Trvalé bydlení v mobilních domech. Na co si dát pozor?

Ačkoliv je mobilní dům určen zejména k rekreaci nebo dočasnému využití, za určitých okolností v něm můžete bydlet také trvale. Musíte však vědět, jaký dům si pořídit, komu ho nahlásit, co s napojením na inženýrské sítě a jak vyřešit možný problém s izolací.

Kupte nový dům

Prodejců mobilních domů je v Česku několik - a někteří z nich prodávají tzv. repasované domy. Jejich cena se pohybuje někde v rozmezí 100 - 300 tisíc Kč, což je samozřejmě velmi příjemné. Na druhou stranu však tyto domy mívají svoje neduhy. Jako příklad za všechny uvádíme zkorodovaný podvozek. Při koupi repasovaného domu si jej proto předem důkladně prohlédněte a zavčas odhalte případné závady. Pakliže si pořizujete dům k trvalému bydlení, repasovanému se úplně vyhněte - mobilní domy mají omezenou životnost a je proto lepší koupit úplně nový.

Cesta na stavební úřad vás nemine

Po vybrání mobilního domu pro něj musíte najít umístění. Jelikož jsou pohyblivé domky relativně snadným terčem zlodějů, snažte se vybrat lokalitu s nízkou kriminalitou a ideálně mimo záplavovou oblast (voda může domek nenávratně poškodit). Hned potom si zajděte na místní stavební úřad pro povolení - mobilní domy dle zákona představují „výrobek plnící účel stavby“ a k jejich umístění potřebujete souhlas.

Nezapomeňte na izolaci inženýrské sítě

Po umístění domku na pozemek je třeba ho připojit k inženýrským sítím - vodě, elektřině, kanalizaci a plynu. Toto napojení není v ceně mobilního domu a je tedy pouze ve vaší režii. Sítě připojte pomocí klasických pohyblivých nebo pevných přívodů a nezapomeňte je zaizolovat! Mobilní dům totiž leží asi 0,5 m nad povrchem země a v zimě by vám tak voda v trubkách mohla velmi rychle zamrznout.

Zateplení samotného domu

Ve většině dražších domů (v cenové relaci nad 300 000 Kč) už u oken najdete izolační dvojskla a na domě širokou vrstvu izolace z polystyrenu nebo skelné vaty. To by mělo v našich podmínkách bez problémů stačit - a kdyby náhodu ne, vždy si můžete fasádu ještě zateplit zvlášť. Vyjde vás to maximálně na pár desítek tisíc.

A pak? Pak už můžete bydlet. V pohodlném domečku, který vás na rozdíl od klasické nemovitosti nezadluží na celý život.
19.02.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444