Úsporný nábytek

Úložných prostor není nikdy dost. Ne vždy to však prostorové poměry dovolují - chybí vhodné výklenky, místnosti se příliš zmenší nebo průchody zúží. Trochu jsme se s touto problematikou poprali a ukážeme vám několik šikovných řešení.

Domácí kutilové dobře vědí, že trefit se hotovým nábytkem do daných prostor odpovídá tak trochu výhře v loterii ­ alespoň pokud jde o pravděpodobnost. Hotový nábytek má standardní rozměry a tomu odpovídá i jeho cena - výroba na míru je oproti němu přímo k nezaplacení. Náš návrh proto vychází z kompromisu: Kombinace hotového nábytku a speciálních úprav.

Naše tři příklady - v těsné koupelně, v předsíni mezi dveřmi a jako minikancelář - jsou důkazem toho, že daný prostor lze šikovně využít i za malý peníz a s jednoduchými prostředky. Jako standardní nábytek jsme použili plastový box "Trones" od firmy IKEA určený k ukládání bot.

Posuďte sami, co všechno lze z těchto jednoduchých boxů vykouzlit, pokud se správně zkombinují. A ani vám přitom nemusí "vykrvácet" peněženka.

 

Úložné boxy "Trones" ze stabilního plastu od firmy IKEA mají vyjímatelný výklopný díl. Měří 51 cm na šířku, 18 cm do hloubky (korpus jen 16 cm) a 39 cm na výšku. Jsou k dostání v sadě po třech kusech za přibližně 600 Kč v červené, černé nebo krémově bílé barvě.

 

 

Stavba koupelnového nábytku

V případě koupelnového nábytku jsme zkombinovali neupravenou MDF desku s bíle potahovanou dřevotřískou. Důvod byl prostý: MDF deska se snadno řeže i lakuje, zatímo potahovaná dřevotříska je odolná proti vzdušné vlhkosti a extrémně nenáročná na údržbu.

1. Úzké nožky o šířce 4,3 cm vyřízneme podle upnutého podélného profilu (jakákoliv nepřesnost by vás v porovnání se stoprocentně rovným plastovým dnem praštila do očí).
2. Obrousíme okraje a zatřeme je lakovacím tmelem, aby později nenasákly barvou.
3. + 4. Jednotlivé díly spojíme hmoždinkami (do vyvrtaných otvorů ve dřevotřísce vsadíme označovače a jejich ostrými hroty uděláme značku pro vývrty do protikusu).
5. Okraje dřevotřísky uzavřeme plastovou nažehlovací páskou.
6. Veškerá klížená místa musíme olepit krepovou malířskou páskou ­ teprve potom se můžeme pustit do natírání (klíh by na barvě nedržel).
7. Pomocí vlastnoručně zhotovené šablony uděláme snadno celou řadu otvorů.
8. Vše natřeme základní barvou a nalakujeme.
9. Jakmile lak zaschne, odstraníme lepicí pásku a díly sklížíme.
10. Jako poslední přišroubujeme plastové části.

Materiál a náklady:

Čela koupelnového nábytku jsou z 16 mm silné MDF desky (zhruba 350 Kč). Záda, dno, strop, horní opora a dvě vkládané police jsou z 16 mm silné, bíle potahované dřevotřísky za necelých 200 korun. K nim musíme ještě připočítat nažehlovací pásky a nosníky regálových polic za 120 korun.

 

Pryč od podlahy:

Aby nábytek nestál na dlažbě, a nebyl tak přímo vystaven vlhkosti, zavěsili jsme jej na stěnu (skrz dva otvory o průměru 20 mm v zadní stěně na dva háky ve tvaru písmene L).

 

Jako botník v předsíni ...

Nábytek do předsíně zhotovíme v podstatě stejně jako v předchozím případě. Březová překližka MULTIPLEX se ale v jednom ohledu chová jinak než středně tvrdá dřevovláknitá deska (MDF). Podle struktury dřeva se může při řezání snadno vylomit. Linii řezu proto na horní i na spodní straně olepíme malířskou lepicí páskou.


 

Materiál a náklady:

Na nábytek do předsíně jsme použili březovou překližku MULTIPLEX ­extrémně stabilní, mnohovrstevný materiál. Tlouštka běžně dostupných multiplexových desek se pohybuje mezi 14 a 16 mm (nutno zohlednit v rozměrech).
V našem případě jsme použili materiál o síle 14 mm. Zhruba 2 m2 nás přišly na necelých 2000 korun (plus pár korun za bezbarvý lak).

 

 

 

1. Plochy obrousíme vibrační bruskou s brusným papírem o zrnitosti 240. V případě ručního broušení pracujeme vždy podél kresby dřeva, nikdy ne napříč.
2. Okraje ohladíme brusným papírem o zrnitosti 120 a jemně přebrousíme.
3. Vnitřní plochy doporučujeme nalakovat ještě před sesazením, vnější až po sklížení.
4. Zrcadlo dveří bylo už od výrobce vybaveno samolepicími proužky.

... nebo jako koš na papír

Náš třetí montážní návrh je určen všem, kdo nemají rádi pohled na věčně překážející koš plný zmuchlaných papírů anebo v horším případě upomínek za telefon či lístků od pokut. Na každý pád je to nanejvýš praktický kus nábytku na vaši miniaturní domácí kancelář. Celkové zpracování musí být provedeno velmi čistě, protože se jedná o kompletně lakovaný nábytek. To znamená, že musíme několikrát vyrovnat povrch lakovacím tmelem a obrousit jej brusným papírem o zrnitosti od 180. Po základním nátěru použijeme ještě jednou brusný papír o zrnitosti 240 a teprve potom vše nalakujeme.

 

Materiál a náklady:

Kancelářský nábytek jsme kompletně zhotovili z levné MDF desky (asi 250 Kč). Veškeré okraje a přechody jsme několikrát důkladně zatřeli lakovacím tmelem (proti nasákavosti). Lakovací tmel a lak přišly zhruba na 500 Kč.

SERVIS
CO JE ... ? MULTIPLEX

Překližková deska sestávající z minimálně pěti (středních) vrstev dýhy, většinou bukové, březové, smrkové nebo javorové o tloušťce 0,8 až 2,5 mm. Středních vrstev může být podle celkové tloušťky (až 80 mm) víc než 35. Jednotlivé vrstvy jsou slisované s lepidlem nebo vodostálým klihem a extrémně zatížitelné.

Převzato z časopisu Udělej si sám 11/2008.

14.11.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444