Univerzál jménem "Billy"

Chcete šikovně rozčlenit prostor a zbytečně neutrácet? S klasickým regálem "Billy" neuvěřitelně snadno skloubíte obojí dohromady. Otevřené regály jsou téměř ideálním prvkem na rozdělení prostoru. Samy o sobě představují jen úzkou decentní konstrukci, která teprve osazením doplňky, knihami, hi-fi technikou, vázami a jinými předměty získá stupeň průhlednosti přesně podle vašeh gusta.

 

Mají ale i jednu nevýhodu - kvůli bezpečnosti a stabilitě musí být zajištěny proti převácení buď skrytým kováním nebo velkoryse dimenzovanými bočnicemi (případně obojím), takže zpravidla nebývají nejlevnější. Naštěstí je tu "Billy" a Udělej si sám.

Náš nápad: "Billymu" jsme jednoduše odstranili záda. Díky tomu se stal průhledný, ale zároveň nestabilní. Abychom zamezili převrácení do strany, vestavěli jsme mezi police výztužné prvky, jako například přihrádku na CD nebo malý bar. Regály tak stojí jako svíce, dělí prostor dle vašich představ a nabízejí více rafinovaných úložných prostor než v neupraveném stavu. Perličkou je ale cena: Za regál o šířce 80 cm, výšce 202 cm a hloubce 28 cm zaplatíte v obchodních domech Ikea něco přes 1500 korun (při šířce 40 cm jen asi 1000 Kč). MDF deska použitá na doplňující prvky se pohybuje (podle tloušťky) kolem 300 Kč/m2. V porovnání s běžnými hotovými regály je tato cena bezkonkurenční.

V případě "Billyho" platí: Jistota je jistota
Malá hloubka (pouhých 28 cm) a hlavně chybějící záda by "Billyho" za normálních okolností odsoudily ke stání u stěny, aby se nepřevrátil. Chcete-li jej použít na rozdělení prostoru, připevněte jej skrz bočnici do zdiva pomocí šroubů a hmoždinek (fotografie vlevo). Optimální je vyvrtat jeden otvor nahoře a jeden dole. Mezi bočnici a stěnu lze vložit distanční kus, aby se nemusela odstraňovat podlahová lišta. Upevňovací šrouby tak lze bez obav dotáhnout, aniž by se bočnice prohnula. Distanční lišty na spodní straně také pomáhají k decentnímu vyvedení elektrického kabelu na požadovanou úroveň (fotografie vpravo). Týká se to hlavně světelného boxu - viz. odstavec Světelný box.


Záda
Nejjednodušší způsob, jak nahradit chybějící celoplošná záda, je namontovat menší, ale podstatně stabilnější záda, která regál udrží stejně a přitom nebrání průhledu, který je pro prostorové mezistěny nezbytný. Nejlepší je, nechat je přiříznout na míru ve stavebninách, aby byla zaručeně pravoúhlá a na milimetr přesně pasovala do zádového otvoru - regál se tak ani nehne. Desku drží dvě lišty, které se na horním a dolním konci naklíží a připevní dvěma šrouby do každé bočnice. Pozor: Tyto šrouby neutahujte příiš pevně, jinak se protočí a přestanou držet. Jako materiál na výztužnou desku přichází v úvahu osvědčená MDF (středně tvrdá dřevovláknitá deska) - při tloušťce 16 mm je pro daný účel naprosto vyhovující. Další výhodou MDF je, že se dá ze všech deskových materiálů nejlépe lakovat. Používejte akrylový lak na vodní bázi (rychle schne a nepáchne), nebo lak na bázi umělé pryskyřice bez obsahu aromátů (má kvalitnější povrch, ale schne dlouho).

Světelný box
Box na svítidlo jsme ze tří stran zhotovili také z MDF desky. Přední strana musí samozřejmě propouštět světlo - použili jsme proto mléčné plexisklo. Vnitřek boxu je dobré natřít světlou barvou, aby se plně uplatnila svítivost zářivky. Důležité je, aby box přesně odpovídal rozměrům otvoru regálu a plnil tak svoji výztužnou funkci. Box usadíme do regálu a připevníme dvěma lištami pomocí šroubů k bočnicím.

 

ihrádka na CD
I v tomto případě se jedná o konstrukci z MDF. Její rozměry se řídí formátem obalů na CD a regálových polic "Billy" (nákres dole). U tohoto prvku by měla výztužná zadní stěna bezpodmínečně probíhat od bočnice k bočnici. Záda i všechny tři příčky lze nechat jednoduše přiříznout ve stavebninách. Pro pohodlné vyndávání CD by měla celá přihrádka o pár centimetrů vykukovat z regálu. Nad obaly CD je dobré nechat 2 až 3 cm volného místa pro šikovnější uchopení. Přihrádka na CD tak zabere přesně polovinu hloubky regálu - z druhé strany lze umístit řadu knih kapesního formátu (nákres vlevo). Přihrádku sklížíme vodostálým klihem, desku po desce. Použijeme přitom přesné distanční kusy, abychom při klížení měli stále volné ruce (fotografie dole).

