Tři japonská zastavení

Masahiro Mori - pohár

Masahiro Mori - pohár

Poslední letošní číslo dvouměsíčníku Keramika a sklo nabízí čtenářům mj. také docela zajímavé nahlédnutí do historie i současnosti užitého umění ve vzdáleném Japonsku.

YasukiSakamoto - misky Wahou

Masahiro Mori - pohár

Vladimír Groh, sám tvůrce originálního studiového porcelánu, který vystavoval v japonských galeriích, seznamuje čtenáře se značkou Hakusan – výrobcem v Japonsku i ve světě ceněného stolního porcelánu. V Hasami, městě, kde tato firma sídlí, má výroba porcelánu dlouhou tradici. Na začátku 17. století proslul zdejší porcelán i v Evropě, kam ho začali dovážet Holanďané. I historie značky Hakusan je poměrně dlouhá – sahá až do 18.století. Slávu si začaly její výrobky dobývat od poloviny minulého století, především díky spolupráci s dnes již proslulým designérem Masahiro Morim. Od 70.let minulého století získala firma ve svém oboru řadu mezinárodních cen a svoji dobrou pověst si navzdory náročné konkurenci stále udržuje.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Shino na snímku s českým sklářem Bohumilem Eliášem na sympoziu v Novém Boru.

Do historie japonské čajové keramiky zavede čtenáře článek Karla Žíly z rubriky technologie.  Raku glazury prý do Japonska pravděpodobně přinesl syn korejských osadníků, jistý na přelomu 16. a 17. století.  Chojiro přišel s revolučním postupem - vyjímal keramiku z pece ve chvíli vrcholu výpalu. Výše teploty při výpalu a příměsi glazury určovaly typ raku, které byly původně dva – černý a červený. Obzvlášť ceněn by lososový odstín, který vznikal použitím speciálním glazováním a výpalem v dřevěném uhlí.

Do třetice se něco o japonském světě skla a keramiky dovíme z povídání šéfredaktorky časopisu Lenky Velínské s Japonkou  Mayumi Shinoharou-Shino. Původním zaměřením sklářská výtvarnice nenacházela v Japonsku, které nemá výrazné sklářské tradice, uplatnění podle svých představ.  Studovala mj. na Pilchuck Glass School v USA a nakonec zakotvila v Čechách, kde s přestávkami žije už 13 let. Jako o svých velkých učitelích mluví o Stanislavu Libenském a jeho paní Jaroslavě Brychtové, kteří ji také dali k dispozici své studio. Zabývá se i keramikou a porcelánem, od poloviny devadesátých let vytváří originální skleněné šperky.


Foto: firma Hakusan, Vladimír Groh, www.crystalex.cz

25.11.2004 | sm
  • Časopis Keramika a sklo

    Keramika a sklo je časopis o keramických a sklářských výtvarnících. Seznamuje čtenáře s jejich tvorbou, v rozhovorech s jejich názory na odlišná témata. Najdete zde informace o výstavách, galeriích, sympoziích, školách ...Je určen všem, kteří se o tyto obory zajímají.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444