Topíme v krbu

Foto: Krby FORTELL – HARK

Foto: Krby FORTELL – HARK

Pořídili jste si krb a těšíte se, jak letošní zimu strávíte v jeho blízkosti? Abyste si pohodu u krbu užili bez nepříjemných starostí, je dobré respektovat určité rady a zásady. V článku se zaměříme na výběr vhodného topiva a v neposlední řadě zmíníme základní požadavky na zajištění bezpečí.

Naštípat polínka a uskladnit
Krb - to je práce kolem dřeva. Máte dostatečné zásoby na dlouhou zimu? A kde dřevo skladujete? Na všem totiž záleží. Vlhké a trouchnivé dřevo nebude ani dobře hořet, ani dům dostatečně nevytopí. Jen dobře vysušené dřevo zaručí kvalitní hoření a ekonomické vytápění. Nejlepší topivo získáváme ze dřeva, které bylo pokáceno před dvěma nebo třemi roky a které skladujeme pod přístřeškem za dostatečného přísunu vzduchu.

Proč jen suché dřevo?
Zajímá vás, proč výrobci krbů a kamen tolik apelují na perfektně vysušené dřevo? I laikovi je jasné, že trouchnivé a mokré dřevo bude čoudit, kouř zapáchat a dům se nevytopí. Navíc si svůj krb můžete nenávratně poškodit. Zatápěním nedostatečně vyschlým dřevem vzniká skutečný nepřítel krbů a kamen - dehet. Ten se usazuje v komínovém průduchu a zvyšuje tak riziko vzniku požáru.

Tvrdost dřeva a jeho doba hoření

 
Foto: Krby FORTELL – HARK  
Výhřevnost dřeva se odvíjí od jeho způsobu uskladňování a samozřejmě i od druhu dřeva. Pokud přemýšlíte ekonomicky, berte rovněž v potaz několik stupňů tvrdosti dřeva, které mají na dobu hoření nemalý vliv. Platí, že čím tvrdší dřevo, tím delší doba hoření. K nejtvrdšímu dřevu patří dub, buk, jasan, javor, naopak jehličnany, jako smrk, borovice nebo jedle řadíme k velmi měkkému dřevu, které hoři nejrychleji. Proto se také hodí k prvnímu zatápění. Listnáče jsou pro zatápění naopak vhodnější proto, že neobsahují takové množství pryskyřice jako jehličnany.
Jak zajistit bezpečnost u krbu? 
Pokud si chcete posezení u krbu vychutnat bez nepříjemných starostí, dbejte na zajištění bezpečnosti u krbu. Na co je dobré pamatovat?
 
  • Krby jsou topidla závislá na přívodu vzduchu a pokud nemají vlastní přívod z exteriéru nebo z jiných trvale větraných prostor domu, odebírají vzduch, který je potřebný pro hoření z místnosti, kde jsou postaveny. Dostatečný přívod vzduchu musí být zajištěn ještě před postavením krbu.
  • Podklad pod krbem musí tvořit betonový základ. Nevhodný podklad je např. asfalt, plovoucí stěrka, podklad s podlahovým topením a izolací typu polystyren. V těchto místech není možné instalovat žádné vedení, např. plynu, vody, elektrického vedení, atd. Mezi betonovým základem a pohyblivou podlahou se musí zanechat pohyblivá (dilatační) spára.
  • Mezi krbem a hořlavými díly (obložení stěn, vestavný nábytek, dekorace atd.) je třeba dodržet min. odstup 20-40 cm, podle typu krbu i samotného materiálu, který by mohly vysoké teploty ohrozit. Před prosklenými dvířky krbu je nutné zachovat minimální odstup 80 cm, do stran potom 40 cm. To platí i pro podlahovou krytinu.
  • Kouřové roury musejí být přístupné pro čištění. Je třeba počítat s výjimatelnými větracími mřížkami nebo prostor pro čištění zajistit jiným způsobem.
  • Před stavbou samotného krbu musí být komín zkontrolován kominickým mistrem (tzv. revizním technikem spalinových cest), který vyhotoví na komín revizní zprávu.
  • Stěny za krbem musí být při jeho stavbě dokonale izolované od vznikajícího tepla.

Foto: www.temr.cz
Vždy se obraťte na kvalifikovaného řemeslníka
Projekt a stavbu krbu by měl každopádně zajistit kvalifikovaný odborník, kterým je dle platné legislativy výhradně kamnář. Musí jít o člověka či firmu znalou problematiky, s odpovídajícím živnostenským oprávněním (živnostenský list na obor „kamnářství“) a vzděláním (vyučení či rekvalifikace v oboru „kamnář“) a pokud možno i referencemi. Riziko nekvalitně provedené práce (jak projekční, tak i následné realizační) se rovná riziku požáru, otravy, špatné hygieny vzduchu v domě a případných dalších zdravotních důsledků.
Mějte před ohněm respekt
I když zajistíte odbornou instalaci a budete respektovat veškerá pravidla bezpečného provozu krbu, je dobré i tak myslet na zajištění domova, svých blízkých a dětí před požárem. Požární hlásiče mají svá opodstatnění a není vhodné je podceňovat. Spuštěním signálu nás a naše děti spolehlivě ochrání.

Kouřový alarm KUPU JALO Helsinki                                                                  Alarm ve tvaru noční můry LENTO JALO Helsinki

Kouřové hlásiče mohou být i pěkným designovým doplňkem. Budou vypadat jako nevšední barevná kapka na stropě. Jejich vzhled se stane přirozenou součástí všech moderních interiérů. Instalace designových kouřových hlásičů je velmi jednoduchá, bez nutnosti šroubů a vrtačky. Celý povrch slouží jako spínací a testovací tlačítko. 
06.01.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444