Třicet stupňů mrazu, máte na to?

Někteří renomovaní klimatologové předpovídají, že letošní zima bude nejchladnější za posledních tisíc let. Vše začíná chladným podzimem a na horách již poletují vločky. Koncem ledna a v únoru můžeme prý počítat se šesti týdny, kdy teploty klesnou pod mínus 30 stupňů.

Italský vědec Zangari při této své úvaze vychází ze satelitních snímků golfského proudu, tohoto známého „ ústředního topení“ Evropy, který zpomalil rychlost proudění na polovinu a dopraví k nám tedy méně tepla. Můžeme tomu věřit? Těžko říci. V každém případě bychom se ale na možnost mrazivého počasí měli připravit.

Abychom nemuseli zvýšit výkon vytápění našeho domu (a tím i náklady na topení), zbývá jediná možnost. Co nejvíce omezit únik tepla. Často slyšíme a čteme o zateplení fasády a výměně oken. Třetina tepla z obytných prostor však uniká stropem, ať už vedením materiálem stropu nebo prouděním netěsnostmi. Přesně podle fyzikálních zákonů. Teplý vzduch je lehčí než studený, stoupá ke stropu a pokouší se najít skulinky, aby mohl uniknout na půdu a odtud do volného prostoru. Většinou si cestu najde. Tepelné ztráty stropem představují zhruba 30 % celkových tepelných ztrát stavby. To už se vyplatí řešit.

Foukaná izolace ušetří tisíce

Nejdůkladnější metodou izolace stropu je aplikace dutinové izolace izolační hmotou, např. MAGMARELAX® společnosti IP IZOLACE POLNÁ. Co si pod tím máme představit?

Čedičová izolační hmota MAGMARELAX® je vyrobena z vyvřelé horniny. Vytažením jemňoučkých vláken vzniká minerální vata, která nesléhá a má velmi dlouhou životnost. Oproti jiným obdobným materiálům má řadu předností. Dokonale tepelně izoluje a výborně odolává vlhkosti i plísním. Na rozdíl od jiných izolačních materiálů má mnohem vyšší užitnou hodnotu.

Čedičová izolace se nejčastěji provádí foukáním do půdních meziprostor nebo do dutin. Tudy totiž, jak už jsme si řekli, z obytných místností uniká zhruba třetina tepla. Právě foukání je metoda, která umožní dokonale utěsnit i ty nejmenší skuliny a otvory. Aplikace čedičové vaty MAGMARELAX® je velmi jednoduchá. Hadicí se ze speciálního přístroje, který je umístěn na nákladním voze, žene materiál do izolovaného prostoru. To vše za běžného provozu domácnosti. Není ani třeba příliš vyklízet půdu. Pracovníci nenadělají nepořádek a jsou s prací hotovi během několika hodin.

A jak vypadá ekonomika?

Aplikace této moderní a velmi efektivní izolace vůbec nemusí zatížit rodinný rozpočet. Úvěr lze ve spolupráci s firmou IP IZOLACE POLNÁ nastavit tak, že výše splátky je stejná, jako uspořené prostředky za topení. Návratnost investice je rychlá, nepřesáhne 5 let. A pak už jenom spoříte.

Konkrétní situaci každého zájemce firemní specialisté na místě proměří a navrhnou optimální řešení.

Porovnání zateplení stropu se zateplením stěn a oken



Zda bude nadcházející zima katastrofálně chladná či nikoliv, to uvidíme až na jaře. Mnohem dříve však na nás dolehnou zvýšené náklady na teplo. Cena elektrické energie stoupne vlivem fotovoltaiky asi o deset procent, významně podraží nedostatkové uhlí a pravděpodobně i zemní plyn, protože světová poptávka rychle roste. A proto se rozhodně vyplatí již teď uvažovat o tomto poměrně jednoduchém řešení.

Více informací o foukané izolaci MAGMARELAX® naleznete na stránkách dodavatele na adrese
www.ippolna.cz

02.11.2010 | PR
  • IP Polná s.r.o.

    Společnost IP Polná je rodinná firma s více než 27letou tradicí tvořena týmem zkušených stavebních odborníků a energetických specialistů. Posláním společnosti je šetřit energii a pracovat vždy odborně s použitím těch nejkvalitnějších surovin. Za dobu své působnosti společnost zateplila více než 27 400 rodinných domů, zrevitalizovala přes 1 100 bytových domů a pomohla desítkám měst a obcím. Od roku 2012 se také věnuje developerské činnosti zabývající se novým moderním bydlením v centru Prahy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444