Účinná ochrana pro krásné fasády

Náročnost a dokonalost fasád významně utváří celkový dojem z moderních budov. Tvůrčí roli přitom kromě materiálu a barvy hraje strukturování respektující formu. Zásadní prvek takových fasád nabízí společnost DuPont ve formě kvalitní fasádní membrány DuPont™Tyvek® UV Facade, která spolehlivě a trvale chrání celý vnější plášť v otevřených fasádních systémech.

Tato osvědčená membrána ze směsi HDPE a PP nabízí projektantům vysokou míru tvůrčí svobody a zároveň nejvyšší možnou stavební spolehlivost, protože tento produkt z řady DuPont™ Tyvek® je založen na desetiletími prověřené a jedinečné patentované technologii „flash-spun-bond“ a díky své funkční vrstvě zabraňuje pronikání vody a větru a zároveň je propustný pro vodní páru.
 
Při nasazení membrány do otevřených fasádních systémů jsou kladeny obzvlášť vysoké nároky na odolnost materiálu vůči UV záření, které proniká otevřenými průzory a ovlivňuje životnost celé fasády. Proto se pro tyto účely testuje vyšší UV odolnost dle normy EN 13859-2, tedy vystavení extrémnímu UV záření po dobu 5 000 hodin.

Dalším vylepšením se odborníkům z DuPontu podařilo dosáhnout toho, že membrána DuPont™ Tyvek® UV Facade i po přísné zkoušce stárnutí pro fólie pro otevřené fasády vykazuje více než 90% zbytkovou pevnost a 80% pružnost. Po 5 000 hodinách trvalé expozice UV záření v laboratoři vykazovala membrána stále plnou voděodolnost. V praxi to znamená, že DuPont™ Tyvek® UV Facade dlouhodobě chrání izolaci a pod ní ležící konstrukci otevřených nebo větraných „rainscreenových“ fasád o šířce průzoru až 5 cm. Ještě při šířce průzorů do 3 cm poskytuje DuPont 10letou záruku funkčnosti. Membrána DuPont™ Tyvek® UV Facade může být navíc až čtyři měsíce vystavena bez zakrytí povětrnostním vlivům, aniž by došlo k omezení její dlouhé životnosti a funkčnosti.
 
Membrána, splňující požadavky normy EN 1928 třídy W1, má navíc hodnotu Sd 0,035 m (dle EN ISO 12572), takže je vysoce propustná pro vodní páru. Díky tomu může uzamčená zbytková vlhkost bez zábran odcházet ven a izolace je současně chráněna před vlhkostí pronikající zvenku. Správným překrytím a vzájemným poslepováním pokládaných membrán se tato ochranná funkce díky větrotěsným vlastnostem materiálu ještě zvýší. Za účelem lepšího slepování fasádních fólií na staveništi se DuPont™Tyvek® UV Facade dodává i s integrovanou lepicí páskou jako DuPont™Tyvek® UV Facade Tape.


Pro dlouhodobou ochranu celého vnějšího pláště s otevřenými spárami nabízí společnost DuPont vyspělou fasádní membránu DuPont™Tyvek®UV Facade z prověřené série DuPont™Tyvek®, 
foto: DuPont 
Více informací o použití membrány DuPont™ Tyvek® ve stavebnictví najdete na www.tyvek.cz.
29.02.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444