Umíte si správně vybrat žaluzie? Představujeme integrované žaluzie

Při rekonstrukci bytu či stavbě domu se nevyhnete tomu, abyste nebyli zavaleni horou nových informací o různých pokrokových technologiích, systémech a variantách. Stejně jako lidé z oboru byste však měli vědět, že kvalitní věci většinou mají svou cenu, a proto je účelné o nich přemýšlet. Podívejme se na jeden z typických příkladů – na integrované meziskelní žaluzie.

I když je vaše představa o výsledku rekonstrukce již jasná, mnohdy je nutné vybrat ještě vhodnou stínicí techniku, která by celkový dojem nejen dokreslila, ale plnila i svou primární funkci.

Jaké stínění vybrat?

Venkovní žaluzie nabízí oproti vnitřním mnohem více možností. Zjednodušeně – kromě světla v létě nevpustí do domu ani teplo. Vyžadují však pravidelnou údržbu a jejich provoz je ve ztížených povětrnostních podmínkách problematický.

Druhou možností jsou vnitřní žaluzie. Ty se ale dnes používají snad jen u nás a přičítat to můžeme všeobecné porevoluční deformaci. Tyto žaluzie dokáží pouze stínit světlu. Neporadí si s teplem, které zejména v letních měsících do interiéru výrazně proniká. Do karet jim však hraje cena a dvacetiletá tradice. I to je jedním z důvodů, proč mezi největší světové výrobce vnitřních žaluzií patří právě ČR a ne některý z jižních států. Tam v tom mají jasno.

Naštěstí čas strávený prohlížením časopisů o bydlení byl přínosný a vy můžete pozornost zaměřit na integrované meziskelní žaluzie, tedy žaluzie usazené v meziprostoru izolačních skel. Pro neinformované je tento systém často novinkou. Na první pohled patřící mezi ty dražší varianty stínění. I když se pokaždé ukáže, že ve výsledku nakonec šetří jak čas, tak i peníze. Není nic jednoduššího, než se zeptat odborníků, co si o tomto řešení myslí.

V čem jsou meziskelní žaluzie tak výjimečné?

Nabízejí stejnou funkčnost jako venkovní žaluzie, ale narozdíl od nich jsou absolutně bezúdržbové. Nijak neovlivňují izolační vlastnosti skel, ale naopak ještě vylepšují jejich tepelné vlastnosti. Jejich životnost se rovná životnosti samotného okna, mimo jiné také proto, že nemají žádné mechanické spoje pro ovládání. Vše je řešeno bezdotykově, magneticky a to buď manuálně, nebo automatizovaně. Žaluzie jsou umístěny uvnitř skel a to znamená, že nehrozí poškození z vnější strany. Pro klienta to kromě estetického hlediska znamená méně práce s údržbou samotných žaluzií, neboť na ně nesedá prach a ani nejsou vystavěny povětrnostním vlivům jako v případě venkovních žaluzií. Při umývání oken zase nemusí zápasit s žaluzií či pojezdovým systémem. Rám okna je zde bez narušení.

To hlavní je tepelná regulace

Hlavní výhoda integrovaných meziskelních žaluzií spočívá v práci s dopadajícím tepelným zářením. Zatímco tradiční vnitřní žaluzie dokáží zastínit pouze sluneční svit a s paprsky ve formě tepla si už neporadí, meziskelní dokáže regulovat i tento zásadní faktor. V létě se tak do interiéru domu či bytu dostane mnohem méně tepla. Což zlepšuje celkový komfort a v případě instalované klimatizace představuje i značné energetické úspory. Největší efekt je pochopitelně patrný na světlých a jižních částech domu či bytu. V mnoha případech tak není ani potřeba klimatizaci zapínat, o příjemnou teplotu se postará vhodně nastavený profil žaluzií. V zimě toto řešení mimo jiné zabraňuje nechtěnému rosení oken.

Z pohledu odborníka i laika se jedná o funkčně dokonalý systém okenního stínění, který nijak fyzicky ani vzhledově nenarušuje celkový ráz objektu či interiéru, ale naopak dovoluje vyniknout čistým a jednoduchým liniím. Spolu s dostatečnou barevnou paletou lamel a možností zaměnit žaluzie za plisovanou či svinovací roletu, představuje patrně nejlepší řešení, které si lze v této oblasti dnes vybrat. Integrované meziskelní žaluzie (např. ScreenLine) samozřejmě splňují veškeré evropské certifikace a ve své 30leté historii již naplno dokázaly své kvality. Zatím především v zahraničí.

Bližší informace k systému okenního stínění ScreenLine naleznete na www.screenline.cz.
04.09.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444