Uložte si do podlahy teplo krbu a slunce

Foto: Atelier ZILVAR

Foto: Atelier ZILVAR

Jak by řekl básník – „rodinný dům bez krbu je jako láska bez romantiky“. Krb kromě toho, že navozuje pocit domácí pohody, je významným zdrojem energie. Teplo ale vzniká v jednom místě a čase. Pokud se nepodaří rozvést ho po domě a přebytečné teplo uložit pro pozdější potřebu, dochází zejména u energeticky úsporných domů k  přetápění místnosti s krbem a vytoužená pohoda mizí v nenávratnu.

Zajímavou novinkou na trhu využívající nadbytečné teplo z krbu je podlahové teplovzdušné AKU vytápění společnosti Atelier ZILVAR. Získaná energie nejdříve přímo vytápí dům a poté je ukládána ve speciálním komůrkovém systému betonové podlahy. Přínosem je nejenom značná úspora energií, ale i zajištění tepelné pohody.

Při topení v krbu nedochází ani v nízkoenergetických domech k přetápění místnosti, neboť teplý vzduch je možné v podlaze ochlazovat. Podlaha se stává ekonomicky výhodným nízkoteplotním zdrojem tepla, které je možné s určitým časovým posunem intenzivně rozvádět po domě nebo nechat pasivně sálat do místnosti. Proudění vzduchu od krbu zajišťuje ventilátor s filtrem nebo rekuperační jednotka.

Dalším prvkem v sestavě mohou být solární kolektory, které ohřívají teplou vodu v bojleru a přispívají v chladných, ale slunečných dnech k dotápění domu. Při instalaci systému bez kolektorů nebo u méně úsporných domů se doporučuje kombinace s jiným zdrojem tepla (radiátory, podlahové teplovodní, podlahové elektrické), a to bez nutnosti velkoobjemové nádrže nebo záložního zdroje. Doplňkovým účinkem systému je v horkých letních dnech obrácená funkce, kdy je dům ochlazován vzduchem z akumulovaného chladu podlahy.

Výhodou AKU vytápění je jednoduchá a rychlá regulovatelnost, nízké investiční náklady, nenáročná údržba, dlouhá životnost a při přerušení dodávky elektřiny možnost využití krbu jako nezávislého zdroje. V AKU vytápění je vyřešen útlum přenosu hluku mezi místnostmi, u krbu nedochází k přepalování mikročástic a vzduchotechnika odstraňuje prach. V domě se vytváří příjemné a stabilní mikroklima.
16.11.2010 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444