Umění v kontejnerech

V Brně byla během léta otevřena originální galerie výtvarného umění. Ve stavebních buňkách na Malinovského náměstí bylo možno spatřit fotografie, sochy a objekty, ale také videa a performance současných mladých umělců. Projekt s názvem Kontejnery umění představil během letních měsíců tři výstavy, ta poslední bude ukončena 26. srpna. Kontejnery umění jsou součástí přehlídky Brno art Open 2009 Sochy v ulicích.

Dům umění města Brna na Malinovského náměstí prochází rekonstrukcí. Donedávna byla jeho budova obestavěna lešením. Nikoho tedy nepřekvapily unimobuňky postavené před budovou. Tyto ale slouží jako kontejnery umění. Dočasný výstavní prostor, jež vtipně reaguje na právě probíhající přestavbu Domu umění, který je od začátku roku 2008 uzavřen. Občanské sdružení Uff!Art stálo u zrodu myšlenky vytvořit alternativu k přechodně nepřístupnému výstavnímu prostoru. Galerie v unimobuňkách na Malinovského náměstí supluje funkci Domu umění prezentovat současné výtvarné umění. Oproti výstavám v klasickém prostoru galerie působí umění ve stavebních buňkách mnohem přístupněji a odlehčeně.

Každý letní měsíc byla v kontejnerech představena jiná výstava. Kurátoři projektu se zaměřili na současné mladé autory.

Ten, kdo během měsíce června neuposlechl nápisu na jedné z buněk - nezpo-maluj! - a vkročil do otevřených kontejnerů, mohl shlédnout výstavu videoartu a umění akce. V unimobuňkách byly na několika monitorech promítány ve smyčkách krátká videa, na stěnách byly vystaveny fotografie dokumentující různá performance. Mladí výtvarníci v nich zpracovávali mimo jiné vztah člověka k městskému prostoru a jeho fungování v něm.

V červenci proběhla v kontejnerech výstava objektů a prostorových instalací, s názvem Imitace míst. Tématem vystavených prací byly např. drobné klamy prostoru, v němž se pohybujeme, přístup člověka ke svému příbytku, ale také vliv člověka na rovnováhu ekosystému. Např. objekt Smontujte od Jana Krtičky narážel na podobnost prefabrikovaného nábytku nabízeného v obchodních řetězcích s dětskou stavebnicí. Výtvarníci využili možnosti umístit svá díla i v okolí stavebních buněk a parku sousedícím s Domem umění. Některá z nich jsou u kontejnerů stále. Lucie Sceránková vysázela na záhon před Domem umění květinový nápis I SEEK U (v překladu Hledám tě). Autorka zpracovává téma virtuálního místa na internetu, které je vždy jen imitací místa skutečného. Stále ještě můžeme také zaslechnout mezi stavebními buňkami podivné zvířecí zvuky. Jedná se o instalaci Křoví od Jiřího Suchánka, jež vyvolává nejasnou iluzi, že se v nízkém keři schovává celá džungle.

Do 26. srpna probíhá v rámci projektu výstava fotografií MC2 LESK. Jako výstavní prostor neslouží tentokráte interiér stavebních buněk, ale jejich venkovní stěny. Velkoformátové fotografie zpracovávající současné pojetí krásy.

Kontejnery umění si pohrávaly s očekáváním kolemjdoucích: Unimobuňky před budovou v rekonstrukci nejsou ničím neobvyklým. Udělat z nich galerii výtvarného umění ale přece jen běžné není. Doprovodným programem byly pravidelné koncerty, performance a vernisáže. Během léta se tento výstavní projekt stal součástí života v Brně.

I obyčejná stavební buňka, kterou by nikdo nespojoval s výtvarným uměním, se může stát prostorem pro jeho prezentaci.

 

Odkazy na stránky výstavy:

http://www.dum-umeni.cz/cz/clanek/mc2_lesk

http://www.dum-umeni.cz/cz/clanek/imitace_mist

http://www.dum-umeni.cz/cz/clanek/kontejnery_umeni

21.08.2009 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444