Užitečné a okouzlující stříbro

Franz Schiffer, kávový a čajový servis, Vídeň 1849

Franz Schiffer, kávový a čajový servis, Vídeň 1849

Tento překrásný kávový a čajový servis ze stříbra a slonoviny patří k chloubám kolekce vídeňského stříbra Moravské galerie v Brně a je jedním z nejatraktivnějších exponátů výstavy, která pod názvem Užitečné a okouzlující představuje stříbrnictví habsburské monarchie v letech 1780 - 1920. V brněnském Místodržitelském paláci jej můžete spolu s asi 150 dalšími předměty zhlédnout jako připomínku časů, kdy stříbro neodmyslitelně patřilo ke kultuře stolování.

Paul Braun, džbán na víno, Vídeň 1845

Franz Schiffer, kávový a čajový servis, Vídeň 1849

Svým obsahem i realizací se tato expozice řadí k těm, které uspokojí všechny milovníky starožitností, příznivce užitého umění i náhodné návštěvníky. Zašlou slávu stříbra tu připomínají předměty jako podnosy, košíčky, pohárky, konvice, žardiniéry, toaletní dózy, ale např. také toaletní umyvadlo, tabatěrky, kleště na cukr, nůžky, samozřejmě příbory aj. K unikátům patří souprava 18 stolních slánek, které pocházejí z konvolutu vídeňského stříbra z majetku Ferdinanda dÉste ze zámku Konopiště.

Stříbro se na výstavě blýskne jako materiál, jehož krása vynikne v nejrůznějším zpracování - stejně tak ve složitých ozdobných ornamentech jako v tvarově čistých, jednoduchých předmětech. Těmi stříbrnictví přivedla k jednomu z jeho vrcholů geometrická secese, pěstovaná ve Wiener Werkstätte, která byla založena  v roce 1903.

Franz Joseph Seraphin Würth nebo Franz Wallnöfer sen., čajová souprava, Vídeň 1813

Franz Schiffer, kávový a čajový servis, Vídeň 1849

Do vývoje, kterým vídeňské stříbrnictví prošlo, zasáhly nejen nové technologické postupy a souběžně se uplatňující umělecké směry jako historismus či secese. Ovlivnily jej např. i napoleonské války, jejichž ekonomické ztráty byly nahrazeny mimo jiné i nuceným odvodem veškerých stříbrných předmětů mincovním úřadům, které je roztavily. Díky tomuto nařízení císaře Františka I. přežil do dnešních dnů jen zlomek produkce stříbrnických dílen před rokem 1810. Jedním z nich je např. stolní dóza vyrobená ve Štýrském Hradci roku 1794, kterou si na výstavě můžete rovněž prohlédnout.

Foto: Moravská galerie

30.05.2005 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444