Úspory jsou když...

Bytový dům před rekonstrukcí

Bytový dům před rekonstrukcí

Nedá se nic dělat, šetřit se musí. Každý na to jde jinak. Majitelé jednoho rodinného domu chtěli ušetřit na teple. Vyměnili okna, zateplili dům a začali šetřit. Přišla k nim návštěva, oni se chlubili, jak to všechno udělali, a návštěva povídá… no jo, ale máte tu nějak chladno… A oni odpověděli… Netopíme. Když máme zatepleno…

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Stejný bytový dům po zateplení provedeném společností KASTEN

Usmíváte se? Právem. Takhle se to nedělá…
Ačkoliv je fakt, že nejlíp uspoříte energii, když ji nespotřebujete. Stejně jako teplo. Jenže v zimě chceme mít v domech a bytech teplo a naopak v létě příjemně chladněji než je venku. A to přesto, že energie jsou čím dál dražší a teplo také. Zateplení je ve skutečnosti izolace. V zimě brání úniku tepla, v létě aby zůstávalo venku.  Obecně říkáme, že zateplujeme. Líp to zní. A protože nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci, jak se to říká, měli bychom zateplovat jen takovými zateplovacími systémy, které úsporu zajistí. Tedy certifikovanými. A s kvalifikovanými, proškolenými profesionály. Řemeslníky, kteří vědí, že dodržet technologický postup je výhoda. Ušetřit na kvalitě a profesionalitě může přinést nikoliv úsporu, ale ztrátu.

Kvalitně provedené zateplení dokáže zajistit úsporu 50 i více procent dosavadní spotřeby tepla. Stejně tak přispěje k lepší pohodě bydlení. A také, což si mnoho lidí ještě ne zcela uvědomuje, i k prodloužení životnosti domu. A také ke zvýšení jeho hodnoty. Už dnes je běžné, že byty v zateplených bytových domech, stejně jako rodinné domy, které mají nízkou energetickou spotřebu, se prodávají za vyšší cenu než ty, které energeticky úsporné nejsou. Úvahy o tom, že od příštího roku bude muset mít každý prodávaný anebo pronajímaný dům či byt „energetický štítek“, podobný tomu, jaký dnes mají ledničky či pračky, už v podobě vládního návrhu spatřily světlo světa. President návrh vetoval, ale …

Pokud jde o úspory, všechno platí za jediné podmínky. A tou je profesionální provedení. To znamená, že nestačí, že „odborník“ se podívá a odhadne co je třeba (mimochodem vzpomeňte na zedníka z filmu „Na samotě u lesa“). Ale znamená to, že realizaci bude předcházet odborně provedený technický a energetický audit domu, z nichž bude vycházet projekt. U bytových domů (ale nejen u nich) je nutností promyšlené, profesionálně připravené financování. A realizace bude kvalifikovaná. Že bude použit certifikovaný zateplovací systém, okna, budou mít odpovídající hodnoty prostupu tepla, stejně tak budou použity kvalitní stěrky a omítky. Nemělo by být opomenuto ani architektonické řešení domu. Aby zateplený dům byl nejen úsporný, ale také hezký. Záleží na tom.
 
A pak záleží ještě na jedné věci. Aby ten, kdo bude zateplení provádět, byl schopen slíbenou kvalitu a úspory garantovat. A dodržet sjednanou cenu. Kdo slibuje velké úspory za málo peněz, těžko může jak úspory, tak kvalitu a životnost zateplení garantovat. Skutečná kvalita totiž má svou cenu. Vždyť to znáte. Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Za málo peněz, málo muziky. Za 17 let jsme zateplili víc než 1000 domů. Žije v nich víc než 100000 lidí. Víme, že jsou spokojeni. 

29.08.2012 | Ing. Aleš Kocourek

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444