 

 

 

Co s nechráněnými hranami?

Odstraněním stěn se odhalí neošetřené dřevotřískové hrany bočnic a polic. V případě bočnic stačí použít barevně ladící nažehlovací pásky, na police jsou vhodnější lakované úzké smrkové lišty přiříznuté na délku police - minus tloušťka bočnic (fotografie vlevo). Výřez na podlahové lišty lze kašírovat z boku přišroubovaným lakovaným soklem (fotografie uprostřed). Koneckonců, drážky v zadní stěně lze skvěle využít na vedení plochých kabelů (fotografie vpravo).

   

 

 


Malý bar
V případě barové přihrádky stabilizuje "Billyho" zezadu zalištovaná MDF deska s nalepeným zrcadlem. Dno a sklopné dveře baru spojuje klavírní pant. Pro použití dveří jako odkládací plochy (například k nalévání nápojů) je třeba namontovat ještě omezovače, které jsou k dostání v oddělení nábytkového kování ve stavebninách.

1. Na horní okraj sklopných dveří naklížíme lištu, která bude sloužit, jako úchyt a distanční kus současně. Potom vše přelakujeme.

 

2. Klavírní pant připevníme šrouby (přesně kolmo do propíchnutých nebo předvrtaných otvorů) z horní strany police. Na spodní stranu police nalepíme dva proužky oboustranné lepicí pásky kvůli zafixování k regálové polici.

 

3. Druhé rameno klavírního pantu připevníme ze spodní strany sklopných dveří.

4. Omezovače sklopných dveří namontujeme nejdřív na sklopné dveře, potom (pomocí vodováhy a svěradel) k bočnicím. Magnetická příchytka s únosností 3 kg slouží jako uzávěr i doraz zároveň.

 

Pro bezpečný postoj
Problém stability "Billyho" vychází nejen z chybějících zad, ale i z relativně malé hloubky (28 cm). Postavíte-li dva regály vedle sebe, bude alespoň druhý z nich i přes upevnění prvního do zdi méně stabilní. Jde tedy o to, rozšířit stojnou plochu regálů natolik, aby se nemohly převrátit.

Jednou z možností je například postavit vedle dvou delších kusů jeden kratší napříč a sešroubovat je (fotografie vlevo). Sestava se tím výrazně stabilizuje. V nákresech dole jsou znázorněny další možnosti, jak regály zkombinovat, aby se nemohly převrátit a ještě i dobře vypadaly.

Trojka ze dvou kusů o šířce 80 cm a jednoho o šířce 40 cm se obejde i bez vestavných prvků (nákres vlevo). V případě dětské lavice přebírají výztužnou a stabilizující funkci dvě velkoplošné MDF desky (nákres uprostřed).

Čtyřka je velmi stabilní, ale na pohled dost masivní. Doporučujeme ji proto jen do skutečně velkých místností. Roztažením prvků od sebe lze získat prostor na malý pracovní kout z MDF desek - při tomto uspořádání jsou nezbytné, protože brání převrácení regálů do boku (nákres vlevo).

 

Ve spoji regálů "Billy" nechte ze zadní strany malou mezeru na protažení přívodního kabelu k lampě (obr. vlevo).

Boční stěny lavice jsou šikmo seříznuté, aby se daly sešroubovat s bočnicemi regálu (obr. vpravo).

 

Pracovní kout "Billy"
Veškeré desky lze nechat přiříznout na míru ve stavebninách - bohužel jen ty, které jsou do pravého úhlu.

 

1. Bočnici přiřízneme šikmo ruční okružní pilou.

 

2. Širší, zadní zárubeň funguje jako výztuha - spolu s hranatými lištami ji naklížíme zespodu k pracovní desce stolu.

 

3. Šroubové spoje stran a bočnic musíme předvrtat a otvory zahloubit.

 

4. Přední zárubeň je na klížený spoj moc úzká. Připevníme ji proto navíc ještě plochými úhly k bočním stěnám.

SERVIS
CO JE ... ?
KLAVÍRNÍ PANT

Jedná se o průběžný mosazný pant se dvěma rameny, jehož osu tvoří úzká tyč. Často se používá k upevnění klavírních vík - za to také vděčí svému jménu. V případě dveří musí být křídlo na opačném konci vybaveno zámkem nebo magnetickou příchytkou.

DALŠÍ INFORMACE
ŠROUBY

Namísto běžných spax šroubů jsme v tomto případě použili takzvané univerzální šrouby. Viditelné hlavy šroubů upevňovacích lišt tak působí ušlechtileji. Kromě nich lze použít i takzvané šroubové rozety, díky nimž hlavy šroubů elegantně zmizí. Rozety jsou k dostání ve stavebninách za cenu kolem 50 Kč/16 ks, univerzální šrouby přijdou asi na 180 Kč za 50 ks.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 4/2009.

17.07.2009
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444