Do historie japonské čajové keramiky zavede čtenáře článek Karla Žíly z rubriky technologie. Raku glazury prý do Japonska pravděpodobně přinesl syn korejských osadníků, jistý na přelomu 16. a 17. století. Chojiro přišel s revolučním postupem - vyjímal keramiku z pece ve chvíli vrcholu výpalu. Výše teploty při výpalu a příměsi glazury určovaly typ raku, které byly původně dva – černý a červený. Obzvlášť ceněn by lososový odstín, který vznikal použitím speciálním glazováním a výpalem v dřevěném uhlí.
Do třetice se něco o japonském světě skla a keramiky dovíme z povídání šéfredaktorky časopisu Lenky Velínské s Japonkou Mayumi Shinoharou-Shino. Původním zaměřením sklářská výtvarnice nenacházela v Japonsku, které nemá výrazné sklářské tradice, uplatnění podle svých představ. Studovala mj. na Pilchuck Glass School v USA a nakonec zakotvila v Čechách, kde s přestávkami žije už 13 let. Jako o svých velkých učitelích mluví o Stanislavu Libenském a jeho paní Jaroslavě Brychtové, kteří ji také dali k dispozici své studio. Zabývá se i keramikou a porcelánem, od poloviny devadesátých let vytváří originální skleněné šperky.
Foto: firma Hakusan, Vladimír Groh, www.crystalex.cz