostrově omývaném vodami nevyzpytatelného Lybijského moře nachází dnes, byla založena až v roce 1866. Obývalo jí prý v té době jen několik křeťanských a muslimských rodin, které zde společně položily základ pozdějšímu rušnému obchodnímu středisku. Mnoho památek na spletitou historii tohoto místa na jihozápadě Kréty zde nenajdete, víc je jí v amosféře západů slunce, které můžete ze zbytků benátské stavby pozorovat, ve vůni pečených ryb nedaleko přístavu, v tušené blízkosti afrických břehů, ve všudypřítomném větru a v oblázcích roztodivných tvarů formovaných mořem, které tady bylo dřív než všichni obyvatelé i dobyvatelé. Dnešní Paleochora v létě, to je přívětivé místo pro turisty, z nichž první sem našli cestu už ve 30. letech minulého století, což připomíná dnes bohužel neobývaná nejvyšší stavba na ostrově - hotel Lybicon z roku 1935. Mírumilovní obyvatelé, jichž tu dnes žije kolem 2 tisíc, staví pro letní hosty nové apartmány a přijímají je stejně přátelsky jako před sto lety vyčerpané rybáře a sběrače mořských hub z nedalekého ostrova Gavdos, aniž by si nechali příliš narušit svůj způsob života.

V následující fotogalerii vám nabízíme pohledy na místa pro tuto obec typická i na zákoutí skrytá v uličkách stranou turistického ruchu.

 

Foto: Josef Morávek

03.08.2007 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444