Ukaž mi svou garáž a já ti řeknu, jaký máš vkus

Na celkovém vzhledu rodinného domu se podílí řada aspektů. Není to jen dokonalá fasáda, ale i použité krytiny, okna a další materiály. Garáž dnes již často není samostatným objektem, ale součástí samotného domu. Velký důraz je tedy nutné klást i na její vzhled,  především na výběr garážových vrat.

Doby, kdy se používala dvoukřídlá garážová vrata jsou již téměř pryč. Taková vrata jsou zastaralá, kazí celkový vzhled budovy a jejich automatizace je složitá a drahá. Současné trendy dávají možnost vybrat si nejen podle vzhledu, ale i podle používané techniky. Dle používané techniky se garážová vrata dělí na několik typů: sekční, rolovací, výklopná atd. Každá vrata mají své výhody. Pro garáže v rodinných domech, kde se snažíme využít veškerý možný prostor jsou nejvhodnější vrata sekční nebo rolovací, výklopná vrata tvořená jedním pevným křídlem zabírají při pohybu spoustu prostoru uvnitř i vně garáže.

 

Sekční vrata

Do privátních garáží i průmyslových objektů se nejčastěji používají vrata sekční. Jak název napovídá, jsou složena ze sekcí, které pomocí systému torzních pružin zajíždějí ve vodících kolejnicích pod strop. Společnost LOMAX používá jako výplň těchto sekcí vysoce izolující polyuretanovou pěnu o tloušťce 40 mm, která je díky svým tepelným vlastnostem a pevnosti vhodnější než jiné materiály. Vratové sekce od LOMAXu mají rovněž bezpečnostní zámky, tzn. že v případě otevírání či zavírání vrat nelze vložit prsty mezi jednotlivé sekce a tím lze zabránit případnému zranění, což je jistě z pohledu uživatele důležité. Pro vyvážení hmotnosti vrat se používají nejméně dvě torzní pružiny, které jsou vyrobeny pro 20 tisíc zdvihů, což zaručuje dlouhou životnost produktu. Do sekčních vrat je možné integrovat vstupní dveře. Umístění dveří může být různé, základní podmínkou je, že od okraje vrat musí být vzdáleny min. 500 mm.
Kromě běžně používaných sekčních vrat, která se vysouvají ke stropu, je možné vybrat si vrata posuvná do boku. Tato vrata zajíždějí podél stěny garáže, a proto nepotřebují téměř žádný prostor před, ani uvnitř garáže. Výhodou těchto posuvných vrat je možnost částečného pootevření vrat na průchod do garáže (kolo, motocykl).

Rolovací vrata

Tato vrata jsou vhodná pro všechny garáže, zejména pro ty menší. Svým konstrukčním a technickým řešením nezabírají uvnitř garáže téměř žádný prostor. Lze je nainstalovat bez stavebních úprav do již postavené garáže. Vrata se montují zevnitř za otvor a jsou zabezpečena  proti otevření z vnější strany pomocí protizdvihových bezpečnostních pružin. Navíjejí se do hliníkového boxu o rozměru 300 nebo 400 mm. Typ boxu je závislý na výšce vrat. K výrobě se používají různé druhy profilů podle velikosti a určení vrat. Tato vrata je také možné ovládat vypínačem nebo dálkovým ovládáním.


Při výběru rolovacích vrat je nutné brát v úvahu, že musí být opatřeny protipádovou brzdou.

Ovládání vrat

Ovládání vrat je řešeno buď ručně nebo automatickým elektropohonem. Pohon je možné ovládat prostřednictvím klíčového spínače, číselné klávesnice, tlačítka či dálkového ovladače. Samozřejmostí elektropohonů je měkký dojezd a rozjezd vrat. Při výpadku proudu lze díky rychlému odblokování vrata ovládat také ručně. Výhodou dálkového ovládání je možnost ovládat také druhá garážová vrata, vrata do dvora nebo osvětlení u vjezdu.

Široké možnosti designu

Společnost LOMAX nabízí svým zákazníkům možnost vybrat si barvu, vzhled vrat a doplňky dle přání. Vzorník obsahuje na 2500 barevných odstínů. Před dvěma lety uvedl LOMAX na trh světovou novinku - ocelová vrata v imitaci dřeva. Toto provedení je vyrobeno nejmodernější technologií, a to nanesením speciální fólie, která imituje dřevo, na ocelový pozinkovaný hladký plech. Další mechanickou úpravou a lisováním vznikne sekce, která je ve všech směrech daleko odolnější než samotné dřevo.
Vedle barevného provedení vytvářejí estetický vzhled také prolisy na vratech. Jsou buď kazetové nebo mají tvar vodorovných drážek, tzv. lamel.
Vzhled vrat je rovněž možné doplnit moderními nerezovými prvky. Vybrat si lze z devíti základních designů. Pokud by to nestačilo, může si zákazník navrhnout vlastní design, dle kterého společnost LOMAX vrata vyrobí.
Všechna vrata je možné prosklít, ať už za účelem prosvětlení prostoru za vraty či z důvodu nutnosti průhledu přes vrata. V nabídce je několika druhů oken nebo je možné vrata osadit sekcí vyrobenou z hliníkového profilu s použitím dithermového plexiskla.

Fantazii se meze nekladou a každý tak může mít garážová vrata dle vlastního vkusu. Stačí si jen vybrat.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444