Usínejte jako v bavlnce

Znáte ten pocit, když s prvními jarními dny otevřete okna dokořán, necháte vyvětrat peřiny na čerstvém vzduchu a pak je převlečete do nového, voňavého povlečení? Večer usínáte spokojení, ráno se probouzíte svěží a odpočatí. Na prostředí, ve kterém spíme, záleží stejně jako na čistotě a kvalitě ložního prádla. 

Podle čeho vybírat ložní povlečení? 
 
Mnozí lidé vybírají povlečení podle barev, které se jim budou hodit do ložnice. Sáhnou tak po prvním katalogu a objednají si podle atraktivních fotek. Po nějaké době jsou však nemile překvapeni žmolky, dírkami nebo sepranými barvami. Přitom kvalita a estetické hledisko se vůbec nemusí vylučovat. Stačí jen umět vybírat. 
 
Často se lidé řídí pravidlem, že čím vyšší gramáž, tím vyšší kvalita povlečení. Toto pravidlo však platí přesně obráceně. Kvalitu povlečení neurčuje gramáž, ale kvalita použité příze. Bohužel v takový omyl uvádí své zákazníky samotní prodejci, kteří se prezentují gramáží.
Gramáž versus kvalita příze
 
Společnost Matějovský pro své povlečení vybírá takové příze, které mají dlouhá a tenká vlákna. Právě ta jsou důvodem, proč je ve výsledku tkanina hebká a jemná, má vyšší hustotu vláken na centimetry, tedy i vyšší pevnost (ačkoli gramáž je nízká). Pokud je látka utkána z levnější příze, dosáhne se sice velké gramáže, ale zároveň silných nití z krátkých vláken. Taková tkanina nikdy nemůže být dostatečně pevná. Krátká vlákna se budou brzy třepit a vám nezbude nic jiného než povlečení rozstříhat na hadry.  

Jak se tedy vyznat v široké nabídce ložního povlečení a neprohloupit? Pozorně sledovat veškeré informace. Většina bavlněného povlečení na českém trhu se vyrábí z příze 15 - 20 Ne. Takovému povlečení odpovídá cena, ale bohužel i výsledná životnost výrobku. Na povlečení Matějovský se vybírá ta nejlepší příze. K výrobě bavlny a krepu deluxe společnost používá přízi 30 Ne, pro bavlněný satén 40 Ne a v případě prémiového saténu je to příze 60 Ne. Každý kupující se může řídit jednoduchým pravidlem. Čím vyšší číslo, tím tenčí a delší vlákna, a tedy i kvalitnější látka ve výsledku.
Barvy jako další ukazatel kvality 
 
Ty tam jsou doby, kdy trh nabízel pouze několik barev a motivů povlečení. Dnes si můžeme vybírat z širokého spektra a ložní prádlo libovolně měnit, kdy se nám zachce. Barevné povlečení bychom však měli vybírat s rozmyslem. Možná se vám někdy stalo, že jste se ráno probudili s červenými fleky na těle. Už se chcete objednat k doktorovi, když v tom zjistíte, že to nové povlečení s vlčími máky prostě jen pouští barvu. Dalším, neméně podstatným ukazatelem kvality a životnosti povlečení, jsou totiž právě barvy, které se používají při tisku. Někteří prodejci povlečení barví pigmentovými barvami, které mají sklon k tvrdnutí, blednutí a často vám můžou zapustit do ostatních barev. Na povlečení Matějovský jsou vybírány výhradně reaktivní barvy. Ty látku ještě navíc zušlechťují, probarvují vlákno do hloubky, a tím zaručují dlouhou životnost. Vedle toho jsou jemnější, zářivější a šetrnější k životnímu prostředí. 
Jak vylepšit svou ložnici?
 
Chcete se vracet do ustlané, čisté postele a ještě proměnit obyčejnou ložnici v krásné místo? Přehoz umí být nejen praktickým, ale i estetickým pomocníkem. Své čerstvě vyprané povlečení udržíte déle čisté a navíc scelíte celkový vzhled. Na výplň veškerých přehozů značky Matějovský je použito vrstvené duté vlákno, povrchový materiál je vyroben ze stoprocentní bavlněné látky a přehozy lze zakoupit i ve stejném dezénu jako ložní povlečení. Po celé ploše je aplikováno ozdobné prošití tak, aby se zajistila stabilita výplně a současně podtrhl celkový vzhled přehozu.
 
Ke všem vzorům povlečení společnost Matějovský nabízí kvalitní napínací prostěradla v atraktivních barvách. Jsou šité na vysoké matrace (25 - 30 cm), delší životnost zajišťuje i všitá guma. Vybírat si můžete ze tří materiálových verzí - Jersey, jemného prostěradla, které není třeba žehlit, Froté a Bavlněného saténu.  

Veškeré povlečení Matějovský je navíc opatřeno komfortním zipovým uzávěrem. Převlékat povlečení tak zvládnete mnohem rychleji a pohodlněji. Povlečení je vyráběno výhradně ze stoprocentních přírodních materiálů a nabízí se i v prodloužených a francouzských délkách. Každý rok společnost Matějovský přináší desítky novinek, které připravuje ve spolupráci se zahraničními designérskými studii. Již tradičně patří mezi nositele trendů ve světě ložního povlečení a rozhodně se nebojí velmi módních a odvážných variací. Příkladem může být letošní kolekce inspirovaná klasickým patchworkem.

Pro více informací navštivte internetové stránky www.matejovsky-povleceni.cz.
 
03.04.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444