V tropických vedrech osvěží nejlépe meloun

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Vrcholné léto je dobou, kdy je nabídka i poptávka po melounech největší. Zvláště chlazený meloun je bezesporu pro mnohého z nás bez ohledu na věk lahůdka lákavější než třeba zmrzlina, jelikož spolehlivě osvěží.

Nejznámější mezi melouny je ten s červenou dužninou, takzvaný vodní (Citrullus lanatus). U nás je nejrozšířenější a asi také nejoblíbenější zejména mezi dětmi. Šťáva z něj, vymačkaná v odšťavovači, voní, ale hlavně zahání žízeň a zavodňuje organismus. Dužnina vodního melounu, která může být i žlutá či bílá, obsahuje 90–95 % vody, 3–12 % cukru a 10 –15 mg % vitaminu C a provitamin A.

V názoru na původ melounů nejsou botanikové zřejmě jednotní, neboť na toto téma vedou dlouhé spory. Nicméně v posledních letech se vesměs přiklánějí k myšlence, že vodní melouny pocházejí z Afriky, patrně z území na jih od rovníku. Přesto není vodní meloun tak starý jako leckterý z těch, jež dnes s požitkem konzumujeme. Ačkoliv byly kulturní melouny známy již v 1. století před naším letopočtem, do střední Evropy se dostaly až v 16. století.
 
Oblibě se těší i žlutý cukrový meloun (Cucumis melo), který je ve srovnání s vodním zajímavější chuťově. Jelikož nemá tvrdou slupku, je měkčí, snadno podléhá zkáze. Tato jednoletá rostlina je blízká příbuzná okurky, což snadno poznáme podle uložení semen. I ona má semena uložena uprostřed plodu na rozdíl od melounu vodního, který má tmavá semena rozložená ve vrstvě blíž k povrchu plodu.

Podle tvaru bobule, barvy dužniny a její vůně rozlišujeme několik typů cukrových melounů. Například kantalupy, rovněž velmi oblíbené, mají dužninu oranžovožlutou nebo světle nazelenalou a značně aromatickou. Ananasové melouny poznáme podle žebernatých plodů a žluté dužniny, síťované melouny mají rozpukanou slupku a málo voňavou žlutou, oranžovou nebo zelenou dužninu.

Cukrové melouny obsahují ve své dužnině více než 6 % cukrů, 91 % vody, provitamin A, malé množství vitaminů C, B1, B2, kyselinu citronovou, jablečnou aj. Je-li vůně zralého cukrového melounu příliš silná, znamená to, že je přezrálý.
Co možná nevíte

V botanických příručkách se pro označení vodního melounu používá pojmenování lubenice, konkrétně lubenice obecná. Jeho původ bychom patrně nalezli u jižních Slovanů. Všeslovanské „lub“ znamenalo původně vrstvu dřeva pod kůrou, lýko. Bylo to tedy pojmenování pro kůru, které v případě melounu označovalo jeho tvrdou slupku. Dříve než vzniklo nám známé české slovo meloun, znala čeština slovo melaun, předtím melún, které vzniklo z italského mellone.
16.07.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